burek20 napisał(a):bobpl nie KRYTYKUJ! Jeździłeś Yariską ?
Jezdzilem, co prawda 5-biegówką kumpla - chcialem sprawdzic czy dam radę łuk zrobic i wlasnie górkę.
Skoro nie potrafisz ruszyc autem na takiej górce, to sorry.
Wg mnie kierowca, który ma prawo jazdy to osoba, która wsiądzie do dowolnego auta i wykona nim manewr, który wykonac nalezy w danej sytuacji - czy to parkowanie, czy górka.
Rozumiem obczajenie autka przez 5-10 minut, bo mnie to mniej wiecej tyle zajmuje - jak chodza biegi, jak łyka sprzęgło.
A na górkę jest prosty patent - nie ruszaj na polsprzegle tylko gazu mu dodaj ;D (tylko potem nie piłuj tego auta na 4k obrotów na jedynce). Egzaminator Cię nie uleje za kręcenie silnika, co najwyzej zalapiesz minusa za górkę - ale nie moze cie za to oblac.
I nie chcę tu wyjsc na cwaniaka, co ma pół roku prawko - po prostu mówię jak jest. Jak mamy tą kat. B - to wsiadamy w randomowe auto i jedziemy przed siebie. A nie męczymy sprzeglo czy gasimy auto na swiatlach 'bo tego auta na kursie nie było'
Parkowanie rownolegle z lewej moze byc na ulicach jednokierunkowych z tego co pamiętam.
A czekanie na egzaminy w Btm to porazka totalna - 2 miesiące po ulanym placu. I jeszcze kasa w plecy. Ja nie wiem jak wieksze miasta sobie radzą z iloscią kursantów, a Btm nie.
/post edytowany przez moderatora - post wydzielony/
viewtopic.php?p=252219#p252219@malina11 - jako, ze kulam posta to odrazu cos napiszę

Widocznie za blisko prawej krawędzi jedziesz, za szybko skręcasz kierownicą przy cofaniu. (o ile dotykasz przy cofaniu tyczki). Staraj sie albo pozniej krecic kierownicą (jak jezdzisz na patent), albo trzymac sie bardziej srodka - na luku sie nie spiesz, ja caly robilem na polsprzegle zeby nie zasuwac jak glupi i zrobilem perfect prawie.
Zdać się da - mnie pomagało cwiczenie łuku na innych autach niz egzaminacyjne punciaki.
Tor jest na tyle szeroki, ze nie musisz sie trzymac prawej krawedzi aby przejechac, bo z lewej masz ok. 50-70 cm zapasu wtedy. (na oko, nie znam dokladnych wymiarów yarisa)
Powodzenia, napewno się uda

(PS - hamulec pomocniczy w yarisie? Co toto jest?

)
dziekuje moderatorom za czuwanie nad spójnością forum, oby tak dalej, bo robicie świetną pracę