Nigdy nie jeździłem samochodem - co zrobić ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Nigdy nie jeździłem samochodem - co zrobić ?

Postprzez Lysy25 » sobota 18 grudnia 2010, 23:57

Witam, jak w nazwie tematu mam taki problem otóż mam już 25 lat a może się to wydać śmieszne ale nigdy nie siedziałem za kierownicą. Nie chodzi o to że mieszkam gdzieś na zadupiu tylko po prostu nigdy nie miałem potrzeby prowadzenia samochodu a zwykle byłem pasażerem. Obecnie chciałbym zrobić prawo jazdy i moje pytanie jest takie czy mam sam gdzieś wpierw u znajomego opanować sztukę jazdy czy może odrazu się zapisać na kurs i tam bez większych problemów się wszystkiego nauczę ? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.
Lysy25

Re: Nigdy nie jeździłem samochodem - co zrobić ?

Postprzez spacey1 » niedziela 19 grudnia 2010, 00:06

A jak myślisz, od czego są kursy prawa jazdy? Ja tez nigdy poza kursem nie jeździłam autem. Wszystkiego nauczyli mnie instruktorzy. Co prawda jeszcze nie zdałam - w poniedziałek zdaję po raz drugi.
spacey1

Postprzez Barabasz » niedziela 19 grudnia 2010, 00:39

zdecydowanie żaden znajomek
instruktor wytlumaczy dokladnie dla "kazdego" zrozumiale, co i jak robic

ja osobiscie na początku zawsze odradzam kursantom naukę z np. rodzicem
dopiero jak zaczynaja dobrze rozumiec co i dlaczego nie tak dzieje sie z autem, sami rozumieją swoje błędo/niedociągnięcia to mówię ze jak chca to teraz moga poćwiczyć pod okiem kogoś w bezpiecznym miejscu
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez racjaa » niedziela 19 grudnia 2010, 10:54

Chodziłam na kurs razem z kolegą, który miał takie same obawy (jak się okazało: zupełnie niepotrzebnie).
Ja miałam 26 lat kiedy robiłam prawo jazdy.
Co to w ogóle ma do rzeczy? Ulegasz "presji", że każdy facet marzy o prawie jazdy trzy miesiące przed 18. urodzinami i jak tego nie zrobi wtedy to później obciach nie umieć jeździć. Bzdura (sic!) na kółkach.
I jak mówi wielu instruktorów - lepiej przyjść na kurs i nie umieć nic, niż umieć coś ale nie do końca właściwie albo w ogóle mieć złe nawyki. Nie jest powiedziane, że 'znajomek' nauczy Cię źle, ale też nie masz pewności, że nauczy Cię lege artis, jak uczą na kursie.
racjaa

Postprzez cman » niedziela 19 grudnia 2010, 11:09

Więc ja się zaliczam do tych niewielu instruktorów, którzy mówią - lepiej przyjść na kurs i umieć ruszać, skręcać, zmieniać biegi i posługiwać się samochodem, co nie ma żadnego związku z nawykami, a co pozwala zaoszczędzić wiele godzin szkolenia, które zamiast być poświęcane na okiełznanie samochodu i wyrobienie automatyzacji ruchów, można poświęcić na właściwe szkolenie...
cman

Postprzez Borys68 » niedziela 19 grudnia 2010, 11:35

Ahoj!
Lysy25 napisał(a):Witam, jak w nazwie tematu mam taki problem otóż mam już 25 lat a może się to wydać śmieszne ale nigdy nie siedziałem za kierownicą. Nie chodzi o to że mieszkam gdzieś na zadupiu tylko po prostu nigdy nie miałem potrzeby prowadzenia samochodu a zwykle byłem pasażerem. Obecnie chciałbym zrobić prawo jazdy i moje pytanie jest takie czy mam sam gdzieś wpierw u znajomego opanować sztukę jazdy czy może odrazu się zapisać na kurs i tam bez większych problemów się wszystkiego nauczę ? Z góry dzięki za odpowiedzi, pozdrawiam.

Pod presją otoczenie zapisałem się na kurs mając 32 lata. Nie ukończyłem, bo nie miałem wewnętrznej potrzeby. Zrobiłem kurs i zdałem kiedy poczułem potrzebę - 8 lat później.

Co do "najpierw u znajmomego" vs. "wszystko w OSK" - różnym ludziom różnie pasuje, jednym to, drugim tamto. Osobiście wolę "wszystko na kursie" - klarowny układ - uczeń i (wynajęty) nauczyciel.
Akurat rozmawiałem wczoraj z bratankiem stryjecznym - siedział po raz pierwszy za kierownicą na kursie (auto w domu było, ale go nie ciągnęło, ma inne zainteresowania), 30 h, zdane za pierwszym razem ...

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez mirror1 » niedziela 19 grudnia 2010, 12:01

Tak jak cman mówi u mnie w domu też uważają, że dobrze jest jak ktoś przychodzi na kurs i już coś tam umie, bo takim osobom jest zazwyczaj łatwiej i można zaoszczędzić mnóstwo czasu na inne bardziej potrzebne rzeczy, a co do złych nawyków-nie sądzę, żeby ktoś kto uczył się własnym samochodem jeździć już miał takie złe nawyki "wrobione". Złe nawyki może mieć kierowca, który ma 20lat prawko, który stracił prawo jazdy i teraz przyjdzie mu zdawać egzamin :) bo na egzaminie trzeba jeździć baardzo przepisowo :)
28.04.2010/14.00-14.34-egzamin zdany bezbłędnie
od 12.05.2010-kierowca
mirror1

Postprzez lawinia » niedziela 19 grudnia 2010, 12:45

Ja zrobiłam prawko mając 25 lat, wcześniej nie jechałam samochodem. Zdałam, niestety nie za pierwszym, ale bezbłędnie i to w Warszawie. Teraz ciągle się uczę, bo doświadczonym kierowcą dopiero będę po kilku latach, ale.. da się tak:)
jestem posiadaczką PJ od 2010:)
lawinia

Postprzez mattis » niedziela 19 grudnia 2010, 13:12

Ja przychodząc na kurs praktycznie wcześniej nie jeździłem ale jakoś zdałem :)
Po prostu trzeba intensywniniej sie uczyć tzn jeśli popełniałem jakieś błędy to w domu sie nad nimi zastanawiałem a na następnym spotkaniu ("jazdach") robiłem wszystko żeby wszystkich albo przynajmniej większości ich nie popełniać , wyciągać wnioski z tego co mówi instruktor.
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez lith » niedziela 19 grudnia 2010, 13:23

A czego można się nauczyć 'ze znajomym'? Najwyżej mniej więcej co to gaz, hamulec, sprzęgło, kierownica i jak się tym posłużyć na pustym placu. Nie widzę tu wielu godzin, a najwyżej pół godziny na przećwiczenie ruszania. Potem ewentualnie jeszcze można łuk na własną rękę piłować... ale to już później.
lith

Postprzez satanistov » niedziela 19 grudnia 2010, 13:29

Ja mam 24 lata i przed kursem też nigdy nie kierowałem autem. Jednak wiedziałem gdzie co jest bo się dopytywałem znajomych :) Kurs zacząłem 11 października a 11 grudnia zdałem egzamin za drugim razem.

To co mówi cman, że lepiej jak ktoś już jeździł wcześniej bo to zaoszczędzi czasu na kursie i że to nie wyrabia głupich nawyków to sie nie zgadzam z tym. Jeździłem podczas kursu z kilkoma osobami, które jeździły już bardzo długo autem (jeden chłopak jeździł z pół roku i zapisał sie na kurs bo dostał mandat za brak dokumentów). Jak zobaczyłem jak jeździ to po moich 20godzinach jazdy a jego pół roku stwierdziłem, że koleś nawet ruszać nie umie z miejsca. Techniki zero. Kierownicą kręcił jakby krowe doił.

Także nie masz się co martwić, że nigdy nie jeździłeś. Ja też nie a zdałem za drugim razem. Zapamiętaj tylko który pedał za co odpowiada i powodzenia!
satanistov

Postprzez cman » niedziela 19 grudnia 2010, 13:51

lith napisał(a):A czego można się nauczyć 'ze znajomym'? Najwyżej mniej więcej co to gaz, hamulec, sprzęgło, kierownica i jak się tym posłużyć na pustym placu. Nie widzę tu wielu godzin, a najwyżej pół godziny na przećwiczenie ruszania.

Co innego wiedzieć jak ruszyć czy zmienić bieg, a co innego robić te rzeczy w sposób automatyczny i nieabsorbujący uwagi - tego nie da się "nauczyć" w pół godziny.

satanistov napisał(a):To co mówi cman, że lepiej jak ktoś już jeździł wcześniej bo to zaoszczędzi czasu na kursie i że to nie wyrabia głupich nawyków to sie nie zgadzam z tym.

Możesz się nie zgadzać, ja po prostu piszę jak jest, głównie na podstawie tego co doświadczyłem z kursantami.
cman

Postprzez satanistov » niedziela 19 grudnia 2010, 13:57

Możesz się nie zgadzać, ja po prostu piszę jak jest, głównie na podstawie tego co doświadczyłem z kursantami.

Akurat nie zgadzam się bo widziałem jak takie osoby jeżdżą. Wiadomo, takich osób jest pełno także może ja natrafiłem na wyjątki :)
satanistov

Postprzez piotrekbdg » niedziela 19 grudnia 2010, 14:03

To co mówi cman, że lepiej jak ktoś już jeździł wcześniej bo to zaoszczędzi czasu na kursie i że to nie wyrabia głupich nawyków to sie nie zgadzam z tym.

Wśród moich znajomych zdcydowana większość jeździła samochodem przed kursem, czy to po polach, czy to na działce czy przy innych sposobnościach i jedno co wiem to to że na pewno im to nie zaszkodziło, a wręcz przeciwnie, bo 2 podejścia to max ile im było potrzebne na zdanie egzaminu. Co innego "świeżaki". Ludzie którzy nic nie jeździli wcześniej zwykle nie byli w stanie wszystkiego ogarnąć w 30 godzin. Efekt był taki że zwykle dokupowali po 10-12 godzin a i egzamin nie był zdawany za 1-2 razem a raczej za 4-5. Moim zdaniem trening pod okiem kogoś kto prawko ma może tylko pomóc a na pewno nie zaszkodzi. opanowanie zmiany biegów, podstawowych manewrów, operowania sprzęgłem po woduje że po przyjściu na kurs od razu taki delikwent wsiada za kółko i jedzie na miasto, nie traci 5-6 godz na opanowanie podstaw, o ile nie więcej. A złych nawyków można nabyć i pod okiem instruktora.
piotrekbdg

Postprzez Borys68 » niedziela 19 grudnia 2010, 14:11

Ahoj!
piotrekbdg napisał(a):Wśród moich znajomych zdcydowana większość jeździła samochodem przed kursem, czy to po polach, czy to na działce czy przy innych sposobnościach i jedno co wiem to to że na pewno im to nie zaszkodziło, a wręcz przeciwnie, bo 2 podejścia to max ile im było potrzebne na zdanie egzaminu. Co innego "świeżaki". Ludzie którzy nic nie jeździli wcześniej zwykle nie byli w stanie wszystkiego ogarnąć w 30 godzin. Efekt był taki że zwykle dokupowali po 10-12 godzin a i egzamin nie był zdawany za 1-2 razem a raczej za 4-5.

Jest taki zabawny angielski skrót internetowy - YMMV (your mileage may vary). Czyli można miec odmienne doświadczenia. Tenże mój stryjeczny bratanek - 30h i za pierwszym razem - wpomniał mi o swoim koledze (ok. 20 lat), regularnie jeżdżącym bez PJ. Cztery podejścia i będzie piąte ... a dlaczego? Prosta sprawa - nie potrafi przestawić się na jazdę "egzaminową" ...
Instruktorzy którzy mnie uczyli opowiadali mi tez o przypadkach, gdzie osoby lata całe (ale nie dwadzieścia, tylko kilka) jeżdżące bez PJ chciały sie "zalegalizować" - mało który zdawał za pierwszym.
Innymi słowy - jak juz pisałem, nie ma reguły ...
Ja byłem świeżak i wystarczyło mi 36h i dwa podejścia.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Następna strona

Powrót do Szkolenie kierowców