Promocja/reklama szkoły jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Promocja/reklama szkoły jazdy

Postprzez dredhunter » czwartek 08 lipca 2010, 01:18

No właśnie... tak jak w tytule. Jaka waszym zdaniem metoda jest najskuteczniejsza?

Co sadzicie o dość nie typowych metodach reklamy? takich jak np. filmy/programy w lokalnych TV czy np. kręcenie klipów reklamowych i dodawanie ich gdzies na neta.

podam tutaj przykład na który natknołem się ostatni na YT: http://www.youtube.com/watch?v=FCr7ZFhw ... r_embedded i jeszcze wiele innych...

waszym zdaniem lepiej zając się zaklejaniem miasta plakatami czy zainwestowanie w troszke bardziej nietypowe formy reklamy.

wiadomo... najlepsza reklama to reklama drogą pantoflową ;p
dredhunter

Postprzez athlon » czwartek 08 lipca 2010, 01:48

hmm, najlepszą reklamą jest pozytywna opinia byłych kursantów, a obecnie kierowców. Jeżeli bedziesz dobrze uczył, miał wysoką zdawalność, to nie będziesz potrzebował żadnej reklamy. Jak bedziesz ujowo uczył, to najlepsza reklama ci nie pomoże. Ja jak i większośc moich znajomych kierowaliśmy sie opiniami byłych kursantów.

P.S.

Ta reklama na youtube jakoś w ogóle do mnie nie trafia, dla mnie tragedia, zero profesjonalizmu. Pokazali jakiegoś instruktora ubranego jak wyrośniety skejciarski ziomek z ośki, który zabawia sie komóreczką i szalikiem. Instruktor powinien mieć ubiór, wyglad i autorytet a nie ziomek rozłożony w fotelu, któremu z wyglądu bardziej zależy na zarabianiu kaski niż uczeniu.
Tak jakbyś szedł do maklera inwestować swój kapitał, a tam zamiast człowieka w koszuli by był ziomek ubrany jak na plaże.
Przynajmniej są takie moje odczucia.
athlon

Postprzez tom9 » czwartek 08 lipca 2010, 18:18

wypozycjonowanie strony w google na fraze "nauka jazdy [nazwa miasta]"

Ładna, profesjonalna strona, wyglądająca że dane na niej są aktualne oraz na której kursant znajdzie wszystkie pytania.
Trochę ulotek w okolicy. Tyle... nic więcej nie daje rezultatu - sprawdzałem.

W wielu miastach bardzo kuleje marketing internetowy w szkołach jazdy.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez Przemek211 » czwartek 08 lipca 2010, 21:57

tom9 napisał(a):Ładna, profesjonalna strona, wyglądająca że dane na niej są aktualne oraz na której kursant znajdzie wszystkie pytania.
Trochę ulotek w okolicy. Tyle... nic więcej nie daje rezultatu - sprawdzałem.

Fakt, w moim przypadku o wyborze szkoły przeważyła chyba właśnie strona :D
To podstawa - jasna, przejrzysta, bez wodotrysków, ale ze wszystkimi informacjami dla potencjalnych klientów.
Przemek211

Postprzez Zonaimad » piątek 09 lipca 2010, 01:02

Jeżeli już inwestujesz w konwencjonalne formy reklamy takie jak plakaty, czy bannery - dogadaj się z dyrekcją jakiegoś ogólniaka. :) Młodzież w tym wieku to celny target!
Zonaimad

Postprzez lith » piątek 09 lipca 2010, 02:32

Ja nie znam osoby, która by sie kierowała głównie opinią innych, albo ceną. Zawsze ktos kogoś znał, albo ktoś u kogoś robił. Ewentualnie liczyła się częstotliwość zajęć, położenie sali od teorii, poznawalność w wordzie. Ja stronę ośrodka to pierwszy raz na oczy zobaczyłem z ciekawości dopiero dzisiaj (a wygląda całkiem ok). Zapisując się byłem święcie przekonany, że mój ośrodek nazywa się 'prawko.pl ' xD... no może ta cała akcja z 'prawkiem' miała jakiś wpływ, ale to jako raczej upewnienie, czy coś takiego, bo dowiedziałem sie , że coś takiego jest dopiero kiedy szukając telefonu do ośrodka jedyne co znalazłem na drzwiach ośrodka to plakat 'prawka' więc się zapisałem przez nich... dopiero po rozpoczęciu kursu się dowiedziałem, że jako jedyny :twisted: ... z resztą tez dięki temu trafiłem na to forum... przez pół roku się zastanawiałem czemu jak ktoś podrzuca linki do tematu na na jakimś innym forum 'prawo jazdy'... dopiero jak zobaczyłem gdzieś tam swój post to mi dało do myślenia :D
lith

Postprzez sankila » sobota 10 lipca 2010, 00:25

Zaproponuję "nietypowy" sposób - jeździć L-kami po całym mieście, a nie tylko po strefie egzaminacyjnej. Jeszcze jakiś "kuulowy" bannerek z tyłu, w stylu "nie trąb, bo obudzisz instruktora", żeby wzrok młodziaków przyciągnąć.

Do tego strona internetowa - czytelna, z cennikiem(!). Jakiś samouczek z płynami, światłami, terminologią; FAQ z miejskimi krzyżówkami, żeby się dobrze pozycjonowało w google i powinno starczyć.
sankila

Postprzez Zonaimad » sobota 10 lipca 2010, 14:25

Jak znajdziesz jakiegoś zdolnego wykonawcę WWW, to możesz wręcz ze strony swojego ośrodka wręcz uczynić "portal nauki jazdy w mieście X". ;-)
Zonaimad

Postprzez athlon » sobota 10 lipca 2010, 19:38

sankila napisał(a): "kuulowy" bannerek z tyłu, w stylu "nie trąb, bo obudzisz instruktora"
no mi takie banerki kojarzą sie z tym, że instruktor olewa swoją robote, a kursant ma sobie radzić sam.

Ale ostatnio widziałem napis "samochód sponsorowany przez teściową" i tak sie zastanawiałem, czy facet sie chwali ze ma fajną teściową czy chce zeby ktos mu zaparkował w bagażniku <myśli>

Może strona na naszej klasie i faceboku (czy jak to sie pisze) ostatnio modne są takie rzeczy.
athlon

Postprzez arkadiuszw » czwartek 22 lipca 2010, 12:57

Zonaimad napisał(a):dogadaj się z dyrekcją jakiegoś ogólniaka. :)

Albo komunikacji miejskiej i poobklejaj autobusy
17.07.2009r - rozpoczęcie nauki
3.09.2009r - pierwsza jazda
6.01.2010r - egzamin państwowy ZDANY za I razem !
18.01.2010r - prawo jazdy w kieszeni

pozdrawiam Arkadiusz
arkadiuszw

Postprzez sankila » piątek 23 lipca 2010, 20:36

Z ulotkami i plakatami to raczej ograniczyłabym się do swojego osiedla/dzielnicy - mało prawdopodobne, że ktoś będzie dojezdżał na kurs przez całe miasto (chyba, że warunki super atrakcyjne).

No i zawsze można się zarejestrować pod kilkoma nickami na prawojazdy.com i wystawić sobie parę laurek :twisted:
sankila

Postprzez Driver'ka » poniedziałek 26 lipca 2010, 18:34

Myślę, że porządnie wykonana strona internetowa, ciekawie (im oryginalniej tym lepiej) oklejony samochód do nauki i jakaś propozycja (np. pojazd dostosowany dla osób niepełnosprawnych, jakiś nowoczesny symulator, ciekawe promocje itp), której brakuje lub jest rzadkością w innych szkołach to najlepsza reklama dla osk.
Obrazek

Obrazek
Driver'ka

Powrót do Luźna gadka