Cofanie na półsprzęgle

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: Cofanie na półsprzęgle

Postprzez kmis7 » niedziela 13 lutego 2011, 22:07

Nie wiem czy to jakieś moje złudzenie, ale na Corsie B cofając na półsprzęgle jadę szybciej niż do przodu. Dlatego jeszcze nie zdarzyło mi się cofając gazować, bo z reguły cofam tylko z garażu, jakoś na drodze jeszcze do tego nie przyszło :). Na jazdach może raz cofałem z wykorzystaniem gazu, ale bo było to ze wzniesienia (niezła kombinacja: wzniesienie + ręczny + cofanie + kręcenie).
koniec lipca rozpoczęcie kursu na kat. B
5.10 egzamin teoretyczny
19.10 egzamin praktyczny
22.10 wniosek o prawo jazdy ;)
28.10 prawo jazdy już w kieszeni
kmis7

Postprzez BOLEKlodz » środa 23 lutego 2011, 19:01

Przepraszam, że przerywam waszą "dyskusję", ale to nie jest temat "kto jest lepszym kierowcą?", bo to nierozstrzygalne pytanie. Chciałbym się dowiedzieć o cofaniu z użyciem hamulca i nie chodzi mi o rajdową technikę dohamowywania w zakrętach, ani rozpędzanie się na wstecznym, tylko normalne parkowanie, lub cofanie np. z przyczepką (lub inną sytyasję wymagającą precyzji).
BOLEKlodz

Postprzez Razor1990 » środa 23 lutego 2011, 19:04

To piszę po raz setny - parkowanie na wstecznym z gazem nie jest niczym niezwykłym. Jeśli wolisz półsprzęgło - to twoja wola. Pamiętaj, że niektóre samochody mogą jednak różnie na taką technikę reagować :>
Razor1990

Postprzez lith » czwartek 24 lutego 2011, 00:36

BOLEKlodz napisał(a):Chciałbym się dowiedzieć o cofaniu z użyciem hamulca i nie chodzi mi o rajdową technikę dohamowywania w zakrętach, ani rozpędzanie się na wstecznym, tylko normalne parkowanie, lub cofanie np. z przyczepką (lub inną sytyasję wymagającą precyzji).

Nie bardzo rozumiem czego chcesz się dowiedzieć :)
Ogólnie hamulec służy do hamowania...jak chcesz go wcisnąć to ewentualnie puszczasz gaz jak go wcześniej wciskałeś o.O... domyślam się, że Ameryki nie odkryłem.
lith

Postprzez michooo » czwartek 24 lutego 2011, 02:58

Hmmm, może koledze BOLEKlodz chodzi o parkowanie z użyciem hamulca...

http://www.youtube.com/watch?v=OhKV0wbV0XQ

...ręcznego
michooo

Postprzez ivytomek » czwartek 24 lutego 2011, 13:14

Razor1990 napisał(a):To piszę po raz setny - parkowanie na wstecznym z gazem nie jest niczym niezwykłym. Jeśli wolisz półsprzęgło - to twoja wola. Pamiętaj, że niektóre samochody mogą jednak różnie na taką technikę reagować :>

Przestać robić ludziom wodę z mózgu. Z jakim gazem chcesz parkować?? Popracuj nad techniką pracy sprzęgłem (żeby Ci się nie "obsuwała"(???) z niego noga). Mam nadzieję, że chociaż z hamulca Ci się nie "obsuwa".

Oczywiście że najlepszą techniką powolnego cofania, np. celem precyzyjnego zaparkowania, będzie jazda przy użyciu tzw. półsprzęgła, a w przypadku silnika o niedostatecznie wysokim momencie obrotowym trzeba będzie nieznacznie podnieść obroty pedałem przyspieszenia. Tu na prawde nie ma żadnej filozofii.
ivytomek

Postprzez Razor1990 » czwartek 24 lutego 2011, 13:19

ivytomek napisał(a):Przestać robić ludziom wodę z mózgu.

a w przypadku silnika o niedostatecznie wysokim momencie obrotowym trzeba będzie nieznacznie podnieść obroty pedałem przyspieszenia. Tu na prawde nie ma żadnej filozofii.

No przecież ja cały czas o tym... :eek2:

Z jakim gazem chcesz parkować?? Popracuj nad techniką pracy sprzęgłem (żeby Ci się nie "obsuwała"(???) z niego noga). Mam nadzieję, że chociaż z hamulca Ci się nie "obsuwa".

To był przykład - później wytłumaczyłem też drugi, główny powód - tyle, że wyleciał stąd ten post...
Razor1990

Postprzez BOLEKlodz » czwartek 24 lutego 2011, 17:08

Czyli cofanie na półsprzęgle jest ok. W takim razie dziękuję za odpowiedzi.
BOLEKlodz

Postprzez Razor1990 » czwartek 24 lutego 2011, 17:11

BOLEKlodz napisał(a):Czyli cofanie na półsprzęgle jest ok. W takim razie dziękuję za odpowiedzi.

Zależy od auta - ale na elkach co ci szkodzi ;)
Razor1990

Postprzez bruno666 » czwartek 24 lutego 2011, 18:42

BOLEKlodz napisał(a):Czyli cofanie na półsprzęgle jest ok. W takim razie dziękuję za odpowiedzi.

Tak kolego. I napisali Ci to ludzie z conajmniej kilkunastoletnim stażem i kilkoma kategoriami.
...
bruno666

Poprzednia strona

Powrót do Porady techniczne