Kto jak kręci?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kto jak kręci?

Postprzez greg » poniedziałek 20 września 2004, 23:13

Kto jak kręci?
Czy podczas egzaminu kręcenie jedną ręką kołem kierowniczym jest dopuszczalne?. Czyli nadgarstek przyciśnięty do kierownicy i kręcimy. Wiadomo, że wśród kierowców, szczególnie podczas parkowania jest to dosyć popularna technika.
A jak wy kręcicie?
greg

Postprzez sylurek » wtorek 21 września 2004, 00:12

Na placu to sobie krecisz , jak Ci wygodnie- przeciez egzaminator nie siedzi z Toba w samochodzie, zreszta jeszcze nie slyszalam, zeby oblali za krecenie jedna reka...
A w czasie jazdy- no wiesz, jak zmieniasz biegi, to chyba nie masz innego wyjscia- musisz zdjac jedna reka... :wink: A na powaznie- raczej trzymaj oburacz, w pozycji 13:50. Jak bedziesz potem jezdzil sam, to wybierzesz sobie odpowiednie ustawienie rak - i w czasie jazdy i przy parkowaniu, nie ma sie co sugerowac tym jak' kreca' inni.Zreszta zalezy to tez od tego, czy jedziesz autkiem ze wspomaganiem, czy bez.
21.08.04-piersze podejście:zaliczone:)))
sylurek

Postprzez Sławek_18 » wtorek 21 września 2004, 00:20

Ja to teraz bede musial sie zapierac rekami i nogami aby zaparkowac :)
Napewno nie zostaniesz oblany o krecenie jedna reka.
Prawo Jazdy na C uzyskane: 20-10-04
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo jazdy na B uzyskane: 08-02-02
Ilość egzaminów: sztuk 1
Prawo Jazdy na C-E uzyskane: 23.04.2008
Ilość egzaminów: sztuk 3
Sławek_18

Postprzez miros » wtorek 21 września 2004, 00:53

na placu to nie wiem jak jest, ale na miescie obowiazuje zasada ze zawsze trzymamy obie rece na kierownicy chyba ze aktualnie stoimy na swiatlach albo w korku, wtedy mozemy jedna reke zdjac z kierownicy, ale tylko jedna.
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Karol_es » wtorek 21 września 2004, 10:41

sylurek napisał(a):Na placu to sobie krecisz , jak Ci wygodnie- przeciez egzaminator nie siedzi z Toba w samochodzie

Ale przecież może z zewnątrz zobaczyć jak trzymasz kierownicę. Mi instruktor powiedział, że ręcę trzeba trzymać w pozycji 13:50 również na placu.
Karol_es

Postprzez ella » wtorek 21 września 2004, 12:07

Wiadomo, że wśród kierowców, szczególnie podczas parkowania jest to dosyć popularna technika

Dość popularna ale wśród doświadczonych kierowców, a nie takich którzy wyjeździli 20 albo 30 godzin. Na egzaminie taka osoba jest tak zestresowana, że raczej kurczowo trzyma kierownićę obydwoma rękami.
Czy podczas egzaminu kręcenie jedną ręką kołem kierowniczym jest dopuszczalne?.

Zawsze mozna spróbować, będziemy mieli wtedy 100% pewność czy nas za to obleją czy też nie :wink:
Ja osobiście trzymałam kierownicę obydwoma rękami.
ella
Moderator

Postprzez gabi121 » wtorek 21 września 2004, 21:30

A ja trzymam normalnie-oburacz. po co udziwniac sobie zycie?jakos nie narzekam na niewygode. ale ty rob jak chcesz. na placu chyba lepiej jest oburacz krecic...
gabi
gabi121

Postprzez Agawa » środa 22 września 2004, 12:37

Mi zawsze mój instruktor jeden i drugi powtarzał że trzeba trzymać kierownicę dwoma rękami w czasie jazdy(chyba że zmieniasz bieg to wiadomo że jedną).Na zakrecie -po wejściu w zakret absolutnie nie puszczac kierownicy tylko tez trzymać dwoma rękami i odkręcać dwoma rękami. Jeszcze jedna rzecz: nie doić kierownicy na zakręcie tylko kręcić dwoma rekami na zmiane przekładając je nad sobą.Nie wiem czy zrozumiale napisałam?
A co do kręcenia kierownica nadgarstkiem to widziałam jak niektórzy doświadczeni kierowcy krecą tak w czasie wykonywania manewru.
Agawa

Postprzez Morton » środa 22 września 2004, 12:44

Gdy jedzie sie do tylu i patrzy przez tylna szybe to prawa reka zazwyczaj spoczywa na oparciu fotela pasazera. Wiec kierowanie jedna reka jest dozwolone. Ciezko byloby trzymac dwie rece na kierownicy i patrzec do tylu ;)
pozdrawiam
Morton
IRC: #prawojazdy (wroclaw.ircx.net.pl)
Morton

Postprzez gabi121 » środa 22 września 2004, 14:29

Morton napisał(a):Gdy jedzie sie do tylu i patrzy przez tylna szybe to prawa reka zazwyczaj spoczywa na oparciu fotela pasazera. Wiec kierowanie jedna reka jest dozwolone. Ciezko byloby trzymac dwie rece na kierownicy i patrzec do tylu ;)

a ja przy manewrze prostopadle tylem caly czas trzymalam kierownice dwoma rekami, nie opieralam prawej o fotel. hmm kwestia skzoly.
gabi
gabi121

Postprzez ella » środa 22 września 2004, 14:33

Gdy jedzie sie do tylu i patrzy przez tylna szybe to prawa reka zazwyczaj spoczywa na oparciu fotela pasazera
Mnie też tak na kursie pokazywał instruktor, ale za bardzo mi to nie wychodziło.
ella
Moderator

Postprzez miros » środa 22 września 2004, 14:38

z tego co pamietam to insttruktor uczyl mnie zeby na placu zawsze trzymac rece na kierownicy, nie wiem czy to wymagane ale tak chyba jest prawidlowo (naprawde da sie patrzec do tylu i trzymac rece na kierownicy)
na nowym forum od 05 Lip 2002, na starym od 2001
kat B: wydane 15.04.02
zdane za pierwszym.

Obrazek
miros

Postprzez Morton » środa 22 września 2004, 15:23

miros napisał(a):z tego co pamietam to insttruktor uczyl mnie zeby na placu zawsze trzymac rece na kierownicy, nie wiem czy to wymagane ale tak chyba jest prawidlowo (naprawde da sie patrzec do tylu i trzymac rece na kierownicy)

Nie mówie, że się nie da. Po prostu jest to niewygodne (przynajmniej dla mnie).
pozdrawiam
Morton
IRC: #prawojazdy (wroclaw.ircx.net.pl)
Morton

Postprzez greg » środa 22 września 2004, 20:47

Morton napisał(a):Gdy jedzie sie do tylu i patrzy przez tylna szybe to prawa reka zazwyczaj spoczywa na oparciu fotela pasazera. Wiec kierowanie jedna reka jest dozwolone. Ciezko byloby trzymac dwie rece na kierownicy i patrzec do tylu ;)

he he, takie posty podobają mi się zawsze najbardziej. Wszyscy mówią że nie można... a tu nagle można, mawet trzeba, bo to przecież najbardziej poprawny sposób cofania :D
greg

Postprzez Mmeva » środa 22 września 2004, 21:04

Trzymam obie rece na kierownicy
Mmeva

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy