Kto montował klimatyzację w aucie i z jakim skutkiem?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Kto montował klimatyzację w aucie i z jakim skutkiem?

Postprzez vonBraun » wtorek 20 lipca 2010, 15:17

Witam,

Chciałem kupić auto z klimą, ale gdy kupowałem - w okolicy nie było Suzuki Gv z klimą, no i moja Suzia klimy nie ma.

Na temat montowania klimy słyszałem juz i takie poglądy, że lepiej sprzedać auto bez klimy i kupić auto z klimą, ale samochód, który mam jest w niezłym stanie, bez rdzy, ma LPG, ma spore mozliwości jazdy terenowej, a awarie dotyczą drobiazgów. Auto mi się podoba pod każdym innym względem i niechętnie bym sie z nim rozstawał.

Stąd pytanie - czy ktoś z was montował/zlecił montaż klimatyzacji w swoim aucie - co z tego wynikło?

pozdrawiam
vonBraun
Suzuki Grand Vitara 1.6, 3D, rok 2000
Prawko od 28.09.2009/po drugim podejściu- nie liczę pomylonego terminu/. Autko (pierwsze w życiu) od 26.10.2009
vonBraun

Postprzez modzel » wtorek 20 lipca 2010, 17:04

jak występowała u ciebie klima w opcji a ty jej nie masz to można kupić fabryczną i PODOBNO to działa nieźle.

Jak nie było i chcesz uniwersalną to PODOBNO działa słabo albo wcale
modzel

Postprzez BOReK » wtorek 20 lipca 2010, 21:27

Z reguły zaleca się montaż zestawu fabrycznego, bo jednak był on projektowany pod ten konkretny model (albo na odwrót). Najpierw poszperaj w danych i sprawdź, czy model bez klimatyzacji to po prostu wersja bogata, z której ten sprzęt wyjęto - wtedy powinny istnieć gotowe mocowania i wszystko zamknie się w "zwykłym" przykręceniu całości do samochodu. Inaczej może dojść trochę rzeźbienia pod maską. ;)
BOReK

Postprzez disaster » wtorek 20 lipca 2010, 21:39

Montaż klimy fabrycznej to będzie rozbebeszenie większej części auta - często inna chłodnica, parownik pod deską, inne rozwiązanie sterowania nawiewem, odprowadzenie wody, inny pasek, inna elektryka (nie w każdym aucie dawali pełne wiązki) itd.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Powrót do Porady techniczne