Kilka pytań odnośnie OC.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Kilka pytań odnośnie OC.

Postprzez Margo » poniedziałek 17 stycznia 2011, 23:40

Niestety obecnie ani pierwszy ani przedostatni warunek nie jest możliwy do zrealizowania :mrgreen: a jeżeli osoba jest po 60 to jakieś zniżki będą ale pewnie nieduże bo sam wiek nie ma takiego dużego znaczenia przecież 8)
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez qwer0 » wtorek 18 stycznia 2011, 13:35

na pewno nie znajdę osoby z wieloletnim stażem bo nie chce go narażać na ewentualną utratę zniżek,róźnie może być w życiu,nie? :twisted:

To znajdz taka firme, w ktorej znizek nie straci.
Rozne TU roznie do tego podchodza. Np. w MTU po wykupieniu ubezpieczenia znizek (30zl) mozesz 2 razy spowodowac szkode bez utraty znizek, ale aby takie ubezpieczenie znizek wykupic musza byc spelnione jakies tam warunki, m.in musisz miec chyba 6 czy 8 lat bezszkodowej jazdy.
W PTU traci sie znizke tylko na konkretne auto, ktorym byla spowodowana szkoda.
Itd,itd.
jakie kryteria jeszcze powinien spełniać taki "kandydat"?

Powinien miec jak najwiecej znizek. Tylko tyle. No i oczywiscie musisz ta osobe znac na tyle dobrze, ze dopiszesz ja jako wspolwlasciciela.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez szerszon » wtorek 18 stycznia 2011, 14:23

Margo napisał(a):Niestety obecnie ani pierwszy ani przedostatni warunek nie jest możliwy do zrealizowania :mrgreen: a jeżeli osoba jest po 60 to jakieś zniżki będą ale pewnie nieduże bo sam wiek nie ma takiego dużego znaczenia przecież 8)

No nie gadaj,że nie znajdzie sie nikt zdolny zakochac sie w Tobie na zabój :mrgreen:
A tak naprawde opcja z najblizszą rodzina (tata, mama)jest najlepsza.Przecież Ciebie nie wyrolują jako ukochanej córeczki.
Mężów można mieć kilku, rodzonych rodziców tylko jeden komplet. :D
szerszon

Postprzez Margo » wtorek 18 stycznia 2011, 15:52

Szerszon na razie nie ma nikogo takiego :mrgreen: w grę wchodzi jeszcze babcia ale u niej poza wiekiem nic innego nie upoważnia mnie do zniżek. Jest po 60. Czy jeżeli ustanowiłabym ją swoim współwłaścicielem to na jaką taryfę ulgową mogę liczyć?
15.09.2009r. zdany egzamin na kategorię B
WORD ŁÓDŹ
Margo

Postprzez el_ryba » wtorek 18 stycznia 2011, 16:17

Jeśli ktoś jest już w podeszłym wieku- koło 60tki, to trzeba patrzeć w którym TU się ubezpieczamy, bo niektórych jest zwyżka powyżej określonego wieku- bodajże 65 lat. Spotkałem się z tym ostatnio gdy szukałem najtańszej polisy i padło na Liberty Direct. Na jaką taryfę ulgową możesz liczyć - to wystarczy skorzystać z kalkulatorów OC on-line.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez qwer0 » wtorek 18 stycznia 2011, 16:58

A babcia ma prawko? Bo za brak pj sa zwyzki :P
Na jaką taryfę ulgową możesz liczyć - to wystarczy skorzystać z kalkulatorów OC on-line.

Z wlasnego doswiadczenia wiem, ze wszelkie kalkulatory sa o dupe potluc. Podejrzewam, ze sa sponsorowane przez odpowiednie firmy :P
A przynajmniej takie jest moje zdanie po tym co one licza...
Dla przykladu przed sekundka wklepalem dane swojego auta, pierwsze 3 wyniki to "oferta wyrozniona" bez podanej ceny (ale sprawdzalem, wiem ze jest wyzsza niz dostalem u konkurencji), pierwsza kwota jaka jest podana to benefia24 i wynik 893zl. Dalej PZM i kwota 1 257zl... Wow! Kalkulator pierwszy lepszy z googli, ipolisa.pl
Ciekawe, biorac pod uwage, ze u konkurencji, ktorej w ogole w tym kalkulatorze nie ma, zaplacilem cale 376zl.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez el_ryba » wtorek 18 stycznia 2011, 17:06

Chodziło mi o kalukatory typu:
https://www.libertydirect.pl/libertyapp ... ie_skladki
https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... ie-oc.html
https://www.link4.pl/kalkulator_ubezpie ... ner_id=440
itd..
Plus ubezpieczenia auta przez internet jest taki że można ściemnić trochę na zniżkach. Ostatnio gdy chodziłem wypowiedzieć umowę w Allianz, to pani powiedziała że dużo ludzi wpisuje większe zniżki ubezpieczając auto przez 'directy' i dopłacać trzeba tylko podczas spowodowania szkody. Niedługo może będzie połączony system i już nie będzie można tak robić, ale póki co można korzystać :)
el_ryba

Postprzez qwer0 » wtorek 18 stycznia 2011, 20:20

Plus ubezpieczenia auta przez internet jest taki że można ściemnić trochę na zniżkach.

Tak samo mozna i u agenta, jaki problem? Tylko, ze oszustwo to oszustwo.
Chodziło mi o kalukatory typu:
https://www.libertydirect.pl/libertyapp ... ie_skladki
https://www.allianzdirect.pl/ubezpiecze ... ie-oc.html
https://www.link4.pl/kalkulator_ubezpie ... ner_id=440
itd..

Ajjj poswiecilem chwile i utwierdzilem sie w przekonaniu, ze ubezpieczam auto chyba najkorzystniej jak sie da :P
Alianz 434zl
Liberty dajrekt 787,58zl
Link4 2x418,61zl
qwer0

Postprzez el_ryba » wtorek 18 stycznia 2011, 21:32

qwer0 napisał(a):
Plus ubezpieczenia auta przez internet jest taki że można ściemnić trochę na zniżkach.

Niby oszustwo, ale skoro nie ma żadnych kar z tego tytułu to czemu nie korzystać?
Do tej pory samo przedłużające się umowy OC, brak możliwości wypowiedzenia umowy w trakcie trwania itd również było złodziejstwem ze strony ubezpieczycieli.
U agenta to już inna bajka, zawsze chcieli zaświadczenie z poprzedniej firmy o bezszkodowej jeździe, a byłem u kilku więc przynajmniej w B-stoku ciężko jest na wkręcać.

qwer0 napisał(a):Ajjj poswiecilem chwile i utwierdzilem sie w przekonaniu, ze ubezpieczam auto chyba najkorzystniej jak sie da

Z tym to praktycznie dla każdego człowieka inaczej wychodzi.
Dla mnie w Allianz wyliczyli 606 zł, w Generali 590 zł, jakieś TU z kapitałem Łotewskim 530 zł, w link4 około 500 zł, a w Liberty Direct 417 zł (z 50 zł zniżką za kod promocyjny, który można znaleść na google i z opcją że osoby poniżej 25 roku życia nie będą jeździć samochodem).
el_ryba

Postprzez mk61 » środa 19 stycznia 2011, 07:15

el_ryba napisał(a):
qwer0 napisał(a):

Niby oszustwo, ale skoro nie ma żadnych kar z tego tytułu to czemu nie korzystać?
Do tej pory samo przedłużające się umowy OC, brak możliwości wypowiedzenia umowy w trakcie trwania itd również było złodziejstwem ze strony ubezpieczycieli.

To właśnie chyba w tym roku zostało rozwiązane.
Oszukujesz na zniżkach, ubezpieczyciel po znalezieniu tego ma prawo podbić Ci stawkę nawet w środku okresu ubezpieczenia. Nie wiem, czy czasem nie z jakimś "bonusem".
Nie później, niż 14 dni przed zakończeniem umowy ubezpieczyciel ma obowiązek Cię poinformować o wygasaniu polisy i wtedy decydujesz, czy się zgadzasz, czy nie. "Automat" już nie ma tu miejsca, bo jeśli się nie odezwiesz, to ubezpieczyciel nie kontynuuje polisy.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez misia2 » środa 19 stycznia 2011, 14:09

mk61 napisał(a):
To właśnie chyba w tym roku zostało rozwiązane.
Oszukujesz na zniżkach, ubezpieczyciel po znalezieniu tego ma prawo podbić Ci stawkę nawet w środku okresu ubezpieczenia. Nie wiem, czy czasem nie z jakimś "bonusem".
Nie później, niż 14 dni przed zakończeniem umowy ubezpieczyciel ma obowiązek Cię poinformować o wygasaniu polisy i wtedy decydujesz, czy się zgadzasz, czy nie. "Automat" już nie ma tu miejsca, bo jeśli się nie odezwiesz, to ubezpieczyciel nie kontynuuje polisy.

Pisałam o tym wyżej, wklejając odpowiedniego linka, do którego odsyłam.
Te nowości mają dopiero wejść w życie w połowie roku, nie teraz jeszcze.
misia2

Postprzez qwer0 » środa 19 stycznia 2011, 14:26

Z tym to praktycznie dla każdego człowieka inaczej wychodzi.

No nie bardzo. U mojego ubezpieczyciela licza sie jedynie znizki/zwyzki i pojemnosc silnika. Rodzaj auta, miejsce zamieszkania, nic innego ich nie obchodzi :P
a w Liberty Direct 417 zł (z 50 zł zniżką za kod promocyjny, który można znaleść na google i z opcją że osoby poniżej 25 roku życia nie będą jeździć samochodem).

A u mnie bez kodow promocyjnych, bez zadnych ograniczen (sam mam mniej niz 25lat wiec co mi po takim ubezpieczeniu? :P ), jedynie znizka 60% i place 370 iles tam zl (pisalem wczesniej, nie chce mi sie dowodu wyciagac) za 2 litry pojemnosci.
qwer0

Postprzez mk61 » środa 19 stycznia 2011, 16:22

misia2 napisał(a):Pisałam o tym wyżej, wklejając odpowiedniego linka, do którego odsyłam.
Te nowości mają dopiero wejść w życie w połowie roku, nie teraz jeszcze.

W takim razie mea culpa. Mimo, że mam dystans do telewizyjnych informacji, to jednak zdarza mi się je wchłonąć, co miało miejsce właśnie tutaj. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tom9 » poniedziałek 24 stycznia 2011, 11:31

qwer0 zdradź jaka to firma takie korzystne warunki daje.
[b]Kierowca[/b] z prawem jazdy kategorii "B" i "C" 8)

[i]specyficzne podejście do życia[/i]
tom9

Postprzez qwer0 » poniedziałek 24 stycznia 2011, 13:18

Oczywiscie jest to MTU
2.0 pojemnosc, 60% znizek, placone jednorazowo, za caly rok.
Ponoc, ze trafilem wprost po podwyzce (ubezpieczalem pod koniec grudnia), bo byloby jeszcze ok. 20zl taniej.

Obrazek

Obrazek
qwer0

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne