JAZDA BEZ PRAWKA ZATRZYMANY DOWÓD REJSTRACYJNY

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

JAZDA BEZ PRAWKA ZATRZYMANY DOWÓD REJSTRACYJNY

Postprzez Kali90 » czwartek 14 października 2010, 20:40

Witam mam taki problem zatrzymala mnie policja bez prawa jazdy i na dodatek samochod nie zostal przerejstrowany.Zabrali mi dowod rejstracyjny i nie wiem co teraz mam robic bo poprzedni wlasciciel juz samochod wyrejstrowal...Prosze o pomoc:(Chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy to prawda jest ze jezeli zlapia i sie mandat przyjmie to czy mozna dalej robic PJ nie majac 21 lat
Kali90

Re: JAZDA BEZ PRAWKA ZATRZYMANY DOWÓD REJSTRACYJNY

Postprzez cman » czwartek 14 października 2010, 21:44

Kali90 napisał(a):...samochod nie zostal przerejstrowany.Zabrali mi dowod rejstracyjny i nie wiem co teraz mam robic bo poprzedni wlasciciel juz samochod wyrejstrowal...Prosze o pomoc:(

Nie ma czegoś takiego jak wyrejestrowanie, sprzedający mógł tylko zgłosić sprzedaż samochodu. Na jego blachach i dowodzie rejestracyjnym możesz jeździć ile chcesz i nikt za to nie może zatrzymać dowodu rejestracyjnego. Jaki był prawdziwy powód jego zatrzymania?

Kali90 napisał(a):Chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy to prawda jest ze jezeli zlapia i sie mandat przyjmie to czy mozna dalej robic PJ nie majac 21 lat

Czy się jakikolwiek mandat przyjmie, czy nie, to nie ma to żadnego wpływu na możliwość robienia prawa jazdy. O jakich 21 latach piszesz to nie wiem.
cman

Postprzez dylek » czwartek 14 października 2010, 21:58

cman napisał(a):Na jego blachach i dowodzie rejestracyjnym możesz jeździć ile chcesz

Eeee tam .... a mi się coś obiło o uszy, że raptem 14 dni mamy na skarbówkę i 30 dni na wydział komunikacji po zakupie autka ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez cman » czwartek 14 października 2010, 22:04

Na skarbówkę 14 dni, ale nie zawsze obowiązek podatkowy występuje i przede wszystkim nie ma nic wspólnego z blachami i dowodem rejestracyjnym. Do 30 dni ubezpieczenie, ale to też nie ma bezpośredniego związku, zresztą ubezpieczyciel sam zadba o swoje. I jeszcze wydział komunikacji, też oficjalnie do 30 dni, ale nie są za to przewidziane żadne sankcje, z żadnej strony, więc w praktyce obowiązek przerejestrowania nie istnieje.
cman

Postprzez Kali90 » piątek 15 października 2010, 11:51

Powodem zabrania dowodu byl brak przegladu i jak teraz odzyskac dowod jezeli poprzednik zglosil do wydzialu komunikacji sprzedaz
Kali90

Postprzez cman » piątek 15 października 2010, 13:02

Jedziesz na przegląd i dostajesz potwierdzenie pozytywnego wyniku badania. Z potwierdzeniem jedziesz do Wydziału Komunikacji (sprzedającego), przedstawiasz potwierdzenie i w zamian dostajesz dowód rejestracyjny z przepisanym przeglądem z potwierdzenia (o ile Policja już wysłała dowód do WK i już tam dotarł).
cman

Postprzez Cyberix » sobota 16 października 2010, 10:30

cman napisał(a):
Kali90 napisał(a):Chcialbym sie jeszcze dowiedziec czy to prawda jest ze jezeli zlapia i sie mandat przyjmie to czy mozna dalej robic PJ nie majac 21 lat

Czy się jakikolwiek mandat przyjmie, czy nie, to nie ma to żadnego wpływu na możliwość robienia prawa jazdy. O jakich 21 latach piszesz to nie wiem.

Ja zrozumiałem to tak, że koleś ma 21 lat. Nie ma prawa jazdy (ale jest na kursie). Został złapany przez policję i pyta jakie sankcje za to grożą (czy może dokończyć kurs i zdawać prawko).
Cyberix

Postprzez cwaniakzpekaesu » sobota 16 października 2010, 23:13

Cman na tym etapie? Jesteś prawdziwym guru ale chyba się pomyliłeś:
art.132 ust.1 pkt.7 prd
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » sobota 16 października 2010, 23:54

Teoretycznie tak, ale w praktyce policjant widzi dowód rejestracyjny pasujący do samochodu i dopuszczający go do ruchu, więc z jakiego powodu miałby mieć uzasadnione przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu?
cman

Postprzez cwaniakzpekaesu » niedziela 17 października 2010, 00:39

Cman załóżmy kupiłeś ode mnie BMW. Jesteś Cman a ja Cwaniakzpekaesu. W dowodzie jest Cwaniakzpekaesu.
Minęło 30 dni.
Dane w dowodzie:Cwaniakzpekaesu; faktyczny właściciel: Cman.
Zgadzają się dane faktyczne?
Jesteś mną?
:)
Oczywiście na miejscu kontroli musiałbyś się przypucować... ale znam takich kaskaderów co powiedzą więcej niż wiedzą... i wcale ich ogniem nie trzeba przypiekać.
cwaniakzpekaesu

Postprzez cman » niedziela 17 października 2010, 09:53

No już jak sam się ktoś wygada... :wink:
Ale rzeczywiście, uciekła mi zupełnie ta możliwość zatrzymania dowodu, a do sytuacji pasuje.
cman

Powrót do Luźna gadka