internet w laptopie

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

internet w laptopie

Postprzez rocko19 » wtorek 14 grudnia 2010, 10:30

Troche z innej beczki. Mam w domu internet stacjonarny, co kupic aby miec tez w laptopie internet chociażby w domu tylko, np router i co do tego, jak to podpiąć? Pozdrawiam
rocko19

Re: internet w laptopie

Postprzez Razor1990 » wtorek 14 grudnia 2010, 10:57

Albo kabel internetowy do lapka, albo kabel do routera, a z routerem lapek połączy się przez Wifi (o ile ma wbudowaną antenę)
Razor1990

Postprzez lith » wtorek 14 grudnia 2010, 16:11

Sam router z antenką starczy. Jak laptop nie ma 10 lat to powinien mieć wifi :)

Ogólnie to potrzebujesz access pointa. Najprościej ja od razu jest router z antenką.
I wtedy są 2 opcje.
-router od razu z modemem- ale wtedy jak zmienisz dostawcę to sie może okazać, że router sie nie nada... sam długo tak miałem, bo taki mi w sklepie sprzedali ;p Wtedy kabel wtykasz zamiast do modemu, który masz od dostawcy do routera.
-router bez modemu podłączasz do modemu, który masz od dostawcy

Możesz też podłączyć access pointa osobno... szczególnie jak chcesz, żeby antenka była gdzie indziej niż router. Za access pointa może też służyć jakiś niepotrzebny router z antenką (nie daje głowy czy wszystkie)... ale specjalnie kupować nie ma sensu bo cenowo podobnie do routerów... nawet obudowy te same ;p... a jakby miały stać obok siebie to bez sensu... tak tylko wspominam że się da :P
lith

Postprzez phot » czwartek 16 grudnia 2010, 01:11

Witaj. Powiedz kto Ci dostarcza internet to postaramy sie podpowiedziec jaki ruterek wybrac. Nie chce robic reklamy i wiem ze wielu moze sie niezgodzic ale polecam netgear'a. Napisz jakiej predkosci oczekujesz to juz wogole bedziemy mogli wrzucic wiecej szczegolow. Jak przez dostawce adsl to np dgn1000 jak kablowka to powiedzmy wgr614 . Opisz wiecej to podpowiemy:)

Pozdrowienia!
phot

Postprzez rocko19 » czwartek 16 grudnia 2010, 10:35

Powiem tak, mam kablowy internet, nie musi byc jakis mega szybki, głównie do celow takich jak:przeglądanie stron int,gadu gadu, czasem coś pobrac jakiś film,muzyke. Mówicie router kupic ale co do tego i jak to podłączyć,Laptop jest w sumie nowy Samsung R530.Pzdr
rocko19

Postprzez ks-rider » czwartek 16 grudnia 2010, 12:43

Tez mam w domu stacjonarny. Od 5 lat podlaczonego laptop'a, uzywam ruter'a tylko ze wzgledu na to, ze corka tez musi miec dostep do netu, obecnie tez przeszla na laptop'a.

Osobiscie radzilbym Ci nie kupowac bezprzewodowego ( raz, ze sa drozsze ) dwa, daja latwiejszy dostep wtargniecia do Twojej sieci, o hecker'stwie nie wspomne, kabel nie daje tej mozliwosci.

:wink:
ks-rider

Postprzez ziomek456 » czwartek 16 grudnia 2010, 15:55

a można tak zrobić:

Posiadam neostrade i mam płytkę instalacyjną.

Chcę kupić laptopa jakiegoś do 300 zł byle tylko działał internet (przeglądarki i gg)

Bez problemu będzie działać po podłączeniu do laptopa kabelek usb z neostrady ? a później jak będę chciał zmienić na komputer stacjonarny ?
ziomek456

Postprzez dylek » czwartek 16 grudnia 2010, 19:47

ziomek456 napisał(a):a można tak zrobić:

Posiadam neostrade i mam płytkę instalacyjną.

Chcę kupić laptopa jakiegoś do 300 zł byle tylko działał internet (przeglądarki i gg)

Bez problemu będzie działać po podłączeniu do laptopa kabelek usb z neostrady ? a później jak będę chciał zmienić na komputer stacjonarny ?

Ja mam pod liveboxem z neostrady teraz 5 kompów i wsio śmiga... a jeszcze kilka też by bez problemu dopiął ;)
1,2 - przez Wi-Fi
3,4 - ethernet rozdzielony switchem
5 - przed USB
Z USB miałem problem, bo w mojej windzie nie było sterów do USB (na płytce też niestety ich nie ma :( ) i livebox nie widział, że coś jest podpięte, ale stery w necie się znalazły i wsio teraz śmiga.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Cyberix » czwartek 16 grudnia 2010, 19:50

ks-rider napisał(a):Osobiscie radzilbym Ci nie kupowac bezprzewodowego ( raz, ze sa drozsze ) dwa, daja latwiejszy dostep wtargniecia do Twojej sieci, o hecker'stwie nie wspomne, kabel nie daje tej mozliwosci.

Nie demonizuj, wystarczy włączyć WPA lub WPA2 ustawić hasło 12-20 znakowe i zapominasz o problemach, że ktoś się włamie do Twojej sieci WiFi. Możesz sobie jeszcze ukryć SID i włączyć filtrowanie MAC. 99,999999% potencjalnych włamywaczy da sobie spokój... chyba, że będą miesiącami łamać twoje hasło :P
Cyberix

Postprzez phot » czwartek 16 grudnia 2010, 21:01

Tak jak mowi Kolega wyzej - przy szyfrowaniu nawet juz wpa-psk nikt do powiedzmy celow podbierania internetu nie bedzie tego lamal... Taki wgr614 powinien Ci wystarczyc chociaz mozesz pomyslec o czyms innym od netgeara- chociaz osobiscie goraco polecam. Osobiscie nie mam najlepszego zdania o livboxie i niestety nie bedzie sie on nadawal do podlaczenia kablowego - tzn np UPC. Livbox jest adslowy. Jezeli internet jest z kablowki to i konfiguracja powinna byc prosta. W razie pytan pisz:)

Pozdrowienia!
phot

Postprzez ks-rider » czwartek 16 grudnia 2010, 21:25

Podejrzewam, ze gdyby kolega ktory zadal to pytanie byl tak oblatany jak Wy z tymi znakami i haslami to wogole nie zadal by tu takiego pytania. :mrgreen:
ks-rider

Postprzez phot » czwartek 16 grudnia 2010, 21:35

W razie czego poprowadzimy krok po kroku jak to zrobic. W przypadku netgeara jezeli chodzi o mnie ale mysle ze i z innymi damy rade;)

Jezeli chodzi jeszcze o pytanie kolegi z pierwszego postu to potrzebny jest dostep do internetu - to kolega juz ma ; router a razem z nim w komplecie jest z regoly przewod do polaczenia komputera - do konfiga wifi tez najlepiej zastosowac przewod.

Pozdrowienia!
phot

Postprzez Cyberix » czwartek 16 grudnia 2010, 22:03

Netgeara bez problemu można skonfigurować do pracy z kablówkami, ale może autor wątku powie nam skąd ma internet? Jaki to provider?
Cyberix

Postprzez lith » piątek 17 grudnia 2010, 02:51

@rocko19
Potrzebny tylko router z wifi i kable, żeby podłączyć- czyli jeden z netem do routera i drugi od routera do stacjonarnego.

Ja tam specem nie jestem, tyle, co przy swoich sieciach grzebię :P Więc konkretnego modelu nie polecę.

W domu mam coś takiego:
http://allegro.pl/tp-link-tl-wr941nd-ro ... 65577.html
Zasięg łapie fajny, chodzi szybko... ale niestety przegrzewał się mi latem i musiałem kombinować, bo się wieszał przez to. Czyli w sumie drugi raz bym go pewnie nie wybrał. Poprzedni takich jaj nie robił...
Tyle, że tam zależało na sporym zasięgu. Do tego stary router jest podłączony jako access point i zwiększa 'terytorium' ;p
lith

Postprzez rocko19 » piątek 17 grudnia 2010, 14:39

Nieznam sie na tym, ale tak, ide do sklepu kupuje router, kabel juz tam bedzie, podpinam kabel do routera i do kompa stacjonarnego i wszystko?I jak to sie połączy z laptopem i jaki zasięg bedzie do tego lapa?
rocko19

Następna strona

Powrót do Luźna gadka