M.S. napisał(a):ten odcinek bez linii na pewno nie jest odcinkiem o dwóch niewyznaczonych pasach ruchu, bo nie zmieszczą się tam dwa pojazdy
Dziękuję, że ktoś wreszcie zrozumiał co mam na myśli.
Moderatorzy: dylek, ella, klebek
przez PrzemasKSP » czwartek 23 września 2010, 20:09
M.S. napisał(a):ten odcinek bez linii na pewno nie jest odcinkiem o dwóch niewyznaczonych pasach ruchu, bo nie zmieszczą się tam dwa pojazdy
przez cman » czwartek 23 września 2010, 20:19
PrzemasKSP napisał(a):Może tak, może nie, ale dalej nie podałeś przepisu stwierdzającego inaczej, a jedynie, że tak jest, bo tak mówi zdrowy rozsądek.
PrzemasKSP napisał(a):A czy nie o to stwierdzenie toczy się dyskusja? Jak widzę nie tylko mnie nie potrafisz przekonać swoją argumentacją, mimo, że ja i chociażby WojtekS podchodzimy do sytuacji zupełnie inaczej z różnych punktów widzenia.
PrzemasKSP napisał(a):I biegną równolegle, zarówno do prawej jak i lewej krawędzi (lub środka) jezdni, a nie tylko do prawej
A tu się nie zgadzam w ogóle, bo jeśli "typowo" jak sam stwierdziłeś to równolegle do prawej krawędzi jezdni...
M.S. napisał(a):...ten odcinek bez linii na pewno nie jest odcinkiem o dwóch niewyznaczonych pasach ruchu, bo nie zmieszczą się tam dwa pojazdy
PrzemasKSP napisał(a):M.S. napisał(a):ten odcinek bez linii na pewno nie jest odcinkiem o dwóch niewyznaczonych pasach ruchu, bo nie zmieszczą się tam dwa pojazdy
Dziękuję, że ktoś wreszcie zrozumiał co mam na myśli.
przez bac » czwartek 23 września 2010, 20:25
ten odcinek bez linii na pewno nie jest odcinkiem o dwóch niewyznaczonych pasach ruchu, bo nie zmieszczą się tam dwa pojazdy
przez PrzemasKSP » czwartek 23 września 2010, 20:30
cman napisał(a):Przecież właśnie tutaj powyżej stwierdziłem, że, i do prawej, i do lewej, w zależności danej sytuacji i wielu innych czynników na to wpływających.
cman napisał(a):Co to jest:
przez cman » czwartek 23 września 2010, 20:33
PrzemasKSP napisał(a):To w takim razie jaka jest klasyfikacja tych czynników? Który jest najważniejszy? Musi być jakaś hierarchia, skoro się kłócą.
cman napisał(a):Stąd, że jeśli widzę dwie, równolegle biegnące krawędzie jezdni, to nie ma problemu. A gdy widzę, że np. prawa krawędź jezdni, wyraźnie przesuwa się w lewo, to logika i zdrowe myślenie mówi mi, że to właśnie prawy pas ruchu w związku z tym się kończy, a nie żeby próbować na siłę przez to zakończyć bieg lewego pasa ruchu, który cały czas biegnie jak strzała wzdłuż lewej krawędzi jezdni.
PrzemasKSP napisał(a):Zgodnie z przepisami czy zdrowym rozsądkiem?
przez PrzemasKSP » czwartek 23 września 2010, 20:45
PrzemasKSP napisał(a):To w takim razie jaka jest klasyfikacja tych czynników? Który jest najważniejszy? Musi być jakaś hierarchia, skoro się kłócą.
cman napisał(a):Zgodnie z przepisami, oczywiście nie wyłączając tych mówiących coś o liniach przerywanych.
przez bac » czwartek 23 września 2010, 20:47
PrzemasKSP napisał(a):Co do postu powyżej: nie ułatwi, ponieważ można odpowiedzieć na te pytania kiedy ustalimy ile tam jest pasów.
przez PrzemasKSP » czwartek 23 września 2010, 20:53
przez cman » czwartek 23 września 2010, 20:59
PrzemasKSP napisał(a):Gdzie w PoRD mogę znaleźć taką hierarchię?
PrzemasKSP napisał(a):Czy na tym fragmencie mieści się pojazd wielośladowy? To, że są tam linie przerywane mówi tylko, że przekraczając je muszę zasygnalizować manewr, ale co to ma do tego, czym jest zaznaczony fragment?
PrzemasKSP napisał(a):Przyznam, że mamy do czynienia z odwróceniem ról w tej dyskusji, ponieważ to z reguły cman sztywno trzyma się kodeksu i domaga się rzeczowych argumentów (nie twierdzę oczywiście, że nie kieruje się przy tym zdrowym rozsądkiem).
przez bac » czwartek 23 września 2010, 21:01
przez dylek » czwartek 23 września 2010, 21:03
przez PrzemasKSP » czwartek 23 września 2010, 21:14
cman napisał(a):Co zasygnalizować? Zamiar zmiany kierunku jazdy czy pasa ruchu (bo tylko te dwie rzeczy można sygnalizować)?
cman napisał(a):A jeśli czegoś nie ma w przepisach, to trzeba to rozstrzygnąć zdrowym rozsądkiem.
bac napisał(a):Dyskusję śledzę od początku, czytałem Twoje posty i rozumiem, to co napisałeś. Nie rozumiem natomiast, dlaczego tak trudno Ci odpowiedzieć na moje proste pytania. Nie ma w nich żadnego haczyka.
przez bac » czwartek 23 września 2010, 21:24
PrzemasKSP napisał(a):Nie jest mi trudno, robię to świadomie, gdyż jak napisałem wcześniej sygnalizacja manewru powinna się odbyć w oparciu o przepisy...
przez dylek » czwartek 23 września 2010, 21:26
przez PrzemasKSP » czwartek 23 września 2010, 21:32