wymiana starego prawa jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

wymiana starego prawa jazdy

Postprzez mariuszlo2 » niedziela 26 września 2010, 22:57

witam, zakladam temat tutaj, bo nie wiedzialem pod co go podciagnac..
no wiec moja mama posiada prawo jazdy wydane w 83r i nie wymienila go kiedy byla taka koniecznosc, gdyz nie planowala z niego korzystac.
moje pytanie jest nastepujace, czy to prawo jazdy moze byc jeszcze wymienione, czy moze musi ona zrobic kurs od nowa, a moze zdac jeszcze raz egzamin?
z gory przepraszam jezeli byl podobny temat
mariuszlo2

Re: wymiana starego prawa jazdy

Postprzez ella » niedziela 26 września 2010, 23:19

Może je wymienić, nie robi kursu od nowa i nie zdaje egzaminu.
ella
Moderator

Postprzez Sadek » czwartek 17 lutego 2011, 11:41

Witam,
Mam problem z dokumentem prawo jazdy. W maju u.r. rozszerzyłem swoje uprawnienia na kat. a, po tym zmieniłem adres zamieszkania i mam inny dowód. Teraz baba w urzędzie nie chce mi wydać prawa jazdy bo się dane nie zgadzają i muszę zapłacić podwójnie, za te które już są wyrobione i za nowe, które muszę wyrobić. Inaczej nie wyda mi prawka!! Poradźcie co mam zrobić by nie płacić 170 zl za jedno prawo jazdy? Z góry dzięki
Sadek

Postprzez michooo » czwartek 17 lutego 2011, 12:27

Na PJ widnieje aktualny adres zameldowania. Jak się przeprowadziłeś to zmieniałeś dowód, a że PJ też może być dokumentem potwierdzającym tożsamość, więc je także trzeba wymienić.
Mimo, że jeszcze nie odebrałeś poprzedniego dokumentu, to stał się on już nieaktualny, ale za jego wyrobienie ktoś musi zapłacić ;)
michooo

Postprzez Sadek » piątek 18 lutego 2011, 09:54

Najlepsze jest to, że taka sytuacja nie jest objęta prawnie i z jednej strony urzędnik nie może mi wydać a ja nie mogę tego przyjąć. Poza tym w żadnym rozporządzeniu nie ma napisane że muszę za nie zapłacić. Wywnioskowałem, że sęk w tym ze mam obecne PJ. Chyba je zgubie i wówczas wyrobie nowe na nowy adres już z uprawnieniami na obie kategorie. A te PJ co już są to niech czekają może kiedyś przeprowadzę się na poprzednie miejsce to je pobiorę ;p
Sadek

Powrót do Luźna gadka