Światła mijania w dzień - bez pozycyjnych.

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Światła mijania w dzień - bez pozycyjnych.

Postprzez bruno666 » czwartek 10 lutego 2011, 09:24

Czy jest możliwe w świetle prawa jeździc za dnia na samych światła mijania, bez załaczonych pozycyjnych i oświetlenia tablicy?
Niby włączniki świateł powinny być tak zbudowane, aby było to niemożliwe. Wiadomo jednak, że przepis ten powstał jeszcze w zamierzchłych czasach, kiedy świateł mijania używało się w nocy, a nocy musimy być widoczni równiez z tyłu.

Skoro można używać świateł dziennych załączonych samodzielnie bez tej całej choinki z tyłu, to uważam, że włączone światła mijania samodzielnie spełnią idealnie tę samą rolę.

Jak interpretacja przepisów?
...
bruno666

Re: Światła mijania w dzień - bez pozycyjnych.

Postprzez ks-rider » czwartek 10 lutego 2011, 09:41

Swiatla dzienne to troche inna bajka. Te jak sam juz zauwazyles dzialaja ( i mozna je uzywac bez tylnego oswietlenia pojazdu ). Pojazdy te maja rownie na ten patent homoloacje - prawnie wiec OK.

Nie rozumiem tylko pytania - w jakim celu takie kombinacje ?

:wink:
ks-rider

Postprzez el_ryba » czwartek 10 lutego 2011, 09:45

Patent na oszczędzanie żarówek :D Ale myślę, że tak się nie da aby świeciły same światła mijania, przepisy są jasno sformułowane, jeśli świecą się światła mijania to muszą się świecić obrysówki, pozycyjne, podświetlenie rej.
Do 2009 roku nawet światła dzienne miały obowiązek zapalania się razem z pozycyjnymi.
Tutaj masz o tym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awiat ... y_dziennej
Choć u mnie w poprzednim samochodzie był automatyczny włącznik świateł. Jak zapalałem samochód to automatycznie włączały się same światła mijania (przełącznik w samochodzie na 0). Pozycyjne, podświetlenie zegarów i tablicy rejestracyjnej nie świeciło się. Nie wiem czy to było zgodne z przepisami ale wygodne :P
Ostatnio zmieniony czwartek 10 lutego 2011, 12:11 przez el_ryba, łącznie zmieniany 1 raz
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez bruno666 » czwartek 10 lutego 2011, 11:30

Tak sobie kombinuję, bo to byłyby najtańsze światła do jazdy w dzień. :P
Akurat u mnie nie ma kontrolki świateł mijania, tylko wraz z pozycyjnymi załącza się podświetlanie zegarów.
Tak więc w dzień zpaliłyby się same mijania automatycznie, a ciemność (na zegarach) zmuszałaby mnie do załączenia kompletu świateł. W praktyce od wiosny do jesieni dość żadko.
...
bruno666

Postprzez Borys_q » czwartek 10 lutego 2011, 13:19

A wolno stosować dzienne z pozycyjnymi??

Bo wiem, że z mijania nie wolno
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Cyberix » czwartek 10 lutego 2011, 13:22

Ale w czym problem? Kiedyś jeździło się bez świateł. Potem trzeba było jeździć na światłach mijania (używanie świateł to jazdy dziennej było nielegalne), potem była nowelizacja i aktualnie w dzień (w czasie dobrej widoczności) można używać do jazdy dziennej. Można co nie oznacza, że nie wolno używać świateł mijania. Oczywiście o zmierzchu lub wjeżdżając do tunelu należy zapalić światła mijania. Osobiście trochę ubolewam, iż światła do jazdy dziennej nie zaświecają nic z tyłu. Dlaczego? Otóż, przy wiszącym słońcu nad horyzontem łatwiej dostrzec samochód jadący w tym samym kierunku z zapalonymi czerwonymi światełkami niż bez tych światełek :)
Cyberix

Powrót do Porady techniczne