Opony zimowe

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Opony zimowe

Postprzez cman » poniedziałek 29 listopada 2010, 21:50

No nie żartuj, jak to możliwe na zimówkach? :o
cman

Postprzez WojtekS » poniedziałek 29 listopada 2010, 22:22

zależy od głębokości zasp :)
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez szerszon » poniedziałek 29 listopada 2010, 22:26

A co z podstawowym wyposażeniem samochodu u kazdego dobrego kierowcy ?
Łopata.
szerszon

Postprzez WojtekS » poniedziałek 29 listopada 2010, 23:01

szerszon napisał(a):A co z podstawowym wyposażeniem samochodu u kazdego dobrego kierowcy ?
Łopata.

Spychacz! W roli forpoczty.
www.trenerjazdy.pl
WojtekS

Postprzez maryann » wtorek 30 listopada 2010, 09:57

szerszon napisał(a):
WojtekS napisał(a):na letnich(...)jeżdżenia i daje sie
Pewnie że się daje. Żeby lepiej jednak zrozumiec niuanse dobrze popatrzeć na skrajności- jak ktoś ogląda F1 to juz nie musze pisac o znaczeniu doboru opon...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » wtorek 30 listopada 2010, 10:37

cman

Postprzez annubis17 » wtorek 30 listopada 2010, 16:48

A teraz jest moja pierwsza zima na komplecie zimówek.
Co zauważyłem?
Zimówki praktycznie nie oferują nic co by było warte ich ceny. Wszyscy ci którzy widzą magiczne właściwości zimówek są naiwniakami i nie oparli się sile sugestii. Nigdy więcej nie kupię zimówek bo to zwykła strata pieniedzy i nabijanie komuś kasy do kieszeni.
Precz z zimówkami, na lato kupuję nowe letnie a zimówki sprzedam i nigdy więcej nie kupię. wielce polecane Goodyeary z niby prawie że magicznymi właściwościami... Stfu!
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez cman » wtorek 30 listopada 2010, 16:54

Teraz to chyba jednak trochę przesadzasz.
Ja owszem, uważam kupowanie zimówek za wywalanie kasy w błoto, biorąc pod uwagę nasz klimat, ale jeżeli już mamy do czynienia ze śniegiem na jezdniach, to zimówkom nie mogę odmówić przyczepności.
cman

Postprzez annubis17 » wtorek 30 listopada 2010, 19:14

cman napisał(a):Teraz to chyba jednak trochę przesadzasz.
Ja owszem, uważam kupowanie zimówek za wywalanie kasy w błoto, biorąc pod uwagę nasz klimat, ale jeżeli już mamy do czynienia ze śniegiem na jezdniach, to zimówkom nie mogę odmówić przyczepności.

O ile jest śnieg na drodze, a zważywszy na to że w naszym kraju nie ma go tak czesto żeby wydawać tyle kasy na nowe opony, uważam że zimówki nie są absolutną koniecznością w zime.
Na letnich w głębokim śniegu też można spokojnie jeździć, a dużej poprawy na zimowych nie ma. A co niektórzy myślą ze jak zmienią opony na zime to będą sunąć jak po szynach.
Opona letnia przynajmniej wzmaga czujność, a zimowa dodaje przesadnej pewności siebie.
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez maryann » środa 01 grudnia 2010, 15:48

annubis17 napisał(a):niektórzy myślą ze jak zmienią opony na zime to będą sunąć jak po szynach
Kwestia skali. Dla mnie 5% poprawy przyczepności to już jest różnica jak niebo a ziemia.
To tak jak w reklamie tamponów- kupił je jeden chłopiec bo usłyszał, że dzięki nim można pływać, jeździć konno i czuć się zawsze pewnie.
Tak i z oponami- kwestia zrozumienia reklamy.
WojtekS napisał(a):Cman, jak Ci dzisiaj idzie na letnich? :wink:
cman napisał(a):Całkiem fajnie :).
To zależy, czy zamierzamy sie pobawić na śniegu, czy skuteczniej i bezpieczniej przemieszczać.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » środa 01 grudnia 2010, 15:58

Przednionapędówką to tak średnio się można bawić :wink:, dlatego też zamiast zabawy, starałem się jak najskuteczniej i jak najbezpieczniej przemieszczać po jak najbardziej zaśnieżonych i śliskich drogach :).
cman

nagonka na letnie trwa

Postprzez mapmen » wtorek 14 grudnia 2010, 15:29

http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20101214/MOTORYZACJA/490584047
Jedziesz do Niemiec? Załóż zimówki!

źródło policja.pl

Kto wybiera się samochodem do Niemiec, powinien pamiętać o oponach zimowych.

Zbliżają się święta i ferie zimowe - czas wyjazdów, także za granicę. Warto pamiętać, że 4 grudnia 2010 r. wprowadzono na terenie Niemiec obowiązek używania opon zimowych bądź całorocznych. Przepis ten dotyczy również obywateli polskich poruszających się pojazdami z polskimi numerami rejestracyjnymi.

Zgodnie z nowymi przepisami kierowcy pojazdów poruszających się w okresie zimowym na drogach w Niemczech zobowiązani są do stosowania opon zimowych lub całorocznych. Warunki zimowe zdefiniowano jako: gołoledź, śnieg, błoto pośniegowe.

Naruszenie obowiązku posiadania opon zimowych podlega karze pieniężnej w wysokości 40 euro, natomiast utrudnianie ruchu drogowego spowodowane brakiem zimowego ogumienia karane będzie mandatem w wysokości 80 euro.

Dotychczasowe przepisy nakazywały dostosowanie ogumienia pojazdów do panujących warunków atmosferycznych, nie precyzując sytuacji pogodowej i nie określając obowiązującego ogumienia.
mapmen

Postprzez Borys68 » wtorek 14 grudnia 2010, 19:56

Ahoj!
annubis17 napisał(a):Opona letnia przynajmniej wzmaga czujność, a zimowa dodaje przesadnej pewności siebie.

To prawda - rok temu jeździłem "czujniej".
Na śniegu czuję różnicę pomiedzy letnimi a całorocznymi.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 31 stycznia 2011, 15:23

A ja mam doświadczenie na letnich i zimowych oponach. O ile na równinach można sobie pozwolić na letnie opony w zimie, to na południe od Krakowa, w Saczu, Nowym Targu, Rabce - chciałbym zobaczyć kozaka, który śmiga na oponach letnich :) Gdy będą zaśnieżone drogi - proponuję kolegom udać się na jakiś duży zasypany śniegiem plac - z kompletem letnich i zimowych opon, pojeżdzić tam na letnich, następnie przerzucić na zimówki - zobaczyć - a potem wypowiadać się na forum jakie to wyrzucanie pieniędzy w błoto :)

Eksperymentowałem zarówno z przednio jak i tylnonapędowcami, z oponami tylko na jednej osi i na wszystkich kołach i powiem tak - w zimie tylko opony zimowe :) w lecie letnie :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez cman » poniedziałek 31 stycznia 2011, 16:41

oskbelfer napisał(a):Gdy będą zaśnieżone drogi - proponuję kolegom udać się na jakiś duży zasypany śniegiem plac - z kompletem letnich i zimowych opon, pojeżdzić tam na letnich, następnie przerzucić na zimówki - zobaczyć - a potem wypowiadać się na forum jakie to wyrzucanie pieniędzy w błoto :)

Udawałem się na różne place i drogi, zaśnieżone śniegiem: świeżym, wyjeżdżonym, suchym, mokrym, zlodowaciałym i pokryte lodem, różnymi samochodami, z przednim i tylnym napędem, na oponach letnich i zimowych.
Zobaczyłem.
I właśnie po tym wypowiadałem się na forum.
cman

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne