Dwa przejazdy (ella przeczytaj)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dwa przejazdy (ella przeczytaj)

Postprzez pawel222 » piątek 11 lutego 2011, 11:16

Ella wiem,że masz racje na forum na pewno był taki temat ale na pewno inaczej sprecyzowany itp i ja go nigdy nie znajdę bo nie wiem jak więc proszę odpowiedzcie mi na te dwa pytania.

Pierwsze:

np jadę autem prosto i jest skrzyżowanie i tak jadę drogą z pierwszeństwem i chce skręcić w lewo i oczywiście mam drogę z pierwszeństwem i z nad przeciwka jedzie auta i też ma drogę z pierwszeństwem i chce jechać w lewo nie tam gdzie ja ino w drugą stronę na skrzyżowaniu i tak on ma drogę z pierwszeństwem i ja też więc kto komu ustępuje? załączam rysunek:(zielony kwadrat to mój pojazd)

Obrazek

i drugie moje pytanie

dojeżdżam do skrzyżowania i tak chce jechać w prawo a koleś z nad przeciwka w lewo i kto ma pierwszeństwo? załączam rysunek(obaj mamy znak STOP)(zielony pojazd to ja)

Obrazek
pawel222

Re: Dwa przejazdy (ella przeczytaj)

Postprzez piotrekbdg » piątek 11 lutego 2011, 11:55

Ella wiem,że masz racje na forum na pewno był taki temat ale na pewno inaczej sprecyzowany itp i ja go nigdy nie znajdę bo nie wiem jak więc proszę odpowiedzcie mi na te dwa pytania.

Był i to nie sto ale już chyba ze 200 razy i to zawsze dokładnie w ten sposób sprecyzowany. Luty ma zaledwie 11 dni a to już co najmniej druga odsłona, więc wysil się trochę i nie śmieć.
piotrekbdg

Postprzez michooo » piątek 11 lutego 2011, 13:33

Naprawdę, ten temat widziałem chyba już 3 razy w tym miesiącu, ostatnio jakiś podobny lądował w koszu.
Ludzie, czy wy kiedykolwiek widzieliście jakieś skrzyżowanie? Jechaliście z kimś, szliście pieszo i obserwowaliście ruch samochodów, jechaliście autobusem? Jakim kurde cudem przecinają wam się kierunki ruchu tych aut? Chodzi o to żeby jak najprościej i najbezpieczniej wykonać ten manewr, a nie kręcić ósemki na środku skrzyżowania.

http://www.autocentrum.pl/pic.php?file=1297426169.55.jpg
Jak tego nie zrozumiesz, to nawet kartę rowerową odradzam.
michooo

Postprzez scorpio44 » piątek 11 lutego 2011, 23:38

Najlepsze jest to, że (bez)sensowność ustalania pierwszeństwa dla takiej sytuacji jest mniej więcej identyczna, jak "jadę prosto i z przeciwka drugi samochód też jedzie prosto, kto ma pierwszeństwo"?

PS: Przepraszam, miałem napisać "z nad przeciwka". :mrgreen:
scorpio44

Postprzez mattis » sobota 12 lutego 2011, 09:27

PS: Przepraszam, miałem napisać "z nad przeciwka". :mrgreen:

to wcale nie jest smieszne:D

Dla mnie oba rysunki są identyczne, a jak skręcacie w lewo to mijacie sie bezkolizyjnie :D
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Powrót do Egzamin na prawo jazdy