Drogi Wewnętrzne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Drogi Wewnętrzne

Postprzez Keadwen » piątek 07 stycznia 2011, 00:33

Witam
szukam odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, lecz na początku opiszę o co dokładnie się rozchodzi.
14 stycznia podchodzę do pierwszej próby egzaminu #2 (jazdy po Poznaniu) i interesuje mnie pewna nowość która pojawiła się w tegorocznym prawie.
Czy jeżeli popełnię błąd (np. nie zatrzymam się na stopie) na drodze wewnętrznej i egzaminator powie, że się przesiadamy. To czy mam prawo pisać odwołanie odnośnie tego, że na drogach wewnętrznych nie obowiązują przepisy ruchu drogowego? - taki news podali dzisiaj w Faktach (TVN).

Moim zdaniem wydaje mi się, że odwołanie powinny rozważyć pozytywnie. Nie chciałbym odpowiedzi do posta w stylu "jeszcze nie jechałeś a już szukasz filozofujesz", tylko jakieś sensowne, oparte na doświadczeniu, dowodzie itp.

Pozdrowienia
Keadwen
Keadwen

Re: Drogi Wewnętrzne

Postprzez mihauu » piątek 07 stycznia 2011, 01:39

Znaki obowiązują wszędzie, nawet na drogach wewnętrznych. Art. 1 ust. 2 pkt. 1 ustawy Prawo o ruchu drogowym
mihauu

Postprzez dzikiwiesiek » piątek 07 stycznia 2011, 14:27

Jeśli znaki obowiązują na drodze wewnętrznej a mogą nią się poruszać osoby bez prawa jazdy to skąd mają je znać ?.

Ostatnio zmieniony środa 12 stycznia 2011, 16:23 przez dzikiwiesiek, łącznie zmieniany 1 raz
dzikiwiesiek

Postprzez mihauu » piątek 07 stycznia 2011, 15:00

A co to kogo interesuje skąd je mają znać :) Przepis mówi tylko, że znaki obowiązują; o wymogach dot. znajomości znaków nikt nie mówi.
mihauu

Postprzez tristan » piątek 07 stycznia 2011, 15:08

Keadwen napisał(a):Czy jeżeli popełnię błąd (np. nie zatrzymam się na stopie) na drodze wewnętrznej i egzaminator powie, że się przesiadamy. To czy mam prawo pisać odwołanie odnośnie tego, że na drogach wewnętrznych nie obowiązują przepisy ruchu drogowego? - taki news podali dzisiaj w Faktach (TVN).

Moim zdaniem wydaje mi się, że odwołanie powinny rozważyć pozytywnie.

Nie wiem jak będzie rozpatrzone, ale na odwołaniu piszesz ,,na mocy paragrafu 12 ustawy o mediach nadprzyrodzonych i przyrodzonych, oświadczam, że moc newsów z telewizji dla wykształciuchów jest większa od przepisów prawa''
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez mihauu » poniedziałek 10 stycznia 2011, 22:45

Bo wtedy to prawo nie obowiązuje. Zakaz zatrzymania przed przejściem wynika z przepisów ogólnych ustawy a nie ze znaków drogowych. Na drogach wewnętrznych obowiązują jak na razie znaki drogowe.
mihauu

Postprzez szerszon » poniedziałek 10 stycznia 2011, 23:21

mihauu napisał(a): Na drogach wewnętrznych obowiązują jak na razie znaki drogowe.

Jak to się ma do Art.1.2. ?
Następnie-dlaczego osoby bez Pj mogą sie poruszać na drodze wewnętrznej ? Chyba na piechotę , to sie zgodzę.
szerszon

Postprzez mihauu » poniedziałek 10 stycznia 2011, 23:43

szerszon napisał(a):Jak to się ma do Art.1.2. ?

Zacytuj ten przepis, bo nie wiem, czy korzystamy z tej samej ustawy.
mihauu

Postprzez szerszon » wtorek 11 stycznia 2011, 08:10

Przepisy ustawy stosuje sie również do ruchu odbywającego sie poza drogami publicznymi, jeżeli jest to konieczne do uniknięcia zagrożenia bezpieczenstwa uczestników tego ruchu.

Kosmetyczne zmiany z Dz.U 152 nic tu nie zmieniają.

Nie masz PJ to nie wsiadasz za kierownicę bo mozesz narobic bigosu.
A gdy masz skrzyzowanie dróg wewnetrznych bez znaków to co ?Prawo nie obowiazuje ?
szerszon

Postprzez mihauu » wtorek 11 stycznia 2011, 16:55

Dopóki nie dochodzi do zagrożenia, to nikt Ciebie nie ukarze mandatem. Jak dojdzie do zagrożenia, odpowiesz za złamanie wszystkich przepisów z ustawy. Tak należy to rozumieć.
mihauu

Postprzez szerszon » wtorek 11 stycznia 2011, 21:26

Dla mnie zgrożeniem jest już pacjent wsiadający do TIRa z kluczykami w ręku z zamiarem przejażdżki ,a ma tylko kartę rowerową.( na tej drodze wewnętrznej)
Moim zdaniem żle rozumiesz ten Art. Nie trzeba czekać jak coś nawiwija tylko zawczasu przeciwdziałać.To jest uniknięcie zgrożenia, czyli niedopuszczenie do jazdy, a nie wyciagniecie pacjenta z kabiny jak juz po drodze parę rzeczy i osób staranował.Co im przyjdzie ,ze mandat dostanie jak moga byc w parku sztywnych?
Dlatego wypociny paru dziennikarzy i niekumatych policjantów budzą we mnie mieszane uczucia.
szerszon

Postprzez mihauu » wtorek 11 stycznia 2011, 21:33

Cóż... nie znam przypadku, aby ktoś został ukarany na drodze wewnętrznej ot tak sobie. Podejrzewam również, że żaden kieroca TIRa nie udostępni kluczyków osobie bez uprawnień ;)
mihauu

Postprzez szerszon » wtorek 11 stycznia 2011, 21:40

Bo im (odpowiednim służbom) najwygodniej niedasie.
Ostatnio glośny przypadek Pana Prezydenta z miasta Bolesławiec, ktory przeszczęśliwy kierował śmieciarką posiadając kat B. :wow: na rynku ,który jest drogą wewnetrzną o ile pamietam i dziennikarze z TVN pytali "fahofcuf" z policji , ktorzy nie widzieli problemu.
Ciekaw jestem jakby Pan Prezydent zaparkował w jakimś punkcie gastronomicznym pelnym klientów co mówiliby.
szerszon

Postprzez cman » wtorek 11 stycznia 2011, 21:46

Nie mogę sobie na swoim, nieogrodzonym podwórku, wyasfaltować kawałka gleby i jeździć po tym samochodem bez prawa jazdy?
cman

Postprzez mihauu » wtorek 11 stycznia 2011, 21:48

cman napisał(a):Nie mogę sobie na swoim, nieogrodzonym podwórku, wyasfaltować kawałka gleby i jeździć po tym samochodem bez prawa jazdy?

Możesz i jeździj sobie :)
mihauu

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy