Opony zimowe

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Opony zimowe

Postprzez maryann » wtorek 01 lutego 2011, 09:44

INTERIA:
"Drogi hamowania mierzyliśmy na trzech różnych nawierzchniach, które najczęściej spotkamy zimą. Pierwszy pomiar: nawierzchnia sucha, temperatura ujemna lub bliska 0 stopni C - opona szersza wygrywa. Drugi pomiar: nawierzchnia mokra - równe drogi hamowania. Trzeci pomiar: kopny śnieg - tu wygrywa opona węższa."
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez oskbelfer » sobota 05 lutego 2011, 11:53

cman po w/w eksperymentach, o których pisalismy uwazasz ze wydawanie pieniędzy na zimówki - to ich wyrzucanie w błoto ?? Czy dobrze zrozumiałem ??:)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez cman » sobota 05 lutego 2011, 11:59

Tak.
cman

Postprzez maryann » sobota 05 lutego 2011, 12:13

Czy takie stanowisko zalecasz innym kierującym? Czy może jest jakaś grupa, dla której bilans sensowności będzie inny? - bo wiesz, takie stanowisko(można uwierzyć) jest najlepsze dla Ciebie- uwzględniając Twoje potrzeby i Twoje umiejetności.
Ostatnio zmieniony sobota 05 lutego 2011, 12:18 przez maryann, łącznie zmieniany 1 raz
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » sobota 05 lutego 2011, 12:16

Oczywiście, pisałem już o tym wielokrotnie w tematach związanych z zimówkami. Na pewno bilans sensowności będzie zupełnie innych dla jeżdżących więcej po nieodśnieżonych drogach i/lub górzystych terenach.
cman

Postprzez oskbelfer » sobota 05 lutego 2011, 17:51

cman z pełnym szacunkiem, zdanie mam odmienne :) gdyż poruszam się po drogach na kórych śnieg leży (a drogowcy corocznie zaskakiwani są zimą), a moje doświadczenie na placach z różnymi oponami i sposobem przekazu napędu na osie wskazuje mi tylko jedno - używanie opon M+S to bezpieczeństwo :)
oskbelfer

Postprzez cman » sobota 05 lutego 2011, 18:17

Kontynuując jeszcze odpowiedź na zmodyfikowany później post:

maryann napisał(a):...bo wiesz, takie stanowisko(można uwierzyć) jest najlepsze dla Ciebie- uwzględniając Twoje potrzeby i Twoje umiejetności.

Oczywiście, o tym też już wielokrotnie pisałem.

oskbelfer napisał(a):...gdyż poruszam się po drogach na kórych śnieg leży (a drogowcy corocznie zaskakiwani są zimą)...

A ja nie. Jakby nie patrzeć jest mniej więcej środek zimy, a nie bardzo pamiętam kiedy ostatni raz jechałem po śniegu, wydaje mi się, że gdzieś pod koniec grudnia, czyli ponad miesiąc temu...
cman

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 07 lutego 2011, 21:19

A ja po śniegu a nawet lodzie śmigałem w tamtym tygodniu przez 4 dni (Łomnica - Wierchomla) :) Polska tom taka piękny kraj :) że w Piwnicznej zero śniegu, w Sączu niewidzieli śniegu tak jak ty cman, a 20 km dalej śnieg leży na jezdni do chwili obecnej. Bardzo cenię sobie komfort psychiczny, że mogę jechać bezstresowo niekiedy kręcąc głową i obserwując kierowców których autka ślizgają się na lekkim wzniesieniu - ot cała różnica pomiędzy moim a Twoim pubktem widzenia i przekonaniem warto/nie warto zakładać zimówek :)
oskbelfer

Postprzez cman » poniedziałek 07 lutego 2011, 21:53

Ja już to też wielokrotnie pisałem, abstrahując od wyliczania gdzie kiedy i jaki śnieg leżał, przez ostatnie kilka lat brak zimówek nigdy nie dał mi się we znaki i dlatego też nie widzę powodu, dla którego miałbym ich używać - nie mam takiej potrzeby.
cman

Postprzez oskbelfer » poniedziałek 07 lutego 2011, 22:09

no rozumiem - jeden lubi kiszkę a drugi śledzie :) jeden miszka w Krakowie i do Rabki niejeżdzi, a drugi mieszka w Krakowie i Rabkę odwiedza :) problem występuje wtedy gdy gość bez zimówek do Rabki się uda :) no ale Ciebie to jak sam napisałeś niedotyczy :) Ja na to zagadnienie patrzę jeszcze z innego punktu widzenia - na zimówkach robie powiedzmy 50 tyś i na letnich 50 tyś km na jednym zestawie zrobiłbym wiadomo ile - scieralność obu zestawów też jest inny niż li tylko np letnich - tak więc z wyrzucaniem kasy w błoto niejest tak dokońca jakby się wydawało - oczywiście trudno to wyliczyć perfekcyjneie - ale coś w tym jest :)
oskbelfer

Postprzez BOReK » wtorek 08 lutego 2011, 09:19

Tak szczerze mówiąc, to ja ostatnią zimę przesmigałem po Wawie i Łodzi na letnich oponach średniej klasy (i węższych niż moje zimówki) i było lepiej niż na tych zimówkach - a letnie młodsze tylko o sezon, nawet nie pamiętam już marki bo je dawno dałem koledze do zdarcia :P. Przy czym tak w obu miastach, jak i na trasie w zeszłym roku warunki zmieniały się od suchego asfaltu przy +5 do kopnego śniegu albo lodu na jezdni przy -25.

Jedyny problem był taki, że węższa letnia opona głębiej wgryzała się w śnieg -> wóz jechał ciut niżej -> niski Civic mógł się zakopać, tu naprawdę centymetr robił róznicę. ;)
BOReK

Postprzez oskbelfer » wtorek 08 lutego 2011, 18:53

no na lodzie to uważam, że rodzaj opony nie ma znaczenia - chyba że z kolcami :)
oskbelfer

Postprzez annubis17 » czwartek 17 lutego 2011, 00:28

oskbelfer napisał(a):A ja po śniegu a nawet lodzie śmigałem w tamtym tygodniu przez 4 dni (Łomnica - Wierchomla) :) Polska tom taka piękny kraj :) że w Piwnicznej zero śniegu, w Sączu niewidzieli śniegu tak jak ty cman, a 20 km dalej śnieg leży na jezdni do chwili obecnej. Bardzo cenię sobie komfort psychiczny, że mogę jechać bezstresowo niekiedy kręcąc głową i obserwując kierowców których autka ślizgają się na lekkim wzniesieniu - ot cała różnica pomiędzy moim a Twoim pubktem widzenia i przekonaniem warto/nie warto zakładać zimówek :)

Komfort psychiczny skończy się, gdy wylądujesz w rowie, zbytnio przekonany o cudownym działaniu zimówek.
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Postprzez oskbelfer » sobota 19 lutego 2011, 00:27

czy aby napewno zrozumiałes moje posty czy bierzesz mnie za idiotę czy może chcesz mnie zawstydzić jak turbodymomen :)
Oczywiście wjazd do rowu na oponach letnich niegrozi bo wiesz że jest ślisko, że masz łyse letnie opony i dlatego jesteś bezpieczny :) Brawo za dedukcje :)
oskbelfer

Postprzez annubis17 » sobota 19 lutego 2011, 00:58

oskbelfer napisał(a):czy aby napewno zrozumiałes moje posty czy bierzesz mnie za idiotę czy może chcesz mnie zawstydzić jak turbodymomen :)
Oczywiście wjazd do rowu na oponach letnich niegrozi bo wiesz że jest ślisko, że masz łyse letnie opony i dlatego jesteś bezpieczny :) Brawo za dedukcje :)

Jak sie ma letnie to się wie że nie można szaleć, a mając zimówki to automatycznie podświadomie większość kierowców myśli że można jechać szybciej niż inni, bo ma się zimówki.
Citroen XM 2.1D Obrazek Lancia Kappa 2.0t Obrazek
Obrazek
annubis17

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Porady techniczne