Promien skretu

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Promien skretu

Postprzez alan22 » środa 29 grudnia 2010, 19:36

Chciałbym o cos zapytac z ciekawosci ... narazie jestem w trakcie kursu i ucze sie jezdzic Micrą. Instruktor mowil, ze kiedy mamy przednie koła za jakims obiektem np: wyjezdzając z parkingu ( samochod, sciana itd ) skrecamy koła maksymalnie w prawo czy lewo i samochod o nic nie zahaczy... i rzeczywiscie w Micrze tak jest, tylko ze to mały samochod. Jak to jest z wiekszymi samochodami np: busami ??? Czy one są tak wyprofilowane ze gdy wyjedziemy przednimi kołami za obiekt to juz w niego nie uderzą ??? Czy juz trzeba brac wiekszy zapas ??? Wiem, moze głupie pytanie i to wszystko kwestia praktyki ale jestem ciekawy.
alan22

Re: Promien skretu

Postprzez tomek-o » środa 29 grudnia 2010, 19:40

cofając? czy jadąc do przodu?
tomek-o

Postprzez alan22 » środa 29 grudnia 2010, 19:48

Do przodu oczywiscie. Cofając pojazdy są raczej do siebie podobne ... ;)
alan22

Postprzez lith » środa 29 grudnia 2010, 20:32

szczerze mówiąc to nie wiem jak u mnie... ale raczej wątpię... sprawdzę przy okazji (strzeżcie się murki i płoty) ;p
lith

Postprzez el_ryba » środa 29 grudnia 2010, 21:01

Każde auto inaczej, jak miałem ducato maxi, najdłuższe i najwyższe to przód trzeba wypuszczać prawie jak ciężarówką :P Czym większe auto tym bardziej wypuszczasz przód podczas skręcania bo zachaczy bokiem albo tylnimi kołami. Teraz nawet mam dość małe autko - peugeota partnera i jak zrobię według twojej porady to tylnie koło wjedzie na krawężnik. Jak busem czy ciężarówką skręcasz w lewo to od prawej strony jezdni a jak w prawo to od lewej żeby nie haczyć lini :P
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez qwer0 » środa 29 grudnia 2010, 22:11

Chciałbym o cos zapytac z ciekawosci ... narazie jestem w trakcie kursu i ucze sie jezdzic Micrą. Instruktor mowil, ze kiedy mamy przednie koła za jakims obiektem np: wyjezdzając z parkingu ( samochod, sciana itd ) skrecamy koła maksymalnie w prawo czy lewo i samochod o nic nie zahaczy... i rzeczywiscie w Micrze tak jest, tylko ze to mały samochod. Jak to jest z wiekszymi samochodami np: busami ??? Czy one są tak wyprofilowane ze gdy wyjedziemy przednimi kołami za obiekt to juz w niego nie uderzą ??? Czy juz trzeba brac wiekszy zapas ??? Wiem, moze głupie pytanie i to wszystko kwestia praktyki ale jestem ciekawy.

Ciezko zrozumiec o co w ogole chodzi, a jak juz myslalem, ze zalapalem, to sie okazuje, ze jestem w bledzie. Jadac do przodu, gdy przednie kola omina juz przeszkode, obok ktorej jedziemy, to po skrecie kol na maxa w kierunku przeszkody o nia nie zahaczymy? Moze i tak, ale pod warunkiem, ze bedziemy dostatecznie daleko od tej przeszkody. Bo bedac blisko niej, w takiej sytuacji wyhaczymy bokiem nawet jadac smartem.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez tomek-o » środa 29 grudnia 2010, 22:16

w dalszym ciagu nie wiem o jakiej sytuacji piszesz? jak możesz to przedstaw rysunek
tomek-o

Postprzez maryann » czwartek 06 stycznia 2011, 10:25

alan22 napisał(a): skrecamy koła maksymalnie w prawo czy lewo i samochod o nic nie zahaczy
Wystarczy sprawdzić na świeżym śniegu ślady kół- jeśli przednie koła ledwie coś ominęły, to wyraźnie widać, że tylne w to wjadą. Inaczej mówiąc promień skrętu przedniej osi jest większy niż tylnej. Tak że nie wierz instruktorowi, jeśli wszyscy się rozumiemy...
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez BOReK » czwartek 06 stycznia 2011, 14:52

Fajny instruktor. Pojedź w takim razie tą Micrą tak, żeby minąć słupek tuż przy lusterku i skręć koła maksymalnie w stronę słupka. Uderzysz o niech drzwiami.

Do każdego pojazdu trzeba mieć wyczucie i tyle w temacie można powiedzieć.
BOReK

Postprzez szerszon » czwartek 06 stycznia 2011, 22:47

Minimum połowa samochodu.
szerszon

Postprzez BOReK » piątek 07 stycznia 2011, 00:25

To może dodam tyle - masz pewność, że w nic nie wjedziesz bokiem, jak tylna oś minie przeszkodę. Nieistotne jest w tym wypadku jak daleko od przeszkody jesteś.
BOReK

Postprzez dma3 » piątek 07 stycznia 2011, 20:29

nie no ;p ogólnie bzdura.
dma3

Powrót do Porady techniczne