Odwołanie się od wyniku egzaminu na prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Odwołanie się od wyniku egzaminu na prawo jazdy

Postprzez cman » poniedziałek 13 grudnia 2010, 22:45

Przecież już wcześniej pytałem o szczegóły sytuacji.
Jeżeli hamowanie przed stopem nie było gwałtowne, egzamin nie mógł zostać przerwany.
cman

Postprzez Lucifer » poniedziałek 13 grudnia 2010, 22:46

Dobra ja może się wypowiem. Tylko proszę nie miej mi tego za złe.
Jeżeli nie wiesz jak się zachować na drodze i robisz coś co było bezsensowne to lepiej sobie jeszcze raz powtórzyć przepisy itd może? Jak dostaniesz kartonik to już nie będziesz miał L-ki na dachu. Nikt Cię nie zapyta ile temu zdałeś egzamin. Jesteś równy ze innymi uczestnikami ruchu. Może jednak dla swojego oraz naszego bezpieczeństwa powtórz sobie przepisy i może umów się na godzinkę jazdy z jakimś instruktorem, żeby wyjaśnić sytuację w tym konkretnym miejscu.
Pozdrawiam serdecznie :)
[22/11/10] Teoria 18/18 (+), Plac manewrowy (+), Miasto (-)
[07/12/10] Plac manewrowy (+), Miasto (+)
[10/12/10] Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
[16/12/10] Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
[16/12/10] Odebrane
Lucifer

Postprzez wilden91 » poniedziałek 13 grudnia 2010, 22:55

Co do ostatniego posta: nie mam oczywiście Ci tego za złe. Nie ma sensu rozwodzić się nad tą sytuacją z jakimś instruktorem, bo wiem na czym polega błąd, kwestia dziury w pamięci jeśli chodzi o hierarchię znaków gdy wjeżdżałem na to skrzyżowanie i tyle.

Nie hamowałem gwałtownie, tak jak pisałem wcześniej - najpierw trochę zwolniłem, a potem zatrzymałem samochód, po czym egzaminator stwierdził 'wynik negatywny'. Myślę, że problem tej całej sytuacji związany jest z interpretacją przepisów egzaminu. Z jednej strony nie zastosowałem się do sygnalizacji świetlnej, z drugiej strony, co gdybym np. jechał przez skrzyżowanie na sygnalizacji bezwarunkowej i zgasłby mi samochód nie stwarzając zagrożenia?

A było tak blisko... Swoją drogą jest gdzieś określony maksymalny czas przebiegu egzaminu? Zamiast wykonać manewr zatrzymania się w wyznaczonym miejscu z prędkości 50km/h egzaminator wolał sprawdzać kilkakrotnie czy potrafię zawracać.
wilden91

Postprzez cman » poniedziałek 13 grudnia 2010, 22:59

wilden91 napisał(a):Z jednej strony nie zastosowałem się do sygnalizacji świetlnej...

Na czym Twoim zdaniem polegało to niezastosowanie się do sygnalizacji świetlnej?

wilden91 napisał(a):Swoją drogą jest gdzieś określony maksymalny czas przebiegu egzaminu?

Nie.
cman

Postprzez wilden91 » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:07

Mając zielone światło przy wjeździe na skrzyżowanie (moim zdaniem) nie powinienem zatrzymywać się przy znaku STOP, jaki stał przy drodze, na którą wjechałem (dotyczył on pojazdów wjeżdżających z innej ulicy). Kwestia hierarchii znaków.
wilden91

Postprzez cman » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:09

No nie powinieneś, ale był to co najwyżej błąd w postaci utrudnienia ruchu, czyli "lekki" błąd, a nie niestosowanie się do sygnalizacji świetlnej przerywające egzamin.
cman

Postprzez mattis » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:10

Wczesniej głupote napisałem, post cmana odrazu zmusił mnie do sprawdzenia co "oferuje" zielone światło i ono zezwala a nie nakazuje.Wiec cman ma racje
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez ks-rider » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:15

Krotka pilka,

Egzaminator ma za zadanie sprawdzic czy znasz przepisy i czy sie do nich stosujesz.

Sorry Winetou, zatrzymales sie na STOP'ie majac zielone swiatlo, to deklasyfikuje Cie jako kierowce. Pomijam juz fakt, ze dales sie podpuscic biadoleniu egzaminatora. To, ze ktos ci biadoli nie upowaznia Cie do wymuszenia pierszenstwa przy zmienie pasa.

:wink:
ks-rider

Postprzez cman » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:38

ks-rider napisał(a):Sorry Winetou, zatrzymales sie na STOP'ie majac zielone swiatlo, to deklasyfikuje Cie jako kierowce.

PRD i rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania mają na ten temat inne zdanie.
cman

Postprzez BlueDevil » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:44

ks-rider napisał(a):Sorry Winetou, zatrzymales sie na STOP'ie majac zielone swiatlo, to deklasyfikuje Cie jako kierowce.

co jezeli mamy skrzyzownaie drog rownorzednych, osoba egzaminowana mimo iz jest na pierwszenstwie staje i przepuszcza pojazd z lewej??

lekki blad czy przerwanie??
BlueDevil

Postprzez Lucifer » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:49

Zależy z czego to wynika. Nie jest to błąd na 'przesiadanie'.
ale powinno to zostać gdzieś odnotowane (chyba, że pojazd jadący z lewej mógł sprawiać wrażenie, że nie zastosuje się do zasady 'prawa wolna' )
[16/12/10] Odebrane
Lucifer

Postprzez wilden91 » poniedziałek 13 grudnia 2010, 23:58

cman napisał(a):

PRD i rozporządzenie w sprawie szkolenia i egzaminowania mają na ten temat inne zdanie.

Jesteś w stanie przytoczyć artykuły o których mówisz lub miejsce gdzie moge je znaleźć? Co raz poważniej zastanawiam się nad złożeniem pisma...
wilden91

Postprzez cman » wtorek 14 grudnia 2010, 00:11

Egzamin może być przerwany m.in. za niestosowanie się do sygnalizacji świetlnej ( http://www.abc.com.pl/serwis/du/2005/1834.htm - tabela 12 ). Niestosowaniem się do sygnalizacji świetlnej jest niezastosowanie się do zakazu lub nakazu wynikającego z nadawanego sygnału. Sygnał zielony niczego nie nakazuje, tylko zezwala na wjazd za sygnalizator:
Rozporządzenie napisał(a):§ 95. 1. Sygnały świetlne nadawane przez sygnalizator S-1 oznaczają:
1) sygnał zielony - zezwolenie na wjazd za sygnalizator,

Nie może być więc mowy o niestosowaniu się do sygnalizacji świetlnej.

Jak dostanę pozwolenie na budowę domu, to muszę go wybudować, bo w przeciwnym razie nie zastosuję się do pozwolenia?
cman

Postprzez lith » wtorek 14 grudnia 2010, 00:49

btw. tak próbowałem znaleźć coś na temat i przeglądałem jakąś tam 'tabelę 7' o.O z zadaniami egzaminacyjnymi i okolice... i wyszło mi tak:
Wynik jest negatywny jak wykona się 2x nieprawidłowo to samo zadanie egzaminacyjne... ale lista zadań które znalazłem wygląda jakos ubogo w stosunku do tej całej karty przebiegu egzaminu.

Zadania:
1.Wjazd na drogę z obiektu przydrożnego.
2.Jazda drogami dwukierunkowymi jedno- i dwujezdniowymi [...]
3.Jazda drogami jednokierunkowymi [...]
4.Przejazd przez skrzyżowania:
a) równorzędne (trzy- i czterowlotowe),
b) oznakowane znakami ustalającymi pierwszeństwo przejazdu (znak A7, B 20, D1 oraz w połączeniu z tabliczkami T6a i c),
c) z sygnalizacją świetlną,
d) na których ruch odbywa się wokół wyspy,
e) dwupoziomowe (wjazd i zjazd) *)
5.Przejazd przez przejścia dla pieszych.
6.[...] a) jeden z następujących manewrów parkowania [...]
b) manewru zawracania na drodze jednojezdniowej – dwukierunkowej [...]
7. Przejazd przez torowisko tramwajowe**) i kolejowe*), przejazd przez tunel*) oraz obok przystanku tramwajowego**) i autobusowego.
8.Wykonanie manewrów:
a) wyprzedzania, omijania, wymijania (dla kategorii A, A1 przy prędkości co najmniej 50 km/h),
b) zmiany pasa ruchu i kierunku jazdy w lewo, prawo, oraz zawracania na skrzyżowaniu,
9 .Hamowanie od prędkości co najmniej 50 km/h do zatrzymania we wskazanym przez egzaminatora miejscu [...]
10.Hamowanie wykonywane w sytuacjach awaryjnych[...]

Natomiast rzeczy w stylu dynamika jazdy, czy posługiwanie się mechanizmami pojazdu są ujęte w innym miejscu i właśnie sie zastanawiam jak je traktować, bo niby egzaminator ma zwracać na to szczególną uwagę, ale nie ma nic konkretnego... to znaczy, że zachowanie wobec innych uczestników ruchu, czy mała dynamika może być po jednorazowym 'wybryku' wystarczającym powodem do negatywnego wyniku? Czy wręcz przeciwnie nie można oblać za dynamikę jako taką i trzeba to wpasować pod któreś zadanie egzaminacyjne?
lith

Postprzez Lucifer » wtorek 14 grudnia 2010, 00:56

ja na pierwszym egzaminie za zatrzymanie się w złym miejscu (na STOPie) dostałem (-) przy stosowaniu się do znaków pionowych i przejazd przez skrzyżowanie oznakowane znakami ustalającymi pierwszeństwo przejazdu. Więc... jak chce się psa uderzyć to i kij się zawsze znajdzie :)
[16/12/10] Odebrane
Lucifer

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy