Skierowanie sprawy do sądu

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Skierowanie sprawy do sądu

Postprzez scorpio44 » wtorek 03 sierpnia 2010, 18:46

W jakich sytuacjach policjant ma prawo sporządzić wniosek o ukaranie do sądu, choć mógłby zakończyć sprawę mandatem? Pomijając oczywiście sytuacje, kiedy ktoś nie przyjmuje mandatu.
scorpio44

Postprzez dylek » wtorek 03 sierpnia 2010, 20:14

http://www.abc.com.pl/serwis/du/2001/1148.htm

Art. 17. § 1. Oskarżycielem publicznym we wszystkich sprawach o wykroczenia jest Policja, chyba że ustawa stanowi inaczej.

Wg mnie za każde wykroczenie....

P.S. Z urzędu jak ktoś nie przyjmie mandatu lub jeśli nie zapłacił mandatu w terminie..

W praktyce policja unika sądu, bo to dodatkowe zajęcie... po pracy musi taki policmajster w sądzie siedzieć zamiast piwko przed TV sączyć...
W postępowaniu mandatowym to on jest wyrocznią, w sądzie tylko stroną oskarżającą... Sąd albo go poprze, albo się nie zgodzi :D
Więc królują mandaty, a sąd poza wymienionymi (odmowa, niezapłacenie) to raczej przy katastrofie lub przestępstwie... wykroczenia jak się da to na blankiet mandatowy się wysyła :) bo tak szybciej, łatwiej i przyjemniej :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » środa 04 sierpnia 2010, 00:02

Tak się zacząłem nad tym zastanawiać, kiedy po raz kolejny pojawił się temat sankcji za jazdę bez uprawnień. No bo ustaliliśmy już dawno, że grozi za to tylko mandat 500 zł - zostało to opisane tutaj: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... hp?t=15815 . Ale delikwent dajmy na to trafi na policjanta, który jest cięty na kierowców jeżdżących bez uprawnień i który postanowi nie wystawić mandatu, ale skierować sprawę do sądu - a sąd, z tego, co wiem, może za to nałożyć karę grzywny dużo wyższą niż te 500 zł...
scorpio44

Postprzez dylek » środa 04 sierpnia 2010, 18:00

Ja o tym już pisałem wcześniej ;) np tu :
http://www.prawojazdy.com.pl/forum/viewtopic.php?t=24966&start=5

Myślę, że wklejony przez ciebie temat wymaga edycji ;) :D
Ale to moje prywatne zdanie - nie wgłębiałem się - może jest jakiś (w co wątpię) odgórny nakaz lepienia mandatu o którym nie wiem :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez scorpio44 » środa 04 sierpnia 2010, 20:15

dylek napisał(a):Myślę, że wklejony przez ciebie temat wymaga edycji ;) :D

No ogółem to ja w sumie do tego właśnie zmierzam. ;) Że wypadałoby chyba dopisać tam o takiej ewentualności. Ale może ktoś jeszcze się wypowie.
scorpio44

Powrót do Luźna gadka