opony zimowe a jazdy w lecie.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Postprzez Pinhead » poniedziałek 12 lipca 2010, 13:35

Testów wytrzymałości opon raczej nie znajdziesz nigdzie. Ale jako argument można przyjąć że na niektórych hamowniach podwoziowych nie testują w lecie samochodów na oponach zimowych właśnie z obawy przed wystrzałem opony.
Pinhead

Postprzez athlon » poniedziałek 12 lipca 2010, 14:02

sorki za off top
cman napisał(a): Ta?

No może nie NIGDY, ale w początkowej części postu "Propaganda oponiarska działa (jak widać) bardzo dobrze. Ludziom się wydaje, że mają lepszą przyczepność, że są bezpieczni w zimie itd. Przeciętnie w zimie zdarzają się 3 dni, w których jest atak zimy i na drogach leży śnieg - później po soleniu kilkadziesiąt dni śniegu brak. No ale skoro ludzie chcą wydawać pięć stówek za 3 dni dobrej przyczepności na śniegu - niech wydają." no, rzeczywiście wziąłeś pod uwagę warunki panujące w zimie w różnych rejonach kraju :P
źródło: http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... sc&start=0
Więc czekam nadal na sensowną odpowiedź, kto i gdzie dokładnie coś takiego pisał.
No chyba, że przegiąłeś pałę z tą niby ironią i teraz nie ma ona ani cienia pokrycia...
biorąc pod uwage dyskusję na 24 strony o wyższości opony letniej w zimie?
athlon

Postprzez disaster » poniedziałek 12 lipca 2010, 14:16

Jeździłem, na letnich, na zimowych i na uniwersalnych i cóż, jak jest mróz, to dopóki się porządnie letnie opony nie rozgrzeją, to jest masakra :(

Zimowe w lecie - miałem kiedyś drobny epizod związany z przebiciem obu opon na kołach przednich i dwa dni jeździłem na zimówkach.
Temperatura powietrza około 30 stopni....
Słychać było jak się te opony lepią do asfaltu, czuć to było przy ruszaniu, przy skręcaniu i przy obserwowaniu strzałki paliwomierza.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez cman » poniedziałek 12 lipca 2010, 16:39

athlon napisał(a):no, rzeczywiście wziąłeś pod uwagę warunki panujące w zimie w różnych rejonach kraju :P

http://www.prawojazdy.com.pl/forum/view ... 458#165458

athlon napisał(a):biorąc pod uwage dyskusję na 24 strony o wyższości opony letniej w zimie?

Kto i gdzie dokładnie coś takiego napisał?
cman

Postprzez athlon » poniedziałek 12 lipca 2010, 22:01

ehh znowu nie załapałeś ironii. Powiedz mi jakie wnioski można było wyciągnąć z tej rozmowy toczącej się przez 24 strony?
Przez 24 strony jedni którzy zakładali zimówki próbowali przekonac takich jak "ty" o konieczności zakładania zimówek i przez 24 strony tacy jak "ty" próbowali przekonać tych co zakładają że jest to strata czasu i pieniędzy. Nie zaśmiecajmy wiecej tematu, jak cos mozemy na prv pogadac.
Ostatnio zmieniony poniedziałek 12 lipca 2010, 22:09 przez athlon, łącznie zmieniany 1 raz
athlon

Postprzez Margo » poniedziałek 12 lipca 2010, 22:03

Wstyd się przyznać ale ja nadal jeżdżę na zimówkach,co przy większych deszczach czasem odczuwam :oops: ale teraz stwierdziłam,że już mi się nie opłaca bo i tak na zimę czeka mnie kupno nowego kompletu opon.
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez cman » poniedziałek 12 lipca 2010, 23:21

athlon napisał(a):Powiedz mi jakie wnioski można było wyciągnąć z tej rozmowy toczącej się przez 24 strony?

Nie wiem, ja liczyłem/liczę na to, że dzięki temu przynajmniej część osób przestała/przestanie traktować zmianę opon na zimowe jako konieczną, bezwarunkową i obligatoryjną, a przynajmniej przemyśli sprawę i zastanowi się czy rzeczywiście "musi".
cman

Postprzez quazz » sobota 14 sierpnia 2010, 11:51

ja jeżdżę na zimowych i to co zauważyłem to piski przy mocniejszym hamowaniu i energicznym ruszaniu. ale na letnich byłoby to samo więc mi to za bardzo nie przeszkadza :) . A jak deszcz mocny to i tak jeżdżę wolniej więc nie mam się co bać :)
quazz

Postprzez disaster » sobota 14 sierpnia 2010, 12:57

Może zacznij kolego jeździć na samych felgach - efekty wizualne cudne zwłaszcza nocą (iskry sypiące się spod kół), dźwiękowe jeszcze lepsze, w razie co można pojechać po torach, same zalety.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez gilvhs » wtorek 17 sierpnia 2010, 11:55

To ile warta jest dobra zimowa opona dowie się ten kto jeździ w góry na narty, gdzie nasze drogi często są nie odśnieżone do końca, nie posypane.
Ile to razy blokowali przejazd mieszczuchy co stwierdzili, że wymiana opon na zimowe to tylko po to aby go naciągnąć na pieniądze. Nie mogli podjechać pod pierwsze lepsze lekko oblodzone wzniesienie.
Opony zimowe nie spisują się w ogóle w lecie. Kiepsko odprowadzają w wodę ze względu na ich bieżnik.
Ale co ja tam się znam ... przecież opona to tylko jedyny element styku samochodu z nawierzchnią, łyse, letnie na zimę, czy zimowe na lato nie ma różnicy. Za to jest różnica w cenie, a można przecież nowe radio sobie zakupić.
Od mała ironia.
gilvhs.blogspot.com
Udało się zdałem ... Ford Focus TDCI
gilvhs

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne