kategoria A+B, zaświadczenie

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

kategoria A+B, zaświadczenie

Postprzez ada.g » wtorek 30 listopada 2010, 19:43

Zapisałam się na kurs prawa jazdy kat. A+B. Instruktor odmówił mi wydania zaświadczenia, twierdząc, że mogę otrzymać zaświadczenie wyłącznie A+B i prawnie nie mogę otrzymać tych zaświadczeń w różnych terminach oddzielnie na A i B. Problem stanowi obecna pogoda, śnieg i brak warunków do jazdy na motorze - na którym mimo wyjeżdżonej odpowiedniej ilości godzin - wciąż jeździć dobrze nie potrafię. Jednak z jazdą samochodem problemów nie mam, dlatego chciałabym już zapisać się na egzamin kat.B (zima trochę potrwa, nie chcę stracić kolejnych miesięcy)
Czy naprawdę nie ma możliwości otrzymania zaświadczenia na kat.B już teraz w grudniu, a na kat.A dopiero w przyszłym roku, gdy będę faktycznie gotowa podejść do egzaminu?
ada.g

Re: kategoria A+B, zaświadczenie

Postprzez Tomek Kulik » czwartek 02 grudnia 2010, 12:33

Instruktor nie ma racji. Przecież prowadzi dwie karty zajęć praktycznych, więc jeśli zakończyłaś szkolenie autem i złożyłaś egzaminy wewnętrzne kat. B pozytywnie, to wystawia Ci zaświadczenie o ukończeniu szkolenia podstawowego kat. B.
Jakie argumenty ma Twój instruktor, odmawiając wydania zaświadczenia "B", byś mogła zdawać w autem teraz, zimą, zaś motocyklem wiosną po ukończeniu szkolenia kat. A?
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Re: kategoria A+B, zaświadczenie

Postprzez ada.g » czwartek 02 grudnia 2010, 17:15

jego argumentacja brzmi mniej więcej w ten sposób: "zapisałaś się na A+B, więc musisz otrzymać jedno zaświadczenie na A i B na tym samym papierku, a na A Ci nie wystawię, bo jak ktoś to sprawdzi to ja będę miał problemy" ale już się dogadałam. zapłacę z góry za jazdy, które i tak muszę odbyć (oczywiście poproszę o potwierdzenie wpłaty) i sprawa załatwiona - nagle zasługuję na zaświadczenie z kategorii A... :D
ada.g

Powrót do Szkolenie kierowców