Konwencja Wiedeńska

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Konwencja Wiedeńska

Postprzez natura2010 » piątek 30 lipca 2010, 12:50

Jak to jest w końcu z tą Konwencją i polskim Kodeksem Drogowym? Niektórzy piszą, że czasami w Konwencji jest inaczej a w KD inaczej. To jak jest inaczej to co ma pierwszeństwo? Dlaczego na kursie o tej Konwencji nie mówią, jeżeli niektóre przepisy są sprzeczne??
natura2010

Postprzez incadessence30 » piątek 30 lipca 2010, 13:15

Kod: Zaznacz cały
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiede%C5%84ska_o_ruchu_drogowym

póki co to w Polsce musisz sie dostosować do Polskiego Kodeksu Drogowego....

chyba że się coś w tym temacie zmieniło i ja poprostu nie wiem... :twisted:
EGZAMIN KAT.B-zdane za 1 podejściem..:) 08.01.2010r
Testy + Plac + Miasto +
Prawo Jazdy w kieszeni..:):):)
incadessence30

Postprzez lith » piątek 30 lipca 2010, 13:49

Chociaż z tego co pamiętam z WOSu (a nie jest tego wiele) to umowy ratyfikowane traktaty/konwencje zagraniczne stoją ponad krajowymi. I wszystko powinno byc zgodne... a jak jest to wiadomo, i to nie tylko w przypadku PORD. NA pewno jakiekolwiek dochodzienie swoich racji skończyłoby się wielką batalią ;]
lith

Postprzez Borys_q » piątek 30 lipca 2010, 13:59

Dlaczego na kursie o tej Konwencji nie mówią, jeżeli niektóre przepisy są sprzeczne??

Niestety tematyka wykładów w oskach jest dostosowana do możliwości pojmowania średnio przeciętnego kursanta, tak naprawde kodeks drogowy sie omawia tak szczątkowo że aż czasem to boli. Musisz niestety sam w tej materi się dokształcić, ja jestem zdania że kodeks ma pierwszeństwo dla ciebie jako kierującego, jak jest sprzeczny lub niezgodny możesz kierować wnioski do odpowiednich organów i mieć nadzieje, że go zmienią.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez disaster » piątek 30 lipca 2010, 15:22

Pozwolę sobie po raz któryś zacytować opinię z biura analiz sejmowych:

Zgodnie z art. 91 ust. 1 Konstytucji, ratyfikowana umowa międzynarodowa po jej ogłoszeniu w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, stanowi część krajowego porządku prawnego i jest bezpośrednio stosowana, chyba że jej stosowanie jest uzależnione od wydania ustawy. Umowa międzynarodowa ratyfikowana za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie ma pierwszeństwo przed ustawą, jeżeli ustawy tej nie da się pogodzić z umową (art. 91 ust. 2 Konstytucji).

Omawiana Konwencja wiedeńska jest umową międzynarodową, ratyfikowaną przez Radę Państwa w 1984 r. Zgodnie z obecnie obowiązującym art. 241 ust. 1 Konstytucji RP, powinna być ona uznana za umowę ratyfikowaną za uprzednią zgodą wyrażoną w ustawie, ponieważ była ratyfikowana na podstawie przepisów konstytucyjnych obowiązujących w czasie ratyfikacji, została ogłoszona w Dzienniku Ustaw, a z jej treści wynika, że dotyczy kategorii spraw wymienionych w art. 89 ust 1 Konstytucji (konkretnie pkt 5 – bowiem przedmiot jej regulacji dotyczy spraw uregulowanych w ustawie).

W takim przypadku należy stwierdzić, że w sytuacji kolizji norm ustawy – Prawo o ruchu drogowym oraz Konwencji wiedeńskiej o ruchu drogowym z 1968 r. pierwszeństwo stosowania przysługuje przepisom Konwencji.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez cman » piątek 30 lipca 2010, 16:05

cman

Powrót do Luźna gadka