Nie widoczene znaki poziome

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Nie widoczene znaki poziome

Postprzez Tobi » czwartek 16 grudnia 2010, 19:29

Jak wygląda sprawa z znakami poziomymi np. linia ciągła itp., których nie widać z powodu śniegu? Jak jakimś cudem egzaminator zobaczy, że najechałem na linię to bierze to pod uwagę?
Tobi

Re: Nie widoczene znaki poziome

Postprzez Cyberix » czwartek 16 grudnia 2010, 19:36

Niewidoczne znaki poziome nie obowiązują. Jeśli będzie sytuacja wątpliwa to możesz się odwołać i wtedy zostanie odtworzony zapis z kamer. Proste.
Cyberix

Postprzez mattis » czwartek 16 grudnia 2010, 19:48

W czasie egzaminu, tak były starte pasy na jednej uliczce i akurat usłyszałem komende że na skrzyżowaniu skrecamy w lewo więc zacząłem zmieniać pas i po zmianie sie kapnąlem, że ten manewr wykonałem na lini ciągłej i aby powiedziałem pod nosem "kurde" a egzaminator : " czego nie widać, tego nie ma" i egzamin zdałem. Więc uważam, że jeżeli lini nie widać/znaków poziomych to poprostu ich nie ma :)
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez Cyberix » czwartek 16 grudnia 2010, 19:54

Znaki pionowe też mogą być zasypane śniegiem i być niewidoczne ale... istnieją takie pionowe znaki drogowe, które nawet przykryte 2 czy 5 cm śniegu będą spełniały swoje funkcję i w 100% da się powiedzieć co to za znak :) Pomyślcie co to za znaki :P I one obowiązują nawet jak są oblepione śniegiem...
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » czwartek 16 grudnia 2010, 20:19

Te o niestandardowych kształtach: Stop, ustąp i droga z pierwszeństwem.
piotrekbdg

Postprzez Cyberix » czwartek 16 grudnia 2010, 22:28

piotrekbdg napisał(a):Te o niestandardowych kształtach: Stop, ustąp i droga z pierwszeństwem.

Przy czym droga z pierwszeństwem (romb) może oznaczać również... koniec drogi z pierwszeństwem ale wtedy dodawany jest A7
Cyberix

Postprzez piotrekbdg » piątek 17 grudnia 2010, 01:22

Przy czym droga z pierwszeństwem (romb) może oznaczać również... koniec drogi z pierwszeństwem ale wtedy dodawany jest A7

A jeśli nie będzie dodane A-7 to wtedy mamy skrzyżowanie równorzędne. Kurcze, jednak nawet z tymi wyjątkowymi kształtami nie jest tak wcale łatwo...
piotrekbdg

Postprzez satanistov » piątek 17 grudnia 2010, 13:26

jednak nawet z tymi wyjątkowymi kształtami nie jest tak wcale łatwo...

Zgadza się, ale po co roztrząsać jakieś skrajnie ekstremalne przypadki? Tak samo można się zastanowić nad tym jak jakiś znak będzie przysypany śniegiem to czy jednak to nie jest znak o innym kształcie... Może ktoś wcześniej nakleił na niego np karton o innym kształcie i go przysypało?
satanistov

Postprzez piotrekbdg » piątek 17 grudnia 2010, 13:32

Zgadza się, ale po co roztrząsać jakieś skrajnie ekstremalne przypadki?

Czy ja wiem czy one są takie skrajnie ekstremalne..ja tak oznakowane ulice mogę śmiało wskazać w mojej okolicy, może nie zupełnie najbliższej ale jednak. Ekstremum samym w sobie jest sytuacja gdy śnieg skrupulatnie zasypuje wszystkie znaki pionowe w taki spoób że ich tabliczka staje się nieczytelna. Mimo wszystko jest to sytuacja dość mało prawdopodobna, ale jeśli przyjmiemy że gdzieś by do niej doszło to wyżej poruszona problematyka nie jest jakimś ewenementem.
piotrekbdg

Postprzez satanistov » piątek 17 grudnia 2010, 13:35

Dlatego jeśli wystąpią takie ekstremalne przypadki to jest jedna zasada, którą trzeba się kierować... a mianowicie "szczególna ostrożność"
satanistov

Powrót do Egzamin na prawo jazdy