Lusterka

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Lusterka

Postprzez Jose » piątek 26 listopada 2010, 20:57

To jest joystick do przestawiania lusterek:
Obrazek

I teraz jak chcę przesunąć lewe lusterko trochę w prawo to co należy zrobić?
Proszę się nie śmiać z mojego pytania, bo wcześniej jeździłem w samochodzie gdzie były drążki.
Jose

Re: Lusterka

Postprzez Razor1990 » piątek 26 listopada 2010, 21:18

Na logikę - kropkę na joysticku przekręcasz, tak żeby była na wysokości lewej kropki (pełna = pusta = pełna). Następnie joystick przesuwasz w prawo (?) :)
Razor1990

Postprzez Jarons » piątek 26 listopada 2010, 23:21

Ustawiasz na pełną kropkę po lewej i wtedy możesz spokojnie "drążkiem" ustawić lusterko. Ten samochód to Renault?
Jarons

Postprzez Jose » sobota 27 listopada 2010, 16:57

ahaaaa ja myślałem, że to jest tylko do ustawienia, które lusterko ma być przesuwane (np. daje zamalowaną kropkę po lewej i nie wiem czym regulować) :lol: a ten drążek jest "ruchomy". :oops:
Jose

Postprzez Cyberix » niedziela 28 listopada 2010, 15:25

Polecam zapoznać się z instrukcją obsługi. Ja do swojego samochodu pobrałem sobie instrukcję z internetu w postaci PDF a podczas wizyty w serwisie kupiłem. Nie była tania ale warto było. Instrukcję mam w schowku. Przydaje się. Polecam takie rozwiązanie.
Cyberix

Postprzez lith » niedziela 28 listopada 2010, 15:40

@Cyberix o.O do czego niby... bo jakoś nie widziałem, żeby ktoś jeździł z instrukcją w schowku :P

Ja się z instrukcji dowiedziałem na dobrą sprawę 3 rzeczy:
-rozmiar opon
-maksymalny moment obrotowy silnika przy jakich obrotach
-włączenie follow me home
Czwarta rzecz któa może się ewentualnie przydać to instrukcja obejścia immobilisera

Każdą z tych info znalazłbym tez pewnie bez problemu w necie, więc jeżeli piszesz, że kupiłeś instrukcję- jak piszesz nie tanią- tylko po to żeby trzymać ją w samochodzie i jeszcze polecasz to innym to do czego ona konkretnie Ci się tam przydała? Jakoś nie mam pomysłu, serio.

edit:
4 rzecz- legenda co oznaczają poszczególne cyferki przy regulacji świateł
lith

Postprzez Cyberix » niedziela 28 listopada 2010, 19:02

O właśnie i to jest właśnie podejście typowego Polaczka. Po co mi instrukcja skoro jestem omnibusem i wszystko wiem lepiej. A właśnie po to jest instrukcja aby ja przeczytać. Można się dowiedzieć jak przypisać ustawienia fotela i lusterek do konkretnego kluczyka, jak działa auto hold, kiedy się samoczynnie wyłącza, kiedy samoczynnie włącza się hamulec ręczny, kiedy wyłączają się czujniki parkowania i jaki mają zasiąg i ograniczenia, jak działa automatycznie ściemnianie lusterka wstecznego i prawego, jak włączyć automatyczne uchylanie prawego lusterka podczas cofania, gdzie jest filtr powietrza do nawiewu, jak za pomocą kluczyka zamknąć lub otworzyć okna, czego nie wolno robić używając automatycznej skrzyni biegów, ile trzeba odczekać po zakończeniu dynamicznej jazdy zanim wyłączymy silnik, jakie są czaso-okresy przeglądów, co należy wymieniać, jakie żarówki, opony, ciśnienie w oponach, jak działa czujnik deszczu, jak działa tempomat, jak dodać +1, +10, -10, +1, kiedy się wyłącza, jak się resetuje, jak sparować telefon z wbudowanym zestawem, jak działa automatyczne wezwanie pomocy... itd...
Wiesz, ja nie mam kompleksów, i jakiejś manii niższości, instrukcja jest od tego aby ją przeczytać. Oczywiście mógłbym to wyczytać w internecie, mógłbym z PDF ale skoro mogę mieć instrukcję oryginalną to dlaczego nie? I żeby nie było, kupując samochód dostałem komplet instrukcji tylko po niemiecku :)

PS. Niedawno znajomo dzwoniła z zapytaniem jak ma sobie włączyć światła przeciwmgielne -> rozumiem, że powinna wejść na internet i zadać pytanie na forum ?
Cyberix

Postprzez lith » niedziela 28 listopada 2010, 20:50

Dalej nie rozumiem czemu ma służyć 'przydatna instrukcja w schowku'? Jak naglę w trasie zapomnę jak kluczykiem okno otworzyć? W instrukcji można znaleźć oczywiście opis różnych funkcji samochodu (szczególnie jak jest dość bogato wyposażony), ale to się czyta instrukcję (papierową, czy na ekranie) i się wie... a wożenie instrukcji w samochodzie zaraz mi się skojarzyło z:
http://www.youtube.com/watch?v=8DcbxAsid6E

Ja swoją instrukcję też przejrzałem... po czym głęboko schowałem :>

btw. większość instrukcji pisana jest w ten sposób, ze wcale się nie dziwię, ze nikt ich nie czyta :)

edit:
Ja na miejscu koleżanki bym po prostu pewnie sam poszukał w samochodzie tego włącznika zanim bym się kogoś zapytał/zajrzał do instrukcji/przeszukał internet. A jak bym nie dał rady to pewnie bym szukał po instrukcjach/ pytał innych.
lith

Postprzez maryann » poniedziałek 29 listopada 2010, 13:12

Jarons napisał(a):Ustawiasz na pełną kropkę po lewej i wtedy możesz spokojnie "drążkiem" ustawić lusterko. Ten samochód to Renault?
Tak, najpierw przekręcany gałeczkę w lewo lub prawo by ustawić tak wskazane lusterko, a następnie przechylamy ją w pożadanym kierunku co skutkuje odpowiednim przechyleniem lusterka. Po zakończeniu manipulacji ustawiamy wskaźnik gałeczki na środku, na wprost pustej kropki.
Naturalna i intuicyjna obsługa, nie wymaga instrukcji- acz całą przeczytać nie zaszkodzi. Też czasem wożę ją w samochodzie, bo czasem w trakcie jazdy spotykam się z problemem, a jak wrócę do domu to już o nim zapomnę; więc oczekiwanie na kogoś, kto wyskoczył do sklepu można wykorzystać na zerknięcie na problem. Czasem też chcesz kupić sobie jakieś akcesorium(żaróweczkę, dajmy na to) i przed sklepem możesz poczytać jakato. Kiedyś, po trzech latach nagle alarm mi podał dziwny sygnał, więc zamiast się bać czytam: "jeden długi- slaba bateria w pilocie". A-ha.
Pewnie, można i w domu, ale w domu czasem są ciekawsze rzeczy do roboty....
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez dma3 » piątek 10 grudnia 2010, 00:37

to master :P?
dma3

Postprzez qwer0 » piątek 10 grudnia 2010, 10:06

to master :P?

predzej clio.
Pomijajac fakt, ze takie dzojstiki maja (prawie) wszystkie renowki :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Powrót do Porady techniczne