Kat. A czy slusznie negatywnie?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. A czy slusznie negatywnie?

Postprzez zzeus » czwartek 04 listopada 2010, 01:03

Witam, szukam odpowiedzi co do procedury wykonywania egzaminu gdyż błąd może zrobiłem ale czy słusznie.

Egzamin miałem na godz. 8 i miałem do wykonania 3 zadania, sprawdzić stan oleju, światła drogowe i stan łańcucha. W związku z tym że było zimno motocykl został wcześniej uruchomiony żeby się nagrzać. Po wykonaniu czynności usłyszałem że wykonałem jeden błąd i żeby jeszcze raz wszystko sprawdzić i spokojnie jeszcze raz sprawdziłem stan oleju mówiąc co i jak po czym usłyszałem że zrobiłem drugi raz błąd bo nie wyłączyłem silnika.

Oczywista sprawa gdyż nie raz w samochodzie sprawdzałem stan oleju itd. ale w stresie podczas egzaminu w ogóle o tym nie pomyślałem tylko jak robot robiłem i mówiłem co na kursie uczyli.

Pytanie moje sporo z rana motocykl musi być sprawy i jest sprawdzany przez mechanika lub egzaminatora przed egzaminem, czy błąd był słuszny lub czy w procedurach nie ma nic wspomnianego że przy rozpoczęciu egzaminu motocykl powinien być wyłączony?

W moim odczuciu jest to celowe wprowadzanie w błąd i zastanawiam się nad napisaniem odwołania lecz szukam silnych podstaw do tego oprócz odczuć.

Dziękuje z góry za pomoc.
zzeus

Re: Kat. A czy slusznie negatywnie?

Postprzez Cyberix » czwartek 04 listopada 2010, 12:42

Trzeba było wyłączyć silnik albo przynajmniej powiedzieć, iż silnik powinien być wyłączony. Moim zdaniem błąd prawidłowy. Bo taka jest procedura sprawdzania oleju.
Cyberix

Postprzez zzeus » czwartek 04 listopada 2010, 14:35

Ale robiąc krok wstecz czy egzamin nie powinien się rozpocząć z wyłączonym silnikiem? to tak gdyby na B egzaminator uruchomił silnik przed egzaminem i następnie kazał sprawdzić płyny...

Chodź o ile dobrze pamiętam gdzieś w kodeksie drogowym było że nie wolno zostawiać samochodu samego sobie z uruchomionym silnikiem.
zzeus

Postprzez Cyberix » czwartek 04 listopada 2010, 14:55

No i co? Gasisz samochód i idziesz sprawdzać płyny. Co w tym dziwnego?

A myślisz że podczas egzaminu nie zdarzają się przypadki:
- zablokowania kierownicy,
- otwartych drzwi,
- otwartej klapy?
Cyberix

Postprzez zzeus » czwartek 04 listopada 2010, 15:37

Słyszałem o takich sytuacjach lecz nie jest to umyślne wprowadzanie w błąd od którego można się odwołać?

Zablokowanie kierownicy to nie problem bo wystarczy kluczykiem przekręcić ale podchodząc do egzaminu nie powinno być tak jak w sytuacji rzeczywistego użytkowania czyli jak przychodzę to przecież na parkingu samochód czy motor są wyłączone, nikt w miedzy czasie czegoś delikatnie nie otworzy czy nie odkręci i wówczas przystępuje do sprawdzania płynów itd.
Ostatnio zmieniony czwartek 04 listopada 2010, 15:41 przez zzeus, łącznie zmieniany 1 raz
zzeus

Postprzez Cyberix » czwartek 04 listopada 2010, 15:40

W mojej ocenie nie, ale może inni będą mieć odmienne zdanie. :hmm:
Cyberix

Postprzez skov » piątek 05 listopada 2010, 21:00

zzeus napisał(a):Witam, szukam odpowiedzi co do procedury wykonywania egzaminu gdyż błąd może zrobiłem ale czy słusznie.

Egzamin miałem na godz. 8 i miałem do wykonania 3 zadania, sprawdzić stan oleju, światła drogowe i stan łańcucha. W związku z tym że było zimno motocykl został wcześniej uruchomiony żeby się nagrzać. Po wykonaniu czynności usłyszałem że wykonałem jeden błąd i żeby jeszcze raz wszystko sprawdzić i spokojnie jeszcze raz sprawdziłem stan oleju mówiąc co i jak po czym usłyszałem że zrobiłem drugi raz błąd bo nie wyłączyłem silnika.

Oczywista sprawa gdyż nie raz w samochodzie sprawdzałem stan oleju itd. ale w stresie podczas egzaminu w ogóle o tym nie pomyślałem tylko jak robot robiłem i mówiłem co na kursie uczyli.

Pytanie moje sporo z rana motocykl musi być sprawy i jest sprawdzany przez mechanika lub egzaminatora przed egzaminem, czy błąd był słuszny lub czy w procedurach nie ma nic wspomnianego że przy rozpoczęciu egzaminu motocykl powinien być wyłączony?

W moim odczuciu jest to celowe wprowadzanie w błąd i zastanawiam się nad napisaniem odwołania lecz szukam silnych podstaw do tego oprócz odczuć.

Dziękuje z góry za pomoc.

w tym zadaniu masz zaprezentować, że potrafisz sprawdzić poziom oleju w silniku. Jeżeli grzecznie sprawdziłeś poziom i powiedziałeś że jest prawidłowy przy pracującym silniku to wynik egzaminu jak najbardziej słuszny.
skov

Postprzez bojdol » niedziela 07 listopada 2010, 01:08

Ja jak zdawałem na kat.A to miałem cały czas włączony silnik miałem poziom oleju i hamulce do sprawdzenia i tylko powiedziałem jak sprawdzić stan oleju i że przy zimnym silniku się sprawdza, sprawdziłem światło hamulca i zaliczone. Wszyscy tak mieli, po wykonaniu zadań zostawialiśmy zapalony silnik, może przez to iż wtedy było zimno i padał deszcz, żeby silnik był nagrzany. Ja jechałem 1 i zanim zacząłem wykonywać zadania minęło dobre 20 min od czasu kiedy odpalili motor.
(6/21/10) - Początek kursu
(9/29/10) - Teoria + Praktyczny kat. A ZDANE
(10/27/10) - Praktyczny kat. B ZDANE
(11/3/10) Prawo Jazdy:: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(11/9/10) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
bojdol

Postprzez Kenro » niedziela 07 listopada 2010, 11:21

poziomu oleju ''fizycznie'' (tzn. wyciagnac wytrzec wlozyc i sprawdzic) nie sprawdza chyba nikt, silnik najczesciej jest gorący i wystarczy tylko dokladnie powiedziec co powinno sie zrobic (ja z egzaminatorem z minute sprzeczalem sie czy silnik moze byc cieply czy jednak musi byc calkiem wystudzony ;)). Motor był wyłączony ale watpie zeby jest to okreslone jakimis przepisami..
Kenro

Postprzez zzeus » niedziela 07 listopada 2010, 15:44

Właśnie tu chodziło o to żeby sprawdzić z tym że w tym modelu nie było bagnetu bo wówczas odruchowo bym wyłączył silnik ale było szkiełko z kreską minimum oraz maksimum i trzeba było spojrzeć.

Ale idąc krok wstecz czy jeżeli mam się przygotować do jazdy to motor nie powinien być wyłączony?
zzeus

Postprzez Towro » niedziela 07 listopada 2010, 18:03

Moim skromnym zdaniem- egzaminator to też człowiek także powinno się z nim rozmawiać.

Zadanie - sprawdzenie świateł, oleju etc. brzmi "...osoba musi zaprezentować, że potrafi..." a nie musi sprawdzić, idąc tym tokiem rozumowania nawet mając włączony motocykl powiedziałbym "olej sprawdzamy na płaskiej równej powierzchni, motocykl w pozycji pionowej, przy wyłączonym i zimnym silniku, na wskaźniku poziom powinien być między min a max" wskazując palcem wskaźnik i zakres.

Dodałbym po prostu, że w tym momencie jest niemożliwe sprawdzenie stanu i nawet po wyłączeniu silnika musi upłynąć ok 20 minut żeby pomiar był prawidłowy.

Jeżeli sprawdzałeś poziom na załączonym silniku, to jednoznacznie mówi egzaminatorowi, że tą czynność wykonujesz błędnie nie zaznaczając ww faktów.
Tomasz

Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
Towro

Postprzez rusel » niedziela 07 listopada 2010, 21:42

odwolywanie sie od wyniku N w tym przypadku trafi do "kosza"
wprowadzenie w blad nawet jesli na sile przyznac racje zdajacemu to prowokacja do myslenia w momencie stresu
rusel

Powrót do Egzamin na prawo jazdy