jakie autko z silnikiem diesla

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

jakie autko z silnikiem diesla

Postprzez oskbelfer » wtorek 08 lutego 2011, 19:56

jest waszym zdaniem najbardziej wytrzymałe w kontekście "syfu" na stacjach benzynowych. Dość popularna opinią jest, że diesle forda są bardzo czułe na jakość paliwa - a w związku z tym dość czesto zdarzają się usterki układów wtryskowych firmy DELFI. Jakie są wasze doświadczenia?
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Re: jakie autko z silnikiem diesla

Postprzez el_ryba » wtorek 08 lutego 2011, 22:24

Diesle forda to to samo co HDI peugeota czy citroena. Jak się kupuje nowe z salonu to musi jeździć, a z używanym czy to Ford czy Mercedes zależy co się trafi. Szwagier ma Forda C-Maxa 1.6 HDI i śmiga bez awarii póki co, już prawie 100 tyś przebiegu na blacie. Najbardziej żywotne są te stare TDI'ki 1.9 itd, każdy Common Rail jest bardzo czuły na jakoś ropy z powodu bardzo wysokiego ciśnienia w układzie. Z nowych diesli to nie polecam żadnego, sam mam 1.6 HDI- jeden wtryskiwacz orginalny w serwisie 1200 zł (miałem przyjemność wymiany), tylko że moje auto jest z 2006r i ma już nakulane prawie 200 tyś. Przy tych cenach lepiej benzyna + gaz. Kiedyś miałem vectre i siedziałem na forum opla, ludzie zachwalali silniczki fiata 1.9 CDTI montowane w Vectrach.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez maryann » środa 09 lutego 2011, 14:35

Na pewno nie polecam Renault 1.9dCi - bardzo awaryjna konstrukcja i na paliwo kapryśny!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez mk61 » środa 09 lutego 2011, 17:25

A autor pyta o nowe, czy ogólnie? Do żadnego nowego diesla nie mam zaufania. Te różne Common-Rail'e, filtry dpf i inne pierdoły. Wszystkiego co raz więcej, tylko szkoda, że te "co raz więcej" jest co raz bardziej delikatniejsze, droższe i po prostu głupie. Stare diesle Mercedesa, albo VW to jest to. :)
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez ks-rider » środa 09 lutego 2011, 17:34

Honda Civic

:wink:
ks-rider

Postprzez oskbelfer » czwartek 10 lutego 2011, 01:32

o własnie padło hasło honda :) a może accord 2.2 CTDI - co myślicie rocznik od 2004 w góre, inne woziki też od 2004 w góre. W dieslach podoba mi się moment obrotowy :), a niepodoba usterkowość a może dokładniej koszty (mondeo wtryskiwacz - 2 tyś zł) :(
oskbelfer

Postprzez dylek » czwartek 10 lutego 2011, 08:06

Decydując się na diesla danej marki chyba warto jeszcze rozważyć konkretną pojemność, bo nie wszystkie konstrukcje są równie udane.
Powszechnie np. wiadomo, że jeśli diesel VW to tylko ten 1,9. Fordowski najlepszy jest 1,8, a np. Oplowi najbardziej się udał ten 1,7 ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ks-rider » czwartek 10 lutego 2011, 09:15

oskbelfer napisał(a):o własnie padło hasło honda :) a może accord 2.2 CTDI - co myślicie rocznik od 2004 w góre, inne woziki też od 2004 w góre. W dieslach podoba mi się moment obrotowy :), a niepodoba usterkowość a może dokładniej koszty (mondeo wtryskiwacz - 2 tyś zł) :(

Ciezko bedzie Ci takowy znalesc. Mobile de. jest zaledwie kilka sztuk. Accord jest zajefajny, ale za male pieniadze go tez nie wyrwiesz.

:wink:
ks-rider

Postprzez cman » czwartek 10 lutego 2011, 10:59

oskbelfer napisał(a):W dieslach podoba mi się moment obrotowy :)

Jeśli mogę tak na boku dopytać: czyli co konkretnie?
cman

Postprzez oskbelfer » czwartek 10 lutego 2011, 12:07

cman pytasz mnie co to jest moment obrotowy ? :)
oskbelfer

Postprzez cman » czwartek 10 lutego 2011, 12:13

Wtedy zapytałbym: co to jest moment obrotowy. A ja pytam, co konkretnie kryje się pod określeniem "podoba mi się moment obrotowy".
Jeśli powiedziałbym na przykład, że podobają mi się kilowaty w silniku elektrycznym, to raczej musiałbym dokładniej wyjaśnić co przez to rozumiem.
cman

Postprzez maryann » czwartek 10 lutego 2011, 12:43

Ty, cman, to dopiero wiesz o co zapytać! Choć sama odpowiedź 'co to jest moment obrotowy' już byłaby ciekawa...
Od kilkunastu lat, kiedy MO stał się modny "wyczułem" sercem co to jest, ale żaden rozum mi tego jeszcze nie wytłumaczył praktycznie. Nawet były wykładowca mechanizacji, który aktualnie jest egzaminatorem w MORDzie. Jago mina po zapytaniu - bezcenna!
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez cman » czwartek 10 lutego 2011, 12:46

maryann napisał(a):Od kilkunastu lat, kiedy MO stał się modny "wyczułem" sercem co to jest, ale żaden rozum mi tego jeszcze nie wytłumaczył praktycznie.

Swego czasu tutaj próbowałem: viewtopic.php?f=12&t=17100 - ale wyszło długo i nieciekawie.

maryann napisał(a):Nawet były wykładowca mechanizacji, który aktualnie jest egzaminatorem w MORDzie. Jago mina po zapytaniu - bezcenna!

:? To już jest smutne...
cman

Postprzez Borys_q » czwartek 10 lutego 2011, 13:03

Od kilkunastu lat, kiedy MO stał się modny "wyczułem" sercem co to jest, ale żaden rozum mi tego jeszcze nie wytłumaczył praktycznie.

Trzeba było nie spać na fizyce. Chyba, że już jesteś z nowej szkoły z okrojonym programem to przepraszam.

Moment siły (moment obrotowy) siły F względem punktu O jest to iloczyn wektorowy promienia wodzącego r, o początku w punkcie O i końcu w punkcie przyłożenia siły, oraz siły F:

W skrócie siła razy ramie na które działa, proste na co tu robić wielkie oczy??
Ostatnio zmieniony czwartek 10 lutego 2011, 13:08 przez Borys_q, łącznie zmieniany 1 raz
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez cman » czwartek 10 lutego 2011, 13:07

To niby proste, ale cóż z tego, jeżeli większość ludzi zupełnie tego nie potrafi odnieść do praktyki samochodowej.

Ale nie róbmy może za dużego offtopa, ja się tylko pobocznie o tę jedną rzecz chciałem zapytać.
cman

Następna strona

Powrót do Porady techniczne