szarpie auto? pomocy

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

szarpie auto? pomocy

Postprzez pawel222 » środa 02 marca 2011, 15:34

Witam od 3 dni mam tak,że jak odpalę auto na benzynie czy gazie i jest zimne to jeździ się super a jak się nagrzeje czyli pojeżdżę z 30 minut i się zatrzymam i na luzie daje gazu to dochodzi do 2000 obrotów i czuć że szarpie brrr i pójdzie do góry jak się ujmie całkowicie gazu to strzałka powinna na 0 zlecieć a ona zleci po niżej zero szarpnie autem jak by miało zgasnąć i potem podskoczy na równo do zera(0) i tak jak wbiję jedynkę i ruszam to daje full gazu a auto nie ma siły i szarpie wbije dwójkę to szarpie daje full gazu i tak jak by coś się odetkowuje i pójdzie np 40km/h i znów za chwilę jak jadę 50km czuć że szarpie najgorzej do 40 km/h był u mechanika wymienił świece wymienił kable od świec bo było przebicie(5 kabli)(jedna od cewki czy jakoś tak)sprawdzał palec(czy jakoś tak) kopułkę filtry itp i dobre wszystko na zimnym silniku idzie idealnie na ciepłym nie da się jechać tak szarpie i prawie na gaz nie reaguje i malutko mocy ma zajechałem znów i zobaczymy co zrobią

bo jak jest na luzie na gazie czy na benzynie to i na tym i na tym szarpie to na luzie dan gazu do 2000 obrotów i lekko dam to auto brrrr i przepali i wyje dobrze ale jak dam na 6000 obrotów to za sekundę znów brrr i szarpie .

Ale jakieś dwa tygodnie temu wymieniałem rozrząd+napinacz (mechanik mi wymieniał) ale z tego co zauważyłem to przedni zderzak nie równo złożył bo jak się popatrzy na luki przy światłach to z jednej klucz wejdzie a z drugiej nie po prostu piec razy oko zakładał zderzak bo to prywatnie byłem i tak może to miec jakiś wpływ coś źle mógł zrobić?
pawel222

Re: szarpie auto? pomocy

Postprzez qwer0 » środa 02 marca 2011, 18:03

Ja wiem co sie stalo, ja wiem co sie stalo!!

Auto sie popsulo! :P

Pomoc na podstawie takiego posta to jak wrozenie z fusow.
To moze byc wszystko :P Zaczynajac od glupiego czujniczka, a konczac na remoncie calego silnika :P

Ps. Jesli na zimnym silniku jest ok, a nie jest ok na cieplym, to wroze, ze masz cewke do wymiany :P Ale niekoniecznie :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez bobpl » środa 02 marca 2011, 20:11

cóż, ja mialem ostatnio podobne objawy - sie okazalo ze zapchany wtrysk paliwa byl. Ale przyczyna moze byc rozna - jedz na diagnostyke.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez mls » środa 02 marca 2011, 20:12

Może być to przepustnica, mogą to być świece, pompa paliwa... ciężko powiedzieć jeśli nie wiemy jakie to auto/silnik...
mls

Postprzez pawel222 » czwartek 03 marca 2011, 09:41

auto to audi 1.6 gaz(sekwencja)+benzyna

to nie wina świec bo są wymienione wszystkie firmy NGK do tego te kable wysokiego napięcia co nakłada się na świece też wymienione bo w poprzednich było przebicie i zamiast iść iska na świece to szła na bok no i wymienione świece+te kable wysokiego napięcia+filtr paliwa i to samo jest na ZIMNYM SILNIKU OK a jak się ino zagrzeje tak z 30 minut pojeżdżę to na CIEPŁYM JUŻ SZARPIE.
pawel222

Postprzez el_ryba » czwartek 03 marca 2011, 10:32

pawel222 napisał(a):auto to audi 1.6 gaz(sekwencja)+benzyna

to nie wina świec bo są wymienione wszystkie firmy NGK do tego te kable wysokiego napięcia co nakłada się na świece też wymienione bo w poprzednich było przebicie i zamiast iść iska na świece to szła na bok no i wymienione świece+te kable wysokiego napięcia+filtr paliwa i to samo jest na ZIMNYM SILNIKU OK a jak się ino zagrzeje tak z 30 minut pojeżdżę to na CIEPŁYM JUŻ SZARPIE.

U szwagra w golfie 1.6 b+g też szarpał po nagrzaniu i okazało się że cewka była padnięta cewka.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Powrót do Porady techniczne