Zasady ulokowania znaków. Problem

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Zasady ulokowania znaków. Problem

Postprzez fre » poniedziałek 07 lutego 2011, 00:35

Witam! Mam prośbę, chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś przepisy ustalające jak powinien być ustawiony znak B-21 (zakaz skrętu w lewo) w terenie zabudowanym. Zostałem ukarany 400 złotowym mandatem i 5 punktami za takie wykroczenie. Nie miałem nerwów
i czasu żeby sprawdzić to od razu ale co się później okazało znak był przykręcony drutem do lampy za przejściem dla pieszych. Drugie moje pytanie dotyczy kary, czy jest ona ściśle określona w taryfikatorze i czym kieruje się policjant wyznaczając wymiar kary? Z góry dziękuję i pozdrawiam
fre

Re: Zasady ulokowania znaków. Problem

Postprzez pablo7654 » poniedziałek 07 lutego 2011, 01:06

fre napisał(a):chciałbym się dowiedzieć czy są jakieś przepisy ustalające jak powinien być ustawiony znak B-21 (zakaz skrętu w lewo)

Poszukaj sobie Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z lipca 2003 r tam znajdziesz szczegóły natomiast tak na szybko to wygląda to następująco:

-znaki na ulicach umieszcza się w odległości od 0,5 do 2 m od krawędzi jezdni (odległość liczymy od zewnętrznej krawędzi znaku)
-minimalna wysokość znaku od 2 lub 2,20 m jeżeli jest na chodniku
pablo7654

Re: Zasady ulokowania znaków. Problem

Postprzez michooo » poniedziałek 07 lutego 2011, 01:26

Rozporządzenie Ministrów Infrastruktury oraz Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie znaków i sygnałów drogowych z dnia 31 lipca 2002 r.

Dz.U.220 poz.2181 zal.1 rozdz.3
michooo

Powrót do Porady techniczne