Koniec zakazu prowadzenia pojazdów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Koniec zakazu prowadzenia pojazdów

Postprzez jakub888 » poniedziałek 20 grudnia 2010, 22:40

Witam

Mam pytanko ponieważ 27.12.2010 r. mija mi dwuletnia kara zatrzymania prawa jazdy za jazdę pod wpływem alkoholu i mam kilka pytań z tym związanych

1. Jaki jest okres na zdanie egzaminu po minięciu kary ? (Chodzi o to że jak np nie pójdę na egzamin od razu to żeby się nie okazało, że np za miesiąc, dwa muszę robić cały kurs od początku)

2. Jakie dokumenty muszę posiadać, aby zapisać się na egzamin ?

3. Czy egzamin mogę zdawać przed 28.12. (chodzi tutaj o 3-4 dni tak abym mógł odebrać prawko 27 lub 28 ) Bo podejrzewam, że jak bym zdawał po 28 to papiery by niedoszły przed końcem roku a szykuje mi się podróż ;]

4. Czy otrzymam ten sam dokument, który został mi zatrzymany czy zostanie wydany nowy ?

5. Ile mam prób na zdanie egzaminu ? (bez opłacania dodatkowych godzin jazdy)

Liczę na waszą pomoc
Pozdrawiam
Kuba
jakub888

Re: Koniec zakazu prowadzenia pojazdów

Postprzez ella » poniedziałek 20 grudnia 2010, 22:46

1. Jaki jest okres na zdanie egzaminu po minięciu kary ? (Chodzi o to że jak np nie pójdę na egzamin od razu to żeby się nie okazało, że np za miesiąc, dwa muszę robić cały kurs od początku)

Nie ma terminu

Odwiedź najpierw WK
3. Czy egzamin mogę zdawać przed 28.12. (chodzi tutaj o 3-4 dni tak abym mógł odebrać prawko 27 lub 28 ) Bo podejrzewam, że jak bym zdawał po 28 to papiery by niedoszły przed końcem roku a szykuje mi się podróż ;]

Zdajesz a raczej zapisujesz się po 27.12

4. Czy otrzymam ten sam dokument, który został mi zatrzymany czy zostanie wydany nowy ?

Ten sam

3
ella
Moderator

Postprzez jakub888 » poniedziałek 20 grudnia 2010, 22:53

Dziękuję bardzo już wszystko wiem :)

ella napisał(a):

Odwiedź najpierw WK

A mogłabyś mi wytłumaczyć dlaczego mam odwiedzić WK ? Chodzi o to, że mieszkam w małej miejscowości gdzie nie ma WK i muszę jechać kilkadziesiąt KM więc chciałbym wiedzieć jakie dokumenty muszę posiadać.

Byłbym bardzo wdzięczny za odpowiedź na to pytanie :)
jakub888

Postprzez ella » poniedziałek 20 grudnia 2010, 23:05

Po pierwsze tam są Twoje dokumenty a one same się nie prześlą do WORD. Musisz więc tam się udać i poprosić o przesłanie.
Po drugie musisz jeszcze zrobić badania lekarskie i psychologiczne
Dopiero potem możesz zapisać się na egzamin.

Jednym słowem zapisując się na egzamin musisz mieć dowód, badania i wniosek (nie wiem czy sam go składasz czy przesyła WK)
ella
Moderator

Postprzez jakub888 » poniedziałek 20 grudnia 2010, 23:12

Aha. Dziękuję :)

To w takim razie nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie odnośnie badań psychologicznych ponieważ na takowe skierowano mnie po wyroku sądowym i przeszedłem je pozytywnie (brak przeciwwskazań do prowadzenia pojazdów), które musiałem dostarczyć do WK i tak też zrobiłem. Czy w tej sytuacji muszę je robić jeszcze raz ? bo było to prawie dwa lata temu, czy tamte są ważne ?

To samo jeśli chodzi o lekarskie bo też wtedy mi je robili ?
jakub888

Postprzez ella » poniedziałek 20 grudnia 2010, 23:18

Nie wiem jak to jest z tymi badaniami. I tak musisz się udać do WK to ci powiedzą.
ella
Moderator

Postprzez jakub888 » poniedziałek 20 grudnia 2010, 23:21

OK, więc się udam do tego WK bo i tak innego wyjścia nie ma.
Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc oświeciłaś mnie bardzo w tym temacie bo nie wiedziałem jak się za to w ogóle zabrać i od czego zacząć :)

ps. Jak ogarnę temat to napiszę co i jak może przyda się innym ;)

Pozdrawiam
Kuba
jakub888

Postprzez impreska » wtorek 21 grudnia 2010, 11:59

3

nie prawda, nie musisz się doszkalać, możesz podchodzić do kolejnych egz bez zaświadczenia o doszkalaniu 5g.
impreska

Postprzez jakub888 » wtorek 21 grudnia 2010, 16:51

Czyli teoretycznie rzecz biorąc mogę zdawać do bólu opłacając tylko kolejne egzaminy ?
jakub888

Postprzez mattis » wtorek 21 grudnia 2010, 19:49

Trzy razy oblewasz, kurs doszkalający , kolejne 3 razy oblewasz, kolejny kurs doszkalający i tak w kółko

Możesz tak w nieskończoność
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez skov » wtorek 21 grudnia 2010, 23:06

osoba skierowana na kontrolne sprawdzenie kwalifikacji nie podlega obowiązku "dokształtu" po 3 nie zdanych egzaminach ponieważ posiada uprawnienie do kierowania pojazdem lecz cofnięte w tym przypadku na okres przekraczający 1 rok. Dokształt muszą mieć osoby ubiegające się o prawo jazdy.
skov

Postprzez mattis » wtorek 21 grudnia 2010, 23:12

Sorki bo ja nawet nie przeczytałem, że Ty straciłeś prawko a nie nie ubiegasz się, a to co pisze skov i impreska to już tego nie wiedziałem tak to bym sie w ogole nie wypowiadał :) Sory za zamieszanie :)
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Postprzez ella » środa 22 grudnia 2010, 00:57

Rzeczywiście po trzech oblanych egzaminach nie trzeba obowiązkowego kursu doszkalającego.

Ale ....doczytałam na stronie Word Zielona Góra i Word Kalisz...innych nie przegladałam

Wobec osób podlegających kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji stosuje się inne przepisy niż w stosunku osób uzyskujących prawo jazdy pierwszy raz. Sam przebieg egzaminu jest niezmienny. Osobom, które zostały skierowane na egzamin kontrolny przysługuje przystąpienie do egzaminu wyłącznie jeden raz (przy egzaminie za punkty dodatkowo w ściśle określonym terminie). W sytuacji gdy osoba taka uzyska wynik negatywny z dowolnej cześci egzaminu (w szczególności z części praktycznej) właściwy wydział komunikacji cofa uprawnienie do kierowania pojazdami i kieruje ponownie na egzamin kontrolny w trybie cofnięcia uprawnień obejmujący cały zakres egzaminu ( teoretyczny i praktyczny). Zasada ważności egzaminu teoretycznego przez 6 miesięcy zaczyna obowiazywać dopiero od zaliczenia tego ostatniego egzaminu teoretycznego. Osoba taka nie jest zobowiązana odbywać szkolenia dodatkowe po każdym kolejnym trzykrotnym uzyskaniu wyniku negatywnego. Osoba taka zdaje do skutku lub rezygnuje z dalszego zdawania.
ella
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy