"przeterminowana" umowa, a Urząd Skarbowy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

"przeterminowana" umowa, a Urząd Skarbowy

Postprzez Malysz77 » środa 01 grudnia 2010, 20:25

Witam,

Mam taki problem... 25.10.2010 kupiłem samochód, który ma ubezpieczenie do 14 grudnia. Kupiłem samochód od sąsiada więc umówiłem się z nim, że będę sobie jeździł do końca ubezpieczenia. Samochodu nie przerejestrowałem i poszedłem do niego dziś z umową żeby przepisać ją z dzisiejszą datą zakupu auta (tak się wczesniej umowilismy) bo jutro chciałem się wybrać do Urzędy aby opłacić 2% od wartości auta. Niestety sąsiad zapomniał o tym kompletnie i samochód dziś rano wyrejestrował. Słyszałem, że w Urzędzie można dostać mandat za nieopłacenie tych 2% od wartości auta w ciągu 14 dni... Nie wiem kompletnie co robić, jak duży może być ten mandat, czy da się to jakoś odkręcić?

Z góry dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam!
Malysz77

Re: "przeterminowana" umowa, a Urząd Skarbowy

Postprzez Borys_q » piątek 03 grudnia 2010, 11:02

i samochód dziś rano wyrejestrował.

No to masz przerąbane pójdziesz siedzieć:)

A tak na poważnie to piszcie umowę parę dni wcześniej co by sie 14 dni zgadzało a sprzedający sobie może wyrejestrować odrazu po sprzedaży a ty masz 14 dni
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez qwer0 » piątek 03 grudnia 2010, 17:02

Niestety sąsiad zapomniał o tym kompletnie i samochód dziś rano wyrejestrował.

W jakim to bylo kraju?
U nas pojazdu sie nie wyrejestrowuje po/w celu sprzedazy.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez BOReK » sobota 04 grudnia 2010, 00:51

Zgłasza się zbycie pojazdu u ubezpieczyciela oraz we właściwym wydziale komunikacji w terminie do 30 dni od daty zawarcia umowy. Pewnie o to chodzi z "wyrejestrowaniem", którego tak naprawdę dokonuje się tylko w wyniku zakończenia żywota bolidu. ;)
BOReK

Postprzez Malysz77 » sobota 04 grudnia 2010, 01:22

No właśnie pewnie o to chodziło ;) byłem u niego, w wydziale komunikacji zrobili już kopie umowy i nie dało się jej już przepisać... poszedłem do skarbowego, opłaciłem i podobno, że w ciągu miesiąca mam dostać liścik w sprawie kary, a jak nie odstane to znaczy, że jakimś cudem im to przemknęło ;) dzięki wielkie za odpowiedzi, pozdrawiam!
Malysz77

Postprzez Borys_q » poniedziałek 06 grudnia 2010, 11:17

U nas pojazdu sie nie wyrejestrowuje po/w celu sprzedazy.

Można żeby uniknąć sytuacji, że ktoś jeździ na naszych kwitach i nad tym nie panujemy.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez scorpio44 » niedziela 26 grudnia 2010, 15:28

Borys_q ==> ale to nie jest wyrejestrowanie, tylko zgłoszenie zbycia pojazdu. I to akurat nie "można", tylko teoretycznie trzeba.
scorpio44

Powrót do Luźna gadka