ks-rider napisał(a):Jaka wage ma Maluch ?
Stockowy 650kg.
Osiągi malucha drastycznie spadają wraz ze wzrastającą ilością pasażerów.
Zalozmy, ze przecietny maluch byłby z roku 97-98, powiedzmy, e ma te 550kg. Przy 24km mocy i niskim momencie nie rozpędzi się szybciej do sety niż ~25-30 sekund jakby z górki było. O ile w ogóle osiągnie 100km/h i się nie rozleci ;]
ks-rider napisał(a):Osobscie zgodol bym sie podniesc o 5 km/h wiecej aby rozwijaly w terenie zabudowanym predkosc dozwolona przez prawodawce ( 50 km/h ) a nie 45 km/h. Wtedy nie bylo by tamowania. Inna bajka jest swiadomy blad szybkosciomierzy ktore przy licznikowych 50 kim / h realnie jada 45 km / h wiec sie wyrownuje !
Dlatego wzialem pod uwage przekłamanie i podałem 60.
Przy obecnych 45 max wyciągnie 40, pewnie na prostej. Pod górkę juz ciezko bedzie podjechac gdy nie ma 'rozpędu' - chociaz z drugiej strony 45 czy 55 tu niewiele zmienia, przy ostrej górze zajedziemy 5 metró dalej

ks-rider napisał(a):Zrozum jedno, ten sprzet nie ma rozwijac 80 km/h bo 14 latkowie nie maja smigac ta predkoscia ? Kumasz roznice w pojazdach i kategoriach ?
ależ ja to rozumiem. Stwierdziłem po prostu fakt, ze na skuterach jezdza osoby na karcie motorowerowej. Taki skuter ma ogranicznik bodajże 50km/h. A często widze gnojka, co na dwupasmówce lewym pasem ciągnie z 80 i mnie wyprzedza. Coś nie halo.
Jakby system blokady był na tyle ciezki do złamania to ok. Bo obecnie przerobienie skuteru wymaga młotka, ręki i nieco pomyslunku (ew. filmu instruktazowego z yt).
ks-rider napisał(a):Slyszales wogole o wypadkach skooterzystow ? stuningowali silnik ale o oponach ( indexpredkosci ) hamulcach, zawieszeniu juz nie pomysleli, Ramy tez nie sa w wiekszosci do tych obciazen przystosowane wiec do tragedi niedaleko.
slyszalem sporo, widziałem 2x w swoim zyciu - raz jako kierowca.
Jeden z widzianych to smierc skuterzysty, który wbil się w barierkę - chyba na zakręcie nie wyrobił, przynajmniej tak wyglądało. Drugi gdy wjechal komus w tyłek.
Ja jestem przeciwny zdejmowaniu ograniczników, zeby nie bylo - bo chyba sie zle zrozumielismy

Skoro pojazd ma ograniczenie do tych 50, to nie ma prawa jechac wiecej niz 50 (no, powiedzmy 60 jak jest z górki i jedzie na luzie)
szofer80 napisał(a):Jeśli ta kategoria stanie się bardziej popularna to i dostępność aut na nią będzie większa. A dlaczego auta na tą kategorię są drogie? Bo ich sie mało produkuje. Wystarczy tylko wznowić produkcję zmodyfikowanego malucha......
Kategoria nie będzie bardziej popularna, ponieważ większość ludzi 'przeciętniaków' nie ma po prostu pieniędzy na 'widzimisie'. Jesli bylaby zmodyfikowana albo pod względem wymogów, albo samochodów które mozna prowadzic - wtedy moze wzrosloby zainteresowanie b1.