Samochody egzaminacyjne

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Samochody egzaminacyjne

Postprzez netsatan » sobota 22 stycznia 2011, 10:44

Nie, tuż po kursie nie jest się dobrym kierowcą, nawet uparcie powtarzam - nie jest się żadnym kierowcą. Ale co w tej skrzyni takiego "nieznanego"? Biegi do przodu zmienia się tak samo jak w każdym innym samochodzie, a w razie czego układ jest narysowany na drążku. Wsteczny wrzuca się dopiero po całkowitym zatrzymaniu (co wynika z techniki jazdy), więc to już nie łaska rzucić okiem na "obrazek"?
netsatan

Postprzez szerszon » sobota 22 stycznia 2011, 13:29

No ok, ale np w toyocie sześciobiegowej biegi są "ciaśniejsze" niż w piątce i mimo że powszechnie wiadomo , gdzie jest jedynka i trójka, ludzie mylili te biegi przesiadając sie z jednego modelu do drugiego, gdzie odległość między tymi biegami była krótsza.(w szóstce)
szerszon

Postprzez netsatan » sobota 22 stycznia 2011, 16:00

W lewo, od siebie - jedynka.
W lewo, do siebie - dwójka.
Prosto na luz, prosto - trójka.
W dół na luz, prosto w dół - czwórka.
W prawo, prosto - piątka.
W prawo, prosto w dół - szóstka.

Jak można z tej okazji, że biegi są bliżej siebie je pomylić? Raz miałem źle ustawioną skrzynię w samochodzie i jedynkę wrzucało się "na sposób" do czasu poprawki u mechanika, ale w nowych samochodach nie przewiduję takich problemów. Wyjaśnij o co chodzi.
netsatan

Postprzez szerszon » sobota 22 stycznia 2011, 16:09

Można pomylić w tym sensie, że w piątce odległość między jedynką , a trójką była taka, że czas aby tą drogę przebyć to lata swietlne :D W szóstce ta odległość jest prawie o połowę krótsza i wrzucenie jedynki wymaga trochę precyzji.
Jak ktos zautomatyzował rekę na piatkę to zanim sie przestawił trochę czasu minelo i trzeba go było pilnowac, bo nieraz chciał ruszać z trójki. :D Wlazło coś do góry to ok.
Kierowca z jakimś tam stażem szybciej sie przestawi , bo juz nie walczy o życie za kierownicą.
szerszon

Postprzez netsatan » sobota 22 stycznia 2011, 19:40

Napisałem Ci sposób zmiany biegów, żeby ich nie "szukać". Maksymalnie w lewo i od siebie masz jedynkę - ona zawsze tam będzie. Trójkę, wrzucając z dwójki, wrzucasz tak jak podałem: od siebie, żeby wszedł luz i jeszcze raz, w linii prostej, od siebie, żeby weszła trójka.

Powodzenia na egzaminie. :)
netsatan

Postprzez alice_b » sobota 22 stycznia 2011, 21:18

też miałam problem z przestawieniem się na skrzynię biegów w Yarisie. Przez pierwszą godzinę siłowałam się z nią trochę i na przykład zamiast 1 wrzucałam 3 albo zamiast 3 wchodziła 5 a 2 trochę chrupała przy wrzucaniu. Ale teraz już opanowane.
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Postprzez szerszon » sobota 22 stycznia 2011, 22:36

netsatan napisał(a):
Powodzenia na egzaminie. :)

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
dzięki, jak uzbieram powyżej 24 pkt na pewno sie przyda :D
Na razie sam uczę innych jeżdzić.Do tej pory o ile pamiętam jeżdziłem 9 samochodami, gdzie skrzynie biegów były różne.Od tradycyjnych poprzez z pierścieniem do góry( espero,yaris) poprzez wciskane (seat altea xl)
szerszon

Postprzez dylek » sobota 22 stycznia 2011, 23:06

Mówicie o ruszaniu z 3 w yarisie 6-biegowym... hmmm - z mojej perspektywy to częściej po zapomnieniu zredukowania po zatrzymaniu niż przy próbie włączenia 1... ;)
Za to przełączanie z 2 na 5 to niemal standarcik ... i nie pomaga tłumaczenie by tylko na luz i do przodu, czy żeby po wybiciu 2 na ułamek sekundy oderwać łapsko od drążka... Z 2 na 3 trza po prostu jadąc do góry odepchnąć w prawo i basta :P ... w 5-biegowym może i przechodziło... na 6-tce lotem błyskawicy mijasz 3 i 5 gwarantowane ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez netsatan » niedziela 23 stycznia 2011, 01:35

Z tego wniosek: 6 biegów lepiej sprawdza umiejętności (przyszłego) kierowcy. Inna sprawa, że na egzaminie wielu ludzi jest bladych od stresu i ręka na drążku zaciska się tak, że nie sposób wrzucić tej trójki. ;)

No, ale jak na kursach się mówi "tu masz skrzynię biegów, na drążku masz je narysowane i sobie radź", to trudno oczekiwać, że kursant sam wypracuje dobrą technikę. Na wszystko w samochodzie są pewnie "knify", które pozwalają unikać błędów.

Pozdrawiam. ;)
netsatan

Postprzez szerszon » niedziela 23 stycznia 2011, 10:04

Moim skromnym zdaniem jak ktoś nauczy się jezdzić 6-biegową yariską, to póżniej nie ma samochodu z którym miałby wieksze problemy ze skrzynią biegów.
szerszon

Postprzez BL_Lacertae » niedziela 23 stycznia 2011, 10:23

szerszon napisał(a):I oczywiście wszystko w 30 godzin, bo nikt zazwyczj wiecej nie chce.

I naturalnie w cenie 1100 zł, lub niżej !

netsatan napisał(a):Napisałem Ci sposób zmiany biegów, żeby ich nie "szukać". Maksymalnie w lewo i od siebie masz jedynkę - ona zawsze tam będzie. Trójkę, wrzucając z dwójki, wrzucasz tak jak podałem: od siebie, żeby wszedł luz i jeszcze raz, w linii prostej, od siebie, żeby weszła trójka.

Ale komu Ty to tłumaczysz ? Chyba nie wiesz, jak reagują kursanci i jak oni zmieniają biegi.

A tak w ogóle - ktoś z osk ze stolicy, kupił już Suzuki ?
BL_Lacertae

Postprzez netsatan » niedziela 23 stycznia 2011, 11:00

Raczej nikt nie kupi, bo w Warszawie będą jeździć jednak na Fabiach.
netsatan

Postprzez Borys68 » niedziela 23 stycznia 2011, 11:06

Ahoj!
BL_Lacertae napisał(a):A tak w ogóle - ktoś z osk ze stolicy, kupił już Suzuki ?

Jakiś OSK Mobilek-Debilek spamował pokrewne forum, że mają Swifta ...
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez ilonka45 » niedziela 30 stycznia 2011, 00:31

netsatan napisał(a):Samochody są jakie są, co za różnica ile biegów ma skrzynia? Jeśli jesteś kolejną osobą zmieniającą biegi przy określonej prędkości, to faktycznie, możesz mieć problem, ale jeśli umiesz jeździć, to nie ma sprawy...

Ja własnie czekam na mój pierwszy egzamin i powiem wam że z tymi autami to wcale nie taka prosta sprawa. Ciągle nie wiem jakim autkiem będę zdawać. W ośrodku raz mówią tak potem okazuje się że aut nie dowieźli ponoć. Znalazłam blog jakiegoś instruktora który o tym pisze. Dla tych których czeka egzamin w niedługim czasie w Rybniku to może sprawdzić ( nie wiem jak się dodaje linka więc ) http://www.naukajazdyrybnik.blogspot.com. Mowi że ma to być 1 lutego. Zobaczymy.
ilonka45

Postprzez netsatan » niedziela 30 stycznia 2011, 00:43

@ilonka: zadzwoń do WORDu. :)
netsatan

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy