Odwołanie się od wyniku egzaminu na prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Odwołanie się od wyniku egzaminu na prawo jazdy

Postprzez Cyberix » wtorek 14 grudnia 2010, 01:01

http://oskduet.pl/egzamin/przerwanie

Polemizowałbym, z teorią cmana.

Ps. Zielone światło nie może oznaczać nakazu wjazdu za sygnalizator, bowiem nie zawsze kiedy pali się zielone światło możemy wjechać za sygnalizator... (np. nie możemy jak nie ma miejsca na skrzyżowaniu bądź za skrzyżowaniem do kontynuowania jazdy).
Cyberix

Postprzez lith » wtorek 14 grudnia 2010, 09:00

@Lucifer
Właśnie o to chodzi... co innego błąd, a co innego przerwanie egzaminu.
lith

Postprzez ks-rider » wtorek 14 grudnia 2010, 13:02

cman napisał(a):Jak dostanę pozwolenie na budowę domu, to muszę go wybudować, bo w przeciwnym razie nie zastosuję się do pozwolenia?

jak go nie wybudujesz to przepada po 5 - ciu latach, czyli musisz starac sie o nie ponownie.

Tesciowie kupili kiedys tam ( dawno temu ) dzialke budowlana, nie wybudowali sie i dzialke MUSIELI odsprzedac - warunkiem kupna byla budowa.

Zatrzymujac sie na STOP'ie gdy pali sie swiatlo zielone jest stworzeniem niebezpieczenstwa oraz utrudnieniem dla uczestnikow ruchu ktorzy kontynuuja jazde na wprost, nikt z nich nie liczy sie z tym, ze poprzedzajacy ich pojazd na tymze znaku sie zatrzyma. Nie mowie tu o utrzymywaniu bezpiecznej odleglosci do pojazdu poprzedzajacego bo nie o tym tu mowa.

:wink:
ks-rider

Postprzez cman » wtorek 14 grudnia 2010, 13:15

Cyberix napisał(a):Polemizowałbym, z teorią cmana.

No to polemizuj. Słucham.

ks-rider napisał(a):Zatrzymujac sie na STOP'ie gdy pali sie swiatlo zielone jest stworzeniem niebezpieczenstwa oraz utrudnieniem dla uczestnikow ruchu ktorzy kontynuuja jazde na wprost, nikt z nich nie liczy sie z tym, ze poprzedzajacy ich pojazd na tymze znaku sie zatrzyma.

A to już jest wyłącznie ich problem. Jak coś/ktoś w takiej sytuacji wyskoczy na drogę, to też się będą tłumaczyć, że nie spodziewali się, że ten przed nimi się zatrzyma?
Utrudnienie ruch owszem, ale za to nie przerywa się egzaminu, a o żadnym stworzeniu zagrożenia nie może być mowy (no chyba, że przez tych "niczego nie spodziewających").
cman

Postprzez 0leczka_ » wtorek 14 grudnia 2010, 13:24

Witam,
Mam problem, otóż wczoraj zdawałam egzamin - oczywiście wynik negatywny. Czy mogę się odwoływać jeżeli nie zdałam na łuku bo był nieodśnieżony? Tzn 1 błąd koła kręciły mi się w miejscu, auto stanęło, drugi błąd to wjechanie na linie. Linie były widoczne, jednak koleżanki instruktor powiedział mi dziś (!) że nie muszę przystępować do egzaminu jeżeli cały łuk jest nieodśnieżony i mogę się odwoływać. Myślicie, że to ma sens?
0leczka_

Postprzez wilden91 » wtorek 14 grudnia 2010, 13:38

Moim zdaniem jak najbardziej. Łuk musi być odśnieżony. Tylko pozostaje kwestia tego czy będzie się dało to udowodnić, na nagraniu może być tego nie widać.
wilden91

Postprzez 0leczka_ » wtorek 14 grudnia 2010, 13:49

A myślisz, że jest na to jakiś przepis? Wiem, że egzaminator może się nie podjąć jeżeli są trudne warunki atmosferyczne, ale łatwiej by mi to było poprzeć właśnie przepisami. Na tej kamerze z przodu na pewno widać że jechałam po śniegu. Jeszcze jedno, czy musiałabym mieć egzamin z tą samą osobą? Egzaminator nie ma dobrej opinii (lubi się przyczepić) i obawiam się, że gdyby mi to nawet uznali, to on patrzył by gdzie by tylko mnie uwalić.
0leczka_

Postprzez Lucifer » wtorek 14 grudnia 2010, 15:45

Według mnie możesz się odwoływać. Nie wiem jak dokladnie brzmi ten przepis ale chyba coś takiego (albo coś pod co można by to podpiąć) istnieje. Skoro kręciły Ci się koła w miejscu tzn. że coś nie tak ; /
[22/11/10] Teoria 18/18 (+), Plac manewrowy (+), Miasto (-)
[07/12/10] Plac manewrowy (+), Miasto (+)
[10/12/10] Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
[16/12/10] Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
[16/12/10] Odebrane
Lucifer

Poprzednia strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy