Kilka pytań odnośnie OC.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kilka pytań odnośnie OC.

Postprzez szerszon » sobota 01 stycznia 2011, 16:49

Parę lat temu w PZU przedłuźenie umowy wypadało we wrześniu.
Ładnie zaplaciłem za rok z góry i zapomniałem o tym przykrym obowiązku aż do maja następnego roku, gdzie TU w wyniku bałaganu u siebie chcialo jeszcze raz kasę. :wow:
Wystarczyła rozmowa telefoniczna z podaniem nr polisy i sobie znależli :D
Do czego zmierzam. Oficjalnie wg TU nie miałem opłaconego ubezpieczenia :D i nigdzie mnie nie zgłaszali poza pisemkiem ponaglającym na wstępie.
szerszon

Postprzez Margo » sobota 01 stycznia 2011, 17:17

Czyli mam dwa wyjścia. Ubezpieczyć się z nowym TU i poinformować osobę mnie ubezpieczającą,że opłatę uiszczę za jakiś tam czas albo nie mówić nic,tak?
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez szerszon » sobota 01 stycznia 2011, 18:37

Chyba taki numer nie przejdzie.Można było kombinować jakbyś automatycznie przedłużała umowe ze starym TU, gdzie przysyłają poczta kwitek do opłacenia. W nowym mogą nie dać polisy bez kasy.
szerszon

Postprzez Margo » sobota 01 stycznia 2011, 18:47

Kurde,to mam problem. Widzę,że nie da się tego obejść w żaden sposób. A może jakiś pomysł przychodzi Wam do głowy?
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez szerszon » sobota 01 stycznia 2011, 19:04

Może wyrejestrować ? Zależy ile będzie stał.
szerszon

Postprzez Margo » sobota 01 stycznia 2011, 19:14

Hm mam nadzieję,że jak najkrócej. Ale myślę,że jeszcze z 1-2 miesiące.
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez szerszon » sobota 01 stycznia 2011, 20:38

Musisz sobie policzyć , czy ta zabawa będzie Ci sie opłacała.
Rozumiem, ze masz chwilową zapaść finansową.Może lepiej poszukać możliwości kredytu(tfu tfu :D ),moze debecik na karcie,chwilówka w pracy, znajomi :eek2: ( tu moze byc trudno,zależy o jaka kwotę chodzi)
Tzn.Ocen swoje mozliwości finansowe, kiedy mozesz miec kasę, ale taka na 99%.Czasami lepiej nie ogladac się na nikogo,wyrejestrować na np 3 miesiace(KM ma wiele uroków :mrgreen: ), a pózniej spokojnie bez niczyjej łaski zrobić swoje.
szerszon

Postprzez qwer0 » sobota 01 stycznia 2011, 20:50

Do czego zmierzam. Oficjalnie wg TU nie miałem opłaconego ubezpieczenia :D i nigdzie mnie nie zgłaszali poza pisemkiem ponaglającym na wstępie.

Niestety ale mylisz 2 rozne pojecia. Nieoplacenie skladki, a niemienie zawartej umowy ubezpieczenia odpowiedzialnosci cywilnej to 2 rozne sprawy.
Skoro chcieli od Ciebie kasy, to znaczy, ze albo zawarles umowe, albo chcieli od Ciebie haraczu :P
Może wyrejestrować ? Zależy ile będzie stał.

Obecnie nie mozna wyrejestrowac pojazdu do 3,5t.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szerszon » sobota 01 stycznia 2011, 21:35

qwer0 napisał(a):1.
Skoro chcieli od Ciebie kasy, to znaczy, ze albo zawarles umowe, albo chcieli od Ciebie haraczu :P
2.Obecnie nie mozna wyrejestrowac pojazdu do 3,5t.

Ad.1Opisałem swoją sytuację, gdy nie zmieniałem TU.Nic tu nie mylę :) Przedłużyłem umowe u przedstawiciela TU, grzecznie zapłaciłem, dostałem kwitek iż pozbyłem sie kasy. :D Wszelkie dalsze problemy to nie mój problem.
Ad.2 Dlaczego ? Zmieniło coś sie w upływajacym roku ? Swój wyrejestrowałem w styczniu 2010.
szerszon

Postprzez qwer0 » sobota 01 stycznia 2011, 21:58

Ad.1Opisałem swoją sytuację, gdy nie zmieniałem TU.Nic tu nie mylę :)

Tak, ale skoro miales zawarta umowe OC, to niby gdzie i za co mieliby Cie "zglaszac"?
Ad.2 Dlaczego ? Zmieniło coś sie w upływajacym roku ? Swój wyrejestrowałem w styczniu 2010.

Z uplywem roku? Juz znacznie dluzej tak jest. Mowa oczywiscie o czasowym wyrejestrowaniu, jest to mozliwe tylko w przypadku pojazdow o DMC powyzej 3,5t.
Art. 78a. 1. Czasowego wycofania pojazdu z ruchu dokonuje, na wniosek właściciela pojazdu lub podmiotu, któremu powierzono pojazd w trybie przepisu art. 73 ust. 5, starosta właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, wydając decyzję o czasowym wycofaniu pojazdu z ruchu.
2. Wycofaniu czasowemu, na wniosek podmiotów, o których mowa w ust. 1, podlegają zarejestrowane:
1) samochody ciężarowe i przyczepy o dopuszczalnej masie całkowitej od 3,5 t;
2) ciągniki samochodowe;
3) pojazdy specjalne;
4) autobusy.

Calkowite wyrejestrowanie w tym przypadku rowniez odpada:
Art. 79. 1. Pojazd podlega wyrejestrowaniu przez organ właściwy ze względu na miejsce ostatniej rejestracji pojazdu, na wniosek jego właściciela, w przypadku:
1) przekazania pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o demontażu pojazdu, o którym mowa w ust. 2 bądź w art. 24 ust. 1 pkt 2 lub art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie;
2) kradzieży pojazdu, jeżeli jego właściciel złożył stosowne oświadczenie pod odpowiedzialnością karną za fałszywe zeznania;
3) wywozu pojazdu z kraju, jeżeli pojazd został zarejestrowany za granicą lub zbyty za granicę;
4) zniszczenia (kasacji) pojazdu za granicą;
5) udokumentowanej trwałej i zupełnej utraty posiadania pojazdu bez zmiany w zakresie prawa własności;
6) przekazania niekompletnego pojazdu do przedsiębiorcy prowadzącego stację demontażu lub przedsiębiorcy prowadzącego punkt zbierania pojazdów, na podstawie zaświadczenia o przyjęciu niekompletnego pojazdu, o którym mowa w art. 25 ust. 1 lub art. 33 ust. 3 ustawy z dnia 20 stycznia 2005 r. o recyklingu pojazdów wycofanych z eksploatacji, albo równoważnego dokumentu wydanego w innym państwie.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szerszon » sobota 01 stycznia 2011, 22:27

Wszystko jasne.
szerszon

Postprzez Margo » niedziela 02 stycznia 2011, 17:48

Czyli nie pozostaje mi nic innego jak zapłacić? :mrgreen:
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez qwer0 » niedziela 02 stycznia 2011, 17:54

Czyli nie pozostaje mi nic innego jak zapłacić? :mrgreen:

Mozesz nie zaplacic, ale co sie odwlecze to nie uciecze.
qwer0

Postprzez Margo » niedziela 02 stycznia 2011, 18:21

Nie chce odwlekać długo :) czy TU mają wgląd w jakąś bazę danych i mogą sobie sprawdzić kiedy danej osobie skończyło się OC? bo przy podpisywaniu nowej umowy wymagany jest kwitek poprzedniego ubezpieczyciela,tak? ale papiery zawsze mogą zaginąć czy coś :twisted: nie chce za bardzo kombinować ale chwilowo jestem pod ścianą i wyjścia nie mam.
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez qwer0 » niedziela 02 stycznia 2011, 21:45

No na pewno maja :P
I jak sie ma niebawem skonczyc, to nikt Cie nie zmusi do placenia. Mozesz umowe rozwiazac. I nikt nigdzie tego nie bedzie zglaszal. Problem zaczyna sie, gdy chcemy znowu auto ubezpieczyc. Wtedy chca kwitu z poprzedniej polisy. I jak zobacza, ze nie bylo ciaglosci, to sie buli kare za kazdy dzien bez OC.
qwer0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne