Kolizja / zmiana pasa ruchu / kierunkowskazy rondo :D

Tu możecie podzielić się uwagami lub wątpliwościami związanymi z poruszaniem się na drogach

Moderatorzy: dylek, ella, klebek

Re:

Postprzez dylek » czwartek 09 września 2010, 17:27

lith napisał(a):(...)pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem (...) Jeszcze kiedyś można by się bronić tym, że zawracając nie można nikomu przeszkodzić, czy jakoś tak, ale ten paragraf wyleciał.

lith- gdzie wyczytałeś, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem ??
Wielokrotnie słyszę to stwierdzenie, a nie wiem skąd ono się bierze...????
wiem, z przepisów, że znaki/sygnały przed skrzyżowaniem mówią mi przed kim mam pierwszeństwo, kogo mam przepuścić.... ale nie znalazłem nic o tym, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem, a na skrzyżowaniu to realizuję...

Odnośnie zawracania:
Art. 22.6. Zabrania się zawracania:
(...)
4) w warunkach, w których mogłoby to zagrozić bezpieczeństwu ruchu na drodze lub ruch ten utrudnić.

Co ci wyleciało ?? :D:D:D Serio nie ma już tego artykułu ?? :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Re:

Postprzez maryann » piątek 10 września 2010, 12:01

lith napisał(a):Rondo jest traktowane jako jedno skrzyżowanie, bo tak jest w definicji C-12. Jednak mi chodzi o to, że nic to nie wnosi bo większość przepisów związana z sygnalizowaniem, czy zmianą kierunku jazdy zupełnie nie jest powiązana ze skrzyżowaniem jako takim. (...) Nie jest ważne to jak ktoś wjechał na drogę/skrzyżowanie, tylko jak w danej chwili jedzie. Tak samo sygnalizujemy też konkretnie to co będziemy robili
Co więcej uregulowanie pierwszeństwa nijak nie wpływa na używanie kierunkowskazów(dyć to nie 'pierwszeństwowskazy'), co widać na przykładzie zwykłego skrzyżowania z pierwszeństwem łamanym. Podobnie na rondzie- sygnalizujemy to co faktycznie robimy, a nie to co zamierzamy zrobić klka przecznic dalej(a pojedynczy wjazd/zjazd na rondo wraz z jego wycinkiem niczym od pojedynczego skrzyżowania sie nie różni). Dlatego śmiesznie wygląda wjazd na rondo(przez tych którzy mało, że uważają je za jedno skrzyżowanie to jeszcze tak konsekwentnie je widzą i używają), który defacto jest jazdą na wprost a najczęściej zdecydowanym skrętem w prawo. Podobnie zjazd z wewnętrznego pasa, bo kilka przecznic wczesniej stał F10.
dylek napisał(a):gdzie wyczytałeś, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem
dyLek, a gdzie wyczytałeś, że w połowie? najlepiej obrazuje to zwężony odcinek drogi oznaczony B31. Przecież to samo życie- jak nic nie jedzie, wjeżdżam na skrzyżowanie i wtedy coś nadjedzie- to co, mam się wycować? Albo mam nie patrzeć przed skrzyżowaniem, bo dopiero na skrzyżowaniu podejmuję decyzję? Wszystko musi się się rozegrać przed, bo inaczej nie zastosujesz art25.4.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Re: Re:

Postprzez dylek » piątek 10 września 2010, 12:49

maryann napisał(a):sygnalizujemy to co faktycznie robimy, a nie to co zamierzamy zrobić

Niestety przez takie podejście kierowców mamy to co mamy na drogach jeśli chodzi o miganie....
Dla przypomnienia:
Art. 22.5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Więc nie pisz, że sygnalizujemy co robimy, a nie to co zamierzamy, bo to niestety nie ma poparcia w przepisach....
maryann napisał(a):klka przecznic dalej

Kolejny wynalazek.... Gdzie masz na rondzie przecznice ???????
maryann napisał(a):Dlatego śmiesznie wygląda wjazd na rondo(przez tych którzy mało, że uważają je za jedno skrzyżowanie to jeszcze tak konsekwentnie je widzą i używają)

Nie wiem co jest śmiesznego w tym, ze ktoś stara się przepisowo zachować....
maryann napisał(a):który defacto jest jazdą na wprost a najczęściej zdecydowanym skrętem w prawo.
Nie, nie jest... i było to wielokrotnie maglowane, ze jazda w lewo to nie jest jazda prosto czy w prawo...Dzieci z przedszkola to rozróżniają, a niektórzy czy jadą prosto czy w lewo czy zawracają to mówią, że jadą prosto i w prawo... Kaczyński też gadał, że nikt mu nie będzie wmawiał, że białe jest białe, a czarne jest czarne.... :D
maryann napisał(a):Podobnie zjazd z wewnętrznego pasa, bo kilka przecznic wczesniej stał F10.
Masz watpliwości, że cię ma obowiązywać znak drogowy ?? :DMówisz, ze lepiej podejść do tematu: "Stoi wg mnie bez sensu to se go oleję..." ??
maryann napisał(a):
dylek napisał(a):gdzie wyczytałeś, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem
dyLek, a gdzie wyczytałeś, że w połowie?

A czy ja gdziekolwiek napisałem, że w połowie ????
maryann napisał(a):najlepiej obrazuje to zwężony odcinek drogi oznaczony B31. Przecież to samo życie- jak nic nie jedzie, wjeżdżam na skrzyżowanie i wtedy coś nadjedzie- to co, mam się wycować? Albo mam nie patrzeć przed skrzyżowaniem, bo dopiero na skrzyżowaniu podejmuję decyzję? Wszystko musi się się rozegrać przed, bo inaczej nie zastosujesz art25.4.

Serio wróć do definicji podstawowych...
Na skrzyżowaniu o ruchu okrężnym widzisz drogę po obwiedni.... na drodze o zwężonym odcinku widzisz skrzyżowanie.... Dla mnie to jaja a nie dyskusja.... ;)
Albo opieramy się na PoRD i nie mylimy podstawowych pojęć, albo se klepiemy w klawiaturę dla jaj co nam na myśl przyjdzie olewając PoRD....
dylek
Moderator

Re: Kolizja / zmiana pasa ruchu / kierunkowskazy rondo :D

Postprzez piotrekbdg » piątek 10 września 2010, 12:50

Dlatego śmiesznie wygląda wjazd na rondo(przez tych którzy mało, że uważają je za jedno skrzyżowanie to jeszcze tak konsekwentnie je widzą i używają)

Możesz przytoczyć cytat z PoRD względem którego, rondo to zespół kilku skrzyżowań? Może wtedy przestaniemy być śmieszni.

Nie, nie jest... i było to wielokrotnie maglowane, ze jazda w lewo to nie jest jazda prosto czy w prawo...Dzieci z przedszkola to rozróżniają, a niektórzy czy jadą prosto czy w lewo czy zawracają to mówią, że jadą prosto i w prawo...

Jak pokjazał innym założony przeze mnie temat Maryann ma także problemy z kierunkami na skrzyżowaniu nie-rondzie, więc trudno się dziwić że i tu wychodzi jakichś kwas..
piotrekbdg

Re: Re:

Postprzez maryann » piątek 10 września 2010, 13:14

dylek napisał(a):
maryann napisał(a):sygnalizujemy to co faktycznie robimy, a nie to co zamierzamy zrobić

Niestety przez takie podejście kierowców mamy to co mamy na drogach jeśli chodzi o miganie....
Dla przypomnienia:
Art. 22.5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.
maryann napisał(a): a nie to co zamierzamy zrobić klka przecznic dalej

Wnioski o waszych metodach dyskutowania i argumentowania niech gremium publiczne samo wyciągnie. Ja poczekam na poważnych dyskutantów. :roll:
maryann

Postprzez dylek » piątek 10 września 2010, 13:27

A ty znów z tymi przecznicami...
Nie ma przecznic na rondzie !
Przecznicą nazywa się zwyczajowo głównie w USA skrzyżowanie drogi podporządkowanej z drogą główną... Mówiąc o kilku przecznicach na rondzie mówisz o kilku skrzyżowaniach na skrzyżowaniu... Dla mnie bez sensu....
dylek
Moderator

Postprzez piotrekbdg » piątek 10 września 2010, 14:21

Przecznicą nazywa się zwyczajowo głównie w USA skrzyżowanie drogi podporządkowanej z drogą główną... Mówiąc o kilku przecznicach na rondzie mówisz o kilku skrzyżowaniach na skrzyżowaniu... Dla mnie bez sensu....

No ja też tak to odczytałem, ale to się nie liczy bo nie jesteśmy poważni.
piotrekbdg

Postprzez maryann » sobota 11 września 2010, 11:57

piotrekbdg napisał(a):bo nie jesteśmy poważni.

Święte słowa, ciekawe czy szczere.
Ale ja też ma cierpliwość, więc prosto zapytam(dla uproszczenia odpowiedzcie tak/nie)-
czy rysunek poniżej to jest skrzyżowanie?
Obrazek
maryann

Postprzez cman » sobota 11 września 2010, 13:10

Tak.
cman

Postprzez kg1956 » sobota 11 września 2010, 16:34

Nie.
kg1956

Postprzez lith » sobota 11 września 2010, 16:45

@maryann
jeżeli te 'kikuty' to drogi to jest to skrzyżowanie.. ale nie wiem co chcesz zrobić

... jak ja mam tu kogokolwiek przekonać jak co chwilę wpada do tematu ktoś i pisze, że 'rondo składa się z kilku skrzyżowań i w związku z tym...'
:help:

lith- gdzie wyczytałeś, że pierwszeństwo ustala się przed skrzyżowaniem ??

Sporo osób tu na forum się przy tym upierało... i takie stwierdzenie pasuje właśnie do postrzegania skrzyżowania jako punkt, a nie pewien obszar.
lith

Postprzez cman » sobota 11 września 2010, 16:48

kg1956 napisał(a):Nie.

Mamy trzy drogi o długościach nieprzekraczających 20 metrów, a więc trzy drogi gruntowe, a połączenie dróg gruntowych stanowi skrzyżowanie.
cman

Postprzez kg1956 » niedziela 12 września 2010, 09:31

Założyłem, że jedna...
kg1956

Postprzez maryann » środa 15 września 2010, 09:59

Obrazek
Teraz mamy dwa skrzyżowania? Chyba bez wątów.
Obrazek
A teraz ile? -pół?
maryann

Postprzez kg1956 » środa 15 września 2010, 10:07

Fragment ronda.
kg1956

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sytuacje na drodze