Odprysk na szybie

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Odprysk na szybie

Postprzez Karbar » piątek 08 października 2010, 23:45

Dzisiaj myjąc autko zauważyłem, że po stronie pasażera mam dwa malutkie odpryski(dziurki) na przedniej szybie. Jeden ma około 2 mm, drugi z kolei jest maleńki, mniej więcej 0,5 mm. Nie wiem teraz co zrobić bo niedługo zima i boje się, że podczas skrobania taki odprysk może się powiększyć bądź strzelić mocniej na skutek innych naprężeń np w czasie jazdy. Chyba konieczna będzie wizyta u majstra? Wyczytałem, że w "Autoglassie" naprawa wyniesie ok 140 złotych, chyba lepiej to zrobić niż później wymieniać całą szybę :?
Karbar

Re: Odprysk na szybie

Postprzez leparkour8 » piątek 08 października 2010, 23:55

Lepiej naprawić i mieć z głowy bo wczesniej czy pozniej bedziesz musial wymienic szybe a w tym roku zima bedzie bardzo ale to bardzo szalona i mozna sie spodziewac czestych gradów
leparkour8

Postprzez M.S. » niedziela 10 października 2010, 22:07

Ja miałem kilka odprysków w kilku autach i nie przejmowałem się tym. Szyby spokojnie wytrzymują kilka lat, srogie zimy itp.
M.S.

Postprzez maryann » poniedziałek 11 października 2010, 15:35

Zależy jak to szyba- hartowana czy klejona. Ta druga wytrzyma więcej; problemem na hartowanej natychmioast bym się zajął.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez ks-rider » poniedziałek 11 października 2010, 16:00

Kwestia po jakich drogach jezdzisz - ich stan ? Sam mam jeden nieco wiekszy odprysk od kilku lat i nie widze w nim problemu. Musisz jednak miec swiadomosc, ze na jakiejs dziurze szyba klejona moze nie wytrzymac i zacznie pekac. Z dziury moze zrobic sie rysa ktora z czasem bedzie coraz wieksza.

:wink:
ks-rider

Postprzez Cyberix » piątek 19 listopada 2010, 22:12

leparkour8 napisał(a):Lepiej naprawić i mieć z głowy bo wczesniej czy pozniej bedziesz musial wymienic szybe a w tym roku zima bedzie bardzo ale to bardzo szalona i mozna sie spodziewac czestych gradów

W październiku miał być śnieg, w listopadzie -30 i dwa metry śniegu. Puki co nie ma ani śniegu ani mrozu...

Z innej beczki. Co sądzicie o polerowaniu szyby?
Cyberix

Powrót do Porady techniczne