Nigdy nie jeździłem samochodem - co zrobić ?

Tutaj możecie zamieszczać opinie dotyczące kursów na prawo jazdy

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Nigdy nie jeździłem samochodem - co zrobić ?

Postprzez lith » niedziela 19 grudnia 2010, 14:17

Aż tak nie demonizuj... jak ktoś ma dokupić 10-12 godzin, bo przed przyjściem na kurs ruszać nie umiał, a i tak się nie wyrobić z materiałem i zdawać po 5 razy? Znowu wśród moich znajomych zdecydowana większość nie jeździła przed kursem... ale w sumie różnicy nie było- zdecydowana większość i tak zdała za pierwszym, a większa ilość prób dotyczyła i tych co jeździli wcześniej i tych co nie jeździli. Różnice widać było dopiero po kursie przy normalnej jeździe... ale te szybko też się zatarły- przynajmniej u tych co nie schowali prawka po kursie do szuflady.

Bez wcześniejszego opanowania jakoś delikwent po max 20 min też jedzie w miasto.
lith

Postprzez satanistov » niedziela 19 grudnia 2010, 14:20

Ludzie którzy nic nie jeździli wcześniej zwykle nie byli w stanie wszystkiego ogarnąć w 30 godzin. Efekt był taki że zwykle dokupowali po 10-12 godzin a i egzamin nie był zdawany za 1-2 razem a raczej za 4-5.

Ja miałem 30godzin kursu z czego 2 godziny jeździłem po mieście w którym mieszkam żeby się trochę wczuć. Z racji, że mieszkam 35km od Kłodzka gdzie jest WORD to w tych 28 godzinach zawarty był też dojazd do Kłodzka. Jeździło się w dwie osoby + instruktor. A więc 40min się dojeżdzało do Kłodzka i 1godz 20min sie jeździło po mieście i zmiana. Także z tych 30godz wyszło 20 nie licząc dojazdu. A zdałem za 2 razem.

dla niektórych 30godz to mało a dla niektórych dużo. Są bardziej pojętni i mniej. Dla jednych instruktor jest ok a dla innych nie. Dużo czynników na to wpływa.
satanistov

Postprzez piotrekbdg » niedziela 19 grudnia 2010, 14:26

dla niektórych 30godz to mało a dla niektórych dużo. Są bardziej pojętni i mniej. Dla jednych instruktor jest ok a dla innych nie. Dużo czynników na to wpływa

Jasne ale nie mówmy bajek, że przyjście na zupełnego świeżaka jest lepsze niż przyjście z podstawami już opanowanymi. Odrobina wiedzy nikomu jeszcze nie zaszkodziła.

Aż tak nie demonizuj... jak ktoś ma dokupić 10-12 godzin, bo przed przyjściem na kurs ruszać nie umiał, a i tak się nie wyrobić z materiałem i zdawać po 5 razy?

10-12 godzin dokupowali do pierwszego egzaminu kolejnych lekcji przed kolejnyi egzaminami nie znam i nie podałem. Nie znam póki co przypadku gdy ktoś "wyjeżdżony" miał później większe problemy ze zdaniem, znam za to wiele przykładów gdzie zupełni nowicjusze potrzebowali sporo czasu by dojść "do siebie" na drodze.
piotrekbdg

Postprzez cman » niedziela 19 grudnia 2010, 14:27

Borys68 napisał(a):(...)

Ja nie mam na myśli długiego, regularnego jeżdżenia przed kursem, bo wtedy rzeczywiście można już sobie wyrobić niewłaściwe nawyki (które nawiasem mówiąc można bardzo łatwo zlikwidować, ale tego już musi chcieć dana osoba), tylko o podstawowym zapoznaniu się z samochodem i jego obsługą.
To tak jak na przykład z tworzeniem rysunku technicznego na komputerze. Jeżeli ktoś nie umie w ogóle obsługiwać komputera i wyzwaniem jest dla niego nawet otwarcie istniejącego pliku, to nie ma się co zabierać za naukę np. AutoCAD'a.

lith napisał(a):Bez wcześniejszego opanowania jakoś delikwent po max 20 min też jedzie w miasto.

No oczywiście, moi kursanci po wcześniejszym omówieniu różnych rzeczy też od razu "jechali" po mieście. Tylko, że ci sami kursanci (nie jeżdżący wcześniej), na dziesiątej (a czasem nawet dwudziestej albo i jeszcze później) godzinie, nadal poświęcali 80% swojej uwagi na to, żeby udało się ruszyć, zamiast na przykład słuchać co mówię o danym skrzyżowaniu albo patrzeć w lusterka...
cman

Postprzez satanistov » niedziela 19 grudnia 2010, 14:32

Jasne ale nie mówmy bajek, że przyjście na zupełnego świeżaka jest lepsze niż przyjście z podstawami już opanowanymi. Odrobina wiedzy nikomu jeszcze nie zaszkodziła.

Zgadza się. Przyjedzie świeża Malwinka na kurs (:)) i pójdzie jej dobrze, przyjdzie weteran kierownicy Józio i też pójdzie mu dobrze. Świeży Franio podejmie się kursu i już nie będzie tak łatwo. Dwuletni kierowca bez dokumentu przyjdzie odbyć kurs i będzie miał głupie nawyki i za 15 razem zda egzamin z prawidłowego trzymania kierownicy :) itd...
satanistov

Postprzez sweetnoiserka » niedziela 19 grudnia 2010, 14:50

Ja mam 25 lat i nigdy wcześniej nie jeździłam samochodem. Mało tego jako pasażerce zawsze wydawało mi się, że ja się tego nie nauczę. Że nigdy w życiu nie poradziłabym sobie ze zmianą biegów itp.
W wakacje próbowałam się przekonać, czy warto wybrać się na kurs. Bałam się, że się zbłaźnię, więc postanowiłam pojeździć trochę po placu z ojcem.
Efekt: po 10 minutach miałam dosyć jazdy samochodem.
Ale mimo wszystko praca zmusiła mnie do podjęcia decyzji o kursie.
Na kursie trafiłam na wspaniałych instruktorów, którzy wszystkiego na spokojnie, cierpliwie mnie uczyli. Od podstaw. Miałam łącznie 5 instruktorów. Panowie okazali się specjalistami od techniki jazdy, za to pani instruktor niesamowicie wsparła mnie psychicznie. Uświadomiła mi, że można się nauczyć jeździć, nieważne w jakim wieku i z jakim doświadczeniem.
Także nie martw się. Instruktorzy na spokojnie wytłumaczą Ci wszystko. To po prostu ich praca. Nikt nie powinien tam od Ciebie wymagać umiejętności prowadzenia i obsługi samochodu, bo idziesz się tam uczyć. Instruktor ma Cię nauczyć, a nie egzaminować, co już umiesz, a czego nie.
Obrazek

Jak się chce to się szuka sposobu, a jak się nie chce szuka się powodu...
sweetnoiserka

Postprzez satanistov » niedziela 19 grudnia 2010, 15:01

Ja mam 25 lat i nigdy wcześniej nie jeździłam samochodem. Mało tego jako pasażerce zawsze wydawało mi się, że ja się tego nie nauczę. Że nigdy w życiu nie poradziłabym sobie ze zmianą biegów itp.

Skądś to znam :D tyle że nawet jak znajomi przekraczali 70km/h to już srałem po gaciach że tak szybko jeżdżą bo nie czułem się pewnie na miejscu pasażera.
satanistov

Postprzez mattis » niedziela 19 grudnia 2010, 15:07

Oj chyba nie można uogólniać
Bo patrząc na moich znajomych nie ma reguły Ci co jeździli przed kursem zdawali za pierwszym czy tam drugim/trzecim razem a Ci co nie jeździli podobnie .
To zależy chyba od danej osoby. Ja mając bardzo marne doświadczenie przed kursem (jakies pojedyncze nauki ruszania na podwórku i kawalek do przodu i do tylu) po prostu bardzo sie stresowałem na pierwszych godzinach kursu inaczej niż Ci co już jeździli ale egzamin zdałem za pierwszym razem czyli nie odbiegając od moich znajomych.
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez racjaa » niedziela 19 grudnia 2010, 17:11

piotrekbdg napisał(a): Co innego "świeżaki". Ludzie którzy nic nie jeździli wcześniej zwykle nie byli w stanie wszystkiego ogarnąć w 30 godzin. Efekt był taki że zwykle dokupowali po 10-12 godzin a i egzamin nie był zdawany za 1-2 razem a raczej za 4-5.

Dziękuję, poczułam się wyjątkowo wobec słów, które tu napisałeś :)

Kiedy na pierwszej godzinie praktycznej powiedziałam, że się bardzo stresuję, bo w życiu nie miałam nic wspólnego z samochodem w kwestii jego prowadzenia, usłyszałam że to lepiej - będzie mi łatwiej, bo wszystkiego nauczę się na kursie, nie będę mieć - być może - dysonansu poznawczego ;)

Całe szczęście, że moim instruktorem nie był cman - z całym szacunkiem. Zestresowałabym się już na początku ;)
racjaa

Postprzez piotrekbdg » niedziela 19 grudnia 2010, 17:56

Kiedy na pierwszej godzinie praktycznej powiedziałam, że się bardzo stresuję, bo w życiu nie miałam nic wspólnego z samochodem w kwestii jego prowadzenia, usłyszałam że to lepiej - będzie mi łatwiej, bo wszystkiego nauczę się na kursie, nie będę mieć - być może - dysonansu poznawczego

Tego właśnie nie rozumiem. Czemu lepiej zaczynać od zupełnego zera niż chociażby od jakiegoś niewielkiego minimum? Czy ta wiedza początkowa może później w czymś przeszkadzać? Przecież nauczenie się operowania sprzęgłem czy przekładania biegów z 1 na 2 i 3 może przyszłemu instruktorowi tylko pomóc. A do nabycia tych umiejętności potrzeba nam tylko auta, jakiegoś w miarę równego pustostanu i życzliwej nam osoby nadzorującej.
piotrekbdg

Postprzez cman » niedziela 19 grudnia 2010, 21:08

racjaa napisał(a):Całe szczęście, że moim instruktorem nie był cman - z całym szacunkiem. Zestresowałabym się już na początku ;)

Ciekawe z jakiego niby powodu.
cman

Postprzez alice_b » poniedziałek 20 grudnia 2010, 21:11

cman napisał(a):Więc ja się zaliczam do tych niewielu instruktorów, którzy mówią - lepiej przyjść na kurs i umieć ruszać, skręcać, zmieniać biegi i posługiwać się samochodem, co nie ma żadnego związku z nawykami, a co pozwala zaoszczędzić wiele godzin szkolenia, które zamiast być poświęcane na okiełznanie samochodu i wyrobienie automatyzacji ruchów, można poświęcić na właściwe szkolenie...

tak , jasne . Najlepiej przyjść i od razu wszystko umieć a Szanownemu Panu Instruktorowi i tak kasa leci . Od czego Ty jesteś ? Chyba od tego żeby NAUCZYĆ JEŹDZIĆ !!
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 20 grudnia 2010, 21:21

tak , jasne . Najlepiej przyjść i od razu wszystko umieć a Szanownemu Panu Instruktorowi i tak kasa leci . Od czego Ty jesteś ? Chyba od tego żeby NAUCZYĆ JEŹDZIĆ !!

Nikt tego tu nie napisał. Prawdą jednak jest, że im wcześniej zaczniemy, tym więcej przyniesie to pożytku tylko i wyłącznie dla nas samych.
piotrekbdg

Postprzez alice_b » poniedziałek 20 grudnia 2010, 21:45

może i źle zrozumiałam ale niestety miałam nieprzyjemność trafić na pierwszych godzinach jazd na takiego instruktora , który uważał że skoro raz wszystko powiedział to wystarczy i wciąż miałam wrażenie że od pierwszej sekundy powinnam płynnie jeździć.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez Towro » poniedziałek 20 grudnia 2010, 21:51

Statystycznie wg. mnie nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie. Ludzie mają różne predyspozycje do nauki i do prowadzenia samochodu. Każdy instruktor ma również różne podejście, zdolności do przekazania wiedzy. Do tego egzamin w którym jakby nie patrzeć pewne "zdarzenia" to czysta loteria, także kwestia "za którym razem zdałem" też nie daje obiektywnej (tak do końca) oceny szkolenia/umiejętności.

Każdy ma swoją historię jak zaczynał. Ale generalnie zakładamy, że ktoś idzie na kurs bo chce nauczyć się prowadzić pojazd bo tej sztuki nie umie - a dowodem ma być zdobyte Prawo Jazdy. A reszta nie tyle zależy od "wstępnego przygotowania kursanta" co od indywidualnych zdolności i podejścia. Wynik egzaminu z reguły nie jest tylko pochodną umiejętności kursanta i instruktora, także po prostu ciężko tu jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie.

Ale oczywistym jest, jeżeli ktoś wie na wstępie "coś więcej" to łatwiej zwrócić mu uwagę na parę "nawyków" i zająć kolejnymi tematami szkolenia zamiast spędzić "pierwsze godziny" na rzeczach typu niekończąca się nauka ruszania etc. Co nie zmienia faktu, że każdy przyszły kierowca w czasie minimalnego czasu szkolenia jest w stanie nauczyć się począwszy od miejsca gdzie szukać sprzęgła skończywszy na wyrobieniu umiejętności potrzebnych do zdobycia wymarzonego dokumentu.
Tomasz

Prawo Jazdy: A B BE C CE
Instruktor: A B C
Towro

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Szkolenie kierowców