limit LPG?

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

limit LPG?

Postprzez pawel222 » środa 16 lutego 2011, 18:46

Witam mam do was pewne pytanie otóż zatankowałem gaz do mojego auta z silnikiem 1.6 benzyna+LPG i tak za 87 zł zatankuje full gazu i do tej pory wyjeździłem 470km i już mi się zaświeciła czerwona dioda na LPG i teraz tak ile mniej więcej jeszcze na LPG objadę?
pawel222

Re: limit LPG?

Postprzez oskbelfer » środa 16 lutego 2011, 18:56

proponuje - zapisz sobie stan licznika, następnie odpal auto i jedż bezprzerwy aż braknie ci gazu. Wtedy zapisz stan licznika. Następnie przeprowadź działanie matematyczne zwane odejmowaniem. W wyniku tego działania otrzymasz wynik zwany różnicą. Róznica wskaże Ci ile przejechałeś kilometrów i to będzie odpowiedź na Twoje pytanie :)

Genialne pytanie, ubawiłem się :)
sorry taki mamy klimat....sorry - na autostradach nie ma skrzyżowań, am sorry
N'attendez pas le Jugement dernier. Il a lieu tous les jours.
oskbelfer

Postprzez dylek » środa 16 lutego 2011, 21:28

A w moim aucie 1,6 benzyna bez LPG zaświeciła się taka kontrolka żółta z dystrybutorem paliwa.
Ile kilometrów jeszcze będę mógł jeździć moim autem 1,6 benzyna bez LPG ?? ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez lith » środa 16 lutego 2011, 21:33

a czerwona dioda nie oznacza, że już jedziesz na benzynie? :mrgreen:
...bo u mnie migająca ostatnia zielona to rezerwa a czerwona to na benzynie
lith

Postprzez Borys68 » środa 16 lutego 2011, 21:39

Ahoj!
Dylku, przejedzie jeszcze 80 kilometrów.
A potem:
Obrazek
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez sankila » środa 16 lutego 2011, 21:52

pawel222
Ten wątek powinien Ci pomóc, bo na tutejsze forum to raczej nie licz:
http://www.motonews.pl/forum/?op=fvt&t= ... c&start=20
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez lith » środa 16 lutego 2011, 23:39

@sankila
i czego się tam ciekawego dowie... że rezerwa może zapalać sie w dosłownie każdym momencie?? :D Jedynie kwestia właśnie co oznacza ta czerwona lampka :twisted:
lith

Postprzez pablo7654 » środa 16 lutego 2011, 23:45

Z tymi wskaźnikami LPG to jest różnie. Ja mam 1,5 roczne grande i czerwona kontrolka zapala mi się jak mam jeszcze około 1/3 zbiornika gazu. Z tego co się zorientowałem to jest normalne a kontrolki wskazujące poziom LPG nie działają zbytnio dokładnie :) Wykonaj te działania matematyczne o których kolega wyżej napisał a powinno być dobrze :)
pablo7654

Postprzez bobpl » czwartek 17 lutego 2011, 00:58

ja mam uwalona kontrolke i czerwona sie caly czas swieci.. :>
Jezdze az gazu braknie w zbiorniku - przechodzi na bensin i po paru km sie zapala rezerwa. Tankuje do fulla gazu i pare kropelek benzynki i tak od tankowania do tankowania.. ;]
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez el_ryba » czwartek 17 lutego 2011, 08:48

bobpl napisał(a):ja mam uwalona kontrolke i czerwona sie caly czas swieci.. :>
Jezdze az gazu braknie w zbiorniku - przechodzi na bensin i po paru km sie zapala rezerwa. Tankuje do fulla gazu i pare kropelek benzynki i tak od tankowania do tankowania.. ;]

Dziwne, że jeszcze się nie zatarła pompa w baku. U mnie przy takiej jeździe się zatarła, później już wiedziałem, żeby mieć minimum 1/3 zbiornika.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez qwer0 » czwartek 17 lutego 2011, 10:19

Dziwne, że jeszcze się nie zatarła pompa w baku. U mnie przy takiej jeździe się zatarła, później już wiedziałem, żeby mieć minimum 1/3 zbiornika.

1/3? Lo matko.
Zbiornik jest zazwyczaj tak zaprojektowany, ze nawet gdy bedziesz mial 1l paliwa, to bedzie on dostepny dla pompki, ktora ssie z samego spodu.
1/3 zbiornika, zeby nie zepsuc niczego, to wartosc wzieta z kosmosu. Wystarczy zatankowac na najblizszej stacji od momentu az zapali sie rezerwa i nic nie ma prawa sie zepsuc.
Baaa... Jesli wskaznik nam dobrze dziala, to i na rezerwie mozemy zrobic jeszcze kilkadziesiat km bez wyrzadzania szkody.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez el_ryba » czwartek 17 lutego 2011, 13:08

qwer0 napisał(a):

1/3? Lo matko.
Zbiornik jest zazwyczaj tak zaprojektowany, ze nawet gdy bedziesz mial 1l paliwa, to bedzie on dostepny dla pompki, ktora ssie z samego spodu.
1/3 zbiornika, zeby nie zepsuc niczego, to wartosc wzieta z kosmosu. Wystarczy zatankowac na najblizszej stacji od momentu az zapali sie rezerwa i nic nie ma prawa sie zepsuc.
Baaa... Jesli wskaznik nam dobrze dziala, to i na rezerwie mozemy zrobic jeszcze kilkadziesiat km bez wyrzadzania szkody.

To jest twoja opinia, a ja wyraziłem swoją. Pompka od tak sobie się nie przepaliła, mając 1l w baku na zakrętach pompka przez pewien czas może pracować na sucho, bo paliwo się rozlewa w zbiorniku. Lepiej zatankować raz 1/3 czy połowę zbiornika i później co jakiś czas dolewać.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez bobpl » czwartek 17 lutego 2011, 13:58

@rybko - ja nie smigam kazdego zakretu w poslizgu. A na rezerwie od momentu zaswiecenia lampki zrobię nexią ~80km po miescie (czyli z 8-9 litrów tam jest paliwa). Raczej nie ma wała aby pracowała na sucho - chyba, ze mi sie auto na bok przekula ; ]
A stwierdziłem, ze szkoda wkladac kase w auto, które jest warte 2-3 tyś przy dobrym wietrze. Bo samo |LPG nowe jest drozsze niz nexia ;D
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez qwer0 » czwartek 17 lutego 2011, 14:12

To jest twoja opinia, a ja wyraziłem swoją. Pompka od tak sobie się nie przepaliła, mając 1l w baku na zakrętach pompka przez pewien czas może pracować na sucho, bo paliwo się rozlewa w zbiorniku. Lepiej zatankować raz 1/3 czy połowę zbiornika i później co jakiś czas dolewać.

W zbiorniku sa przegrody/komory, co by na zakretach sie nie przelewalo, a dodatkowo pompa jest umieszczona w "skrzyneczce", w ktorej zawsze jest paliwo. Jesli zostanie juz tylko litr, to bedzie wlasnie w niej, a nie rozlany po calym zbiorniku.
To nie jest moje zdanie, tylko tak sa skonstruowane zbiorniki.

Meganka na rezerwie (wg producenta ok. 6l w zbiorniku) w ekstremalnych przypadkach robilem ponad 100km. Teraz moje auto ciagle jedzie, nawet gdy wali mi po oczach "please refuel" i sugeruje od 20km, ze noge zrobic 0km :P

Nie sugeruje, ze nalezy jezdzic az auto stanie - absolutnie nie. Ale jesli zatankujemy na najblizszej stacji od momentu zapalenia sie rezerwy to na pewno nic zlego nie ma prawa sie stac.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez sankila » czwartek 17 lutego 2011, 18:02

lith napisał(a):@sankila
i czego się tam ciekawego dowie... że rezerwa może zapalać sie w dosłownie każdym momencie??
Dokładnie o to chodzi - dowie się, że jest duża rozbieżność między samochodami i jak sobie radzą doświadczeni kierowcy. To bardziej pożyteczne niż "buhahaha!, ale głupie pytanie".
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Następna strona

Powrót do Porady techniczne