Cofanie na półsprzęgle

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Cofanie na półsprzęgle

Postprzez BOLEKlodz » sobota 05 lutego 2011, 19:50

Zauważyłem, że podczas cofania np. w bramę, muszę jechać na półsprzęgle, bo jak je puszcze, to nawet bez gazu jadę za szybko i boje się że w coś uderzę, więc je popuszczam i dociskam na zmianę, tak, żeby nie jechać za szybko.
Moje pytanie brzmi: Czy to normalne zachowanie, a jeśli nie, to jak powinienem cofać z małą prędkością? Dodam jeszcze, że wcześniej jeździłem malchem, teraz toledo I i w obu miałem ten problem a kurs zaczynam za miesiąc, więc nie mam zbyt wiele doświadczeń z motoryzacją.
BOLEKlodz

Re: Cofanie na półsprzęgle

Postprzez michooo » sobota 05 lutego 2011, 20:12

Tak, można cofać i jechać do przodu na półsprzęgle. Przydaje się to np przy parkowaniu. Dociskając sprzęgło zwalniamy, puszczając przyspieszamy.
michooo

Postprzez Razor1990 » sobota 05 lutego 2011, 21:49

Wiem, że to jeszcze nie ten etap, ale później nauczysz się cofać z gazem, a prędkość dostosujesz hamulcem ;)
Razor1990

Postprzez bruno666 » niedziela 06 lutego 2011, 18:31

Razor1990 napisał(a):Wiem, że to jeszcze nie ten etap, ale później nauczysz się cofać z gazem, a prędkość dostosujesz hamulcem ;)

Po prostej może tak, ale parkując czy wjeżdżając w bramę jedź na półsprzegle jesli to ci zapewni odpowiednią prędkość.
...
bruno666

Postprzez Razor1990 » niedziela 06 lutego 2011, 18:38

I po prostej i parkując - nie używam nigdy samego półsprzęgła ;)
Razor1990

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 06 lutego 2011, 19:34

Razor1990 napisał(a):Wiem, że to jeszcze nie ten etap, ale później nauczysz się cofać z gazem, a prędkość dostosujesz hamulcem ;)

Nie rozumiem jak można naciskać gaz i hamulec jednocześnie przy załączonym napędzie. Czy możesz mi to wytłumaczyć?
BOLEKlodz

Postprzez Razor1990 » niedziela 06 lutego 2011, 19:41

Rozpędzasz auto na gazie, puszczasz gaz i nogę przekładasz na hamulec którym dozujesz prędkość ;)

a tak całkiem BTW. - hamowanie i trzymanie nogi na gazie to też nic specjalnie nowego ;)
Razor1990

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 06 lutego 2011, 20:04

Wiem, czytałem o tym. Ale chodziło mi o np. ruszaniu z małą prędkością, więc zdziwiła mnie twoja odpowiedź.
BOLEKlodz

Postprzez dma3 » niedziela 06 lutego 2011, 20:31

bardzo niedobrze. Przy małych predkosciach meczysz silnik niepotrzebnie.
dma3

Postprzez Razor1990 » niedziela 06 lutego 2011, 20:36

Co to jest mała prędkość? Wolę cofać i jechać w przód z gazem - bez ryzyka, że mi zgaśnie bo noga się obsunie na sprzęgle :/
Razor1990

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 06 lutego 2011, 21:51

Razor1990 napisał(a):Co to jest mała prędkość? Wolę cofać i jechać w przód z gazem - bez ryzyka, że mi zgaśnie bo noga się obsunie na sprzęgle :/

Mała prędkość - chodzi mi o prędkość mniejszą niż jakbym jechał na puszczonym sprzęgle i gazie
A co do cofania, to wolę jechać na półsprzęgle, niż klepać zderzak i bramę.
Ale chodziło mi o cofanie na półsprzęgle i bez gazu, oraz o to, czy to dobra technika, a jeśli nie, to jak mam cofać, żeby osiągnąć tak małą prędkość. Bo jechać na wstecznym 40 km/h to teżumiem, ale nie będę w ten sposób parkował, bo nie jestem kaskaderem.
BOLEKlodz

Postprzez Razor1990 » niedziela 06 lutego 2011, 22:26

A ja parkuję z gazem - i jestem w stanie jechać i 10km/h jak i znacznie szybciej :) Po prostu tak wolę i już ;)
Razor1990

Postprzez Tomek Kulik » piątek 11 lutego 2011, 00:53

dma3 napisał(a):

bardzo niedobrze. Przy małych prędkościach meczysz silnik niepotrzebnie.
A ja mam tak w swoim aucie jakim jest FIAT Qubo - bez podniesienia obrotów powyżej 1000, nie ma szans na łagodne i płynne ruszenie, choćby dla pokonania kilkudziesięciu centymetrów na kostce brukowej pokrywającej parking. Po prostu ten silnik nie dysponuje przy obrotach biegu jałowego momentem pozwalającym na przeturlanie auta.
Stare diesle, szczególnie te z komora wstępną, pozwalały na ruszanie bez gazu załadowanym autem, choćby na śliskiej nawierzchni.
Nowe mają wredną charakterystykę...
www.kulikowisko.pl
Tomek Kulik

Postprzez BOLEKlodz » niedziela 13 lutego 2011, 20:15

Ja też ruszam z gazem, nawet na wstecznym, ale chodzi mi wyłącznie o jazdę do tyłu już po ruszeniu. A co do jazdy z gazem, to naprawdę nie ogarniam jak można to wykonać (chyba się tylko na c-360), więc proszę o wytłumaczenie, najlepiej łopatologiczne.
BOLEKlodz

Postprzez bruno666 » niedziela 13 lutego 2011, 20:31

BOLEKlodz napisał(a):Ja też ruszam z gazem, nawet na wstecznym, ale chodzi mi wyłącznie o jazdę do tyłu już po ruszeniu.

Otóż to, ruszanie to ruszanie, ale jazda np. w moim aucie na wstecznym bez gazu to co najmniej 5 km/h.
Dla mnie to za szybko, żeby zaparkować równo prostopadle tyłem między dwoma autami, kiedy trzeba obserwować sytuację z 4 stron swojego pojazdu.

No ale to pewnie świadczy o moim amatorstwie. Zawodowstwo to zawodowstwo. :lol:
...
bruno666

Następna strona

Powrót do Porady techniczne