Badanie wzroku - Pytanie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Badanie wzroku - Pytanie

Postprzez dodoni » sobota 04 grudnia 2010, 14:44

Witam! Mam takie pytanie, lada dzień będę się zapisywał na kursy prawa jazdy. Ale mam pewne obawy a mianowicie mam problem z czymś takim jak tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=hb25RaEmiIA
Problem polega na tym że nie potrafię zobaczyć w tym żadnej litery, liczby kształtu itp. ale mogę powiedzieć kolor każdej kropeczki jaka tam jest i to poprawnie, po prostu tak jakby mi się nie zlewa w całość to wszystko czy jakby to określić. Jak sądzicie, czy przy badaniach mogą być pewne problemy z tym?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedź!!
dodoni

Re: Badanie wzroku - Pytanie

Postprzez wawa » sobota 04 grudnia 2010, 15:25

Brak widzenia barwnego (daltonizm) nie jest przeciwwskazaniem lekarskim do otrzymania prawa jazdy kategori A i B.
Dla kierowców zawodowych często jest przwciwwskazaniem (badania psychologiczne).
Decyduje rozpoznawanie barw podstawowych na lampie Wilczka.
jeśli "a" oznacza szczęście to:
a=x+y+z

x- to praca
y- to rozrywka
z- umiejętność trzymania języka za zębami

Albert Einstein
wawa

Re: Badanie wzroku - Pytanie

Postprzez Borys_q » sobota 04 grudnia 2010, 15:48

Jeśli uważasz, że rozróżniasz kolory każdej kropy to zrób sobie komputerowe badanie wzroku, taka sytuacja może świadczyć o astygmatyzmie, który generalnie nie jest przeciwwskazaniem ale może ci uprzykrzyć życie
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Powrót do Luźna gadka