Jakie auto dla początkującego kierowcy?

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Jakie auto dla początkującego kierowcy?

Postprzez PapuT » wtorek 27 lipca 2010, 11:36

Prawko zdane czas na pierwszy samochód.
Ale co kupić?
Aut sporo jest teraz, ceny niskie.
Powiedzmy,że mój budżet będzie ok 5-8tys
Planowane kupno auta listopad,może grudzień.
Czy to dobry okres?Czy już poczekać na nowy rok?Kiedy ceny są najkorzystniejsze.?

Szukam raczej czegoś nie dużego.Do jazdy po mieśćie, do pracy, sklepu czy znajomych.Dalsze wycieczki raczej nie wchodzą w grę ale jakaś wyprawa może sie zawsze zdarzyć.

Wiadomo oszczędny:] Musi malutko palić.
I tutaj kolejne pytanie
Co brać? Benzyna, gaz czy olej?

Jestem jeszcze niedoświadczonym kierowcą to też ma jakieś znaczenie.

Co do marek raczej nie mam jakiś typów. Myślałem

To na razie tyle pytań, co proponujecie?

Teraz jeżdżę Toytą Yaris
PapuT

Postprzez gagatek » wtorek 27 lipca 2010, 12:11

Ja na początku jeździłem fiatem cinquecento 900 w benzynie. Obecnie śmigam sobie oplem astra 1.6 też w benzynie.
Jakie autko na początek? Ja bym proponował opla corse.
gagatek

Postprzez jerzyrambo » wtorek 27 lipca 2010, 13:14

5 a 8 tys to jednak różnica, przynajmniej dla mnie. Nie będę wymieniał tu marek aut, bo nie wiem co Ci się podoba. Hatchback, sedan a moze kombi. Możesz także kupić coś z większym silnikiem, tylko zagazowane, będziesz wtedy sporo taniej podróżował niż na paliwie. Co do pory roku, nie znam się na rynku, ale chyba rożnicy dużej nie ma, przecież samochód można użytkować cały rok, nie tak jak np. motocykl, który słyszałem że lepiej kupować zimą. Napisz jakie auta Ci się podobają, jakie marki lubisz, jakie silniki.
jerzyrambo

Postprzez Pinhead » wtorek 27 lipca 2010, 13:52

Kup sobie najnowszy (nr.30) tygodnik "Motor". Masz tam opis dwóch tanich samochodzików świetnie nadających się na pierwszy zakup. Opel Corsa (B) i Nissan Micra (k11). Warto poczytać o wadach i zaletach przed zakupem.
Pinhead

Postprzez Adam M. » wtorek 27 lipca 2010, 17:40

fiat panda
Adam M.

Postprzez lith » wtorek 27 lipca 2010, 19:51

Ja się powtórzę- nie nastawiać się na konkretną markę/model tylko robić selekcję z tego co się znajdzie... a nie że ktoś sobie wyszuka konkretna brykę, a potem będzie musiał po całej Polsce latać i oglądać w poszukiwaniu autka za 5k :)
lith

Postprzez probeta » wtorek 27 lipca 2010, 20:55

Kia soul - w dieslu mieścisz się w budżecie i w opcji M masz wszystko co potrzebne :) - choć może nie wszystkim się podobać ale to moje marzenie :) I naprawy w przyszłości jak to u koreańczyków tanie i gabaryty odpowiednie nie za duże i nie za małe :D
Ale ja jestem kobietą i chyba gust mam typowo babski :D
probeta

Postprzez jerzyrambo » wtorek 27 lipca 2010, 21:09

probeta napisał(a):Kia soul - w dieslu mieścisz się w budżecie i w opcji M masz wszystko co potrzebne :) - choć może nie wszystkim się podobać ale to moje marzenie :) I naprawy w przyszłości jak to u koreańczyków tanie i gabaryty odpowiednie nie za duże i nie za małe :D
Ale ja jestem kobietą i chyba gust mam typowo babski :D

Albo ja źle szukam, albo nie widzę, ale kia soul na allegro jest drogie a auto jest w miarę nowe, mogłabyś podać jakiś przykładowy link do aukcji z tym autem?
jerzyrambo

Postprzez PapuT » wtorek 27 lipca 2010, 21:28

Raczej szukam czegoś małego. Nie kombi.
Nie np pasat

Własnie cos w stylu corsy, yaris, może ta panda ,choć mi się średnio podoba.

Jeszcze kwestia bezpieczeństawa jest ważna
PapuT

Postprzez jerzyrambo » wtorek 27 lipca 2010, 21:57

No to jak coś w hatchbacku to może:
Opel Corsa B
Fiat Punto
Renault Clio II
Honda Civic
Ford Fiesta
jakiś Rover
jerzyrambo

Postprzez probeta » środa 28 lipca 2010, 06:53

jerzyrambo napisał(a):Albo ja źle szukam, albo nie widzę, ale kia soul na allegro jest drogie a auto jest w miarę nowe, mogłabyś podać jakiś przykładowy link do aukcji z tym autem?

Ops... :oops: baaardzo przepraszam ale czytając tak bardzo bym chciała mieć takie autko że dodałam sobie jedno zero :oops: :oops: :oops:
probeta

Postprzez faranek22 » środa 28 lipca 2010, 15:47

Vw golf jest dość popularny na Polskich drogach i dość łatwo się go prowadzi
Ostatnio zmieniony poniedziałek 20 września 2010, 18:08 przez faranek22, łącznie zmieniany 3 razy
faranek22

Postprzez slayer17 » środa 04 sierpnia 2010, 17:01

Jedno jest pewne, jak planujesz autko za 5-8 tysięcy, to szukaj bardziej w tej dolnej granicy niż dolnej.

Do używanego auta zawsze trzeba trochę dołożyć. Choćby nawet wymiana klocków hamulcowych czy drążków kierowniczych, co w polskich warunkach jest częste.

Ja jak kupowałem autko to zostawiłem sobie te 2 tysiące zł na "pakiet startowy". Wtedy unikniesz przykrych niespodzianek.

Ja bym ci polecił Nissana Sunny. Może to jest nudne auto, ale za to do bólu poprawne i bardzo niezawodne pod warunkiem, że nie kupisz trupa. No i w budżecie 5 tys. powinieneś sobie znaleźć nawet ładnego diesla 2.0 (bez turbiny), który nie pali dużo i jest praktycznie bezobsługowy.

Jak chcesz coś mniejszego to wartymi oglądnięcia autkami są wyśmiewane przez wielu Peugeot 106 i Citroen Saxo. Na rynku jest tego sporo i w tych pieniądzach powinieneś znaleźć coś relatywnie młodego.
PS. Wersje 1.5d potrafi spalić niebagatelne 5-6 litrów ON w mieście. Przy mocnym deptaniu gazu. Przy oszczędnej jeździe wyrobisz się w 4-5 litrach :wink:
31.12.2008r. WORD Krosno - teoria, placyk, miasto +++

16.01.2009 - Prawko w kieszeni ;]
slayer17

Postprzez Los_Dawidos » środa 04 sierpnia 2010, 17:19

Może jakiś Golf albo Ibiza? Wersja 1.9 TDI pali tyle, co nic, więc pod tym względem będzie w miarę tanio i wybór w miarę duży. Możesz pomyśleć także nad jakąś Skodą Felicią - z tego, co się orientuję to one już w miarę tanie.

Z 5-6 tysięcy znajdziesz także Fiata Bravo/Brava w dobrym stanie z lat 97/98, silnik benzynowy 1.6 lubi wypić, ale jest alternatywa w postaci diesla 1.9 TD. Te samochody są już dość fajnie wyposażone - el. szyby, airbag, często można trafić nawet na klimatyzację czy el. lusterka.
02.08.10 - teoria :) praktyka :)
Los_Dawidos

Postprzez qwer0 » środa 04 sierpnia 2010, 17:22

Co do zostawiania kasy na czesci. Trzeba sie okreslic, czy 5-8 jest tylko i wylacznie na auto, czy to calkowita kasa jaka dysponujesz i trzeba w to wliczyc ubezpieczenie, przeglad, gasnice, ktorej nie bedzie lub na zakup brakujacego kapsla. Bo to diametralnie zmienia postac rzeczy.

Jak chcesz coś mniejszego to wartymi oglądnięcia autkami są wyśmiewane przez wielu Peugeot 106 i Citroen Saxo. Na rynku jest tego sporo i w tych pieniądzach powinieneś znaleźć coś relatywnie młodego.
PS. Wersje 1.5d potrafi spalić niebagatelne 5-6 litrów ON w mieście. Przy mocnym deptaniu gazu. Przy oszczędnej jeździe wyrobisz się w 4-5 litrach Wink

Phii! Uwazasz, ze to malo, jak na auto o wadze zaladowanej taczki???
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Luźna gadka