Skoda Fabia- zachowanie na łuku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Skoda Fabia- zachowanie na łuku

Postprzez Siersciuch666 » wtorek 08 marca 2011, 16:23

Witam, pojutrze będę zdawał egzamin w Bemowskim Wordzie w Warszawie, na pojeździe Skoda Fabia. Będę przystępował do egzaminu mimo że już cztery razy oblałem na samochodzie Toyota Yaris, a ze Skodą nie miałem do czynienia jeszcze. Oczywiście w miarę możliwości zapoznałem się z oświetleniem i obsługą samochodu w internecie, więc idę na żywioł. Niepokoi mnie jednak kwestia łuku, o ile na Yarisie wyuczyłem się sprawnie to wykonywać, o tyle nie wiem czy ta skoda jest inna gabarytowo i może jakoś inaczej się to wykonuje. Czy manewr Skodą na łuku wykonywać analogicznie do tego jak to robiłem na Yarisie?

Pozdrawiam.
Siersciuch666

Re: Skoda Fabia- zachowanie na łuku

Postprzez netsatan » wtorek 08 marca 2011, 18:44

Każdym samochodem łuk wykonuje się tak samo. Jedzie się do przodu, zatrzymuje, następnie cofa, znowu zatrzymuje. ;)
netsatan

Postprzez bobpl » wtorek 08 marca 2011, 18:54

Siersciuch666 napisał(a):Czy manewr Skodą na łuku wykonywać analogicznie do tego jak to robiłem na Yarisie?

a da sie jakos inaczej?
No chyba, ze na miejscu startowym zaparkujesz przodem do tyczki, to najpierw cofasz a potem w przód. :D
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez Siersciuch666 » środa 09 marca 2011, 16:11

Generalnie chodzi mi o to, czy skręt kół względem kierownicy jest analogiczny z Yarisem? Czy jeśli wykonam pełen obrót kierownicą to będę jechał pod tym samym kątem? Tak samo wymiary samochodu, nigdy nim nie jeździłem i nie wiem czy wziąć poprawkę czy samochód jest ewentualnie większy.
Siersciuch666

Postprzez paladiss » środa 09 marca 2011, 17:12

W grande punto obrót o 360 stopni (przy tych dwóch słupkach) i auto idealnie robi łuk a w yaris to samo, więc w skodzie to samo na 90%.
Prawo jazdy kat. A,B,C,E,T ;D
paladiss

Postprzez piotrekbdg » środa 09 marca 2011, 18:35

Tak to jest jak zamiast nauczyć się cofać raz a dobrze sięga się po sposoby dla inteligentnych inaczej. Nic tylko pogratulować.
piotrekbdg

Postprzez Siersciuch666 » środa 09 marca 2011, 19:17

Panie, w mieście wykonałbym ten manewr bezpiecznie, ale powoli i być może z zatrzymaniem się, korygowaniem itp. Na egzaminie nie ma miejsca na powtórkę, a o pomyłkę jest bardzo łatwo, jazda na łuku na egzaminie a na mieście to dwie inne rzeczy, na mieście nikt mnie nie ocenia i nie pogania, w dodatku podczas egzaminu dochodzi stres. Wolałbym jednak zaliczyć to zadanie odruchowo a skupić się na jeździe w ruchu ulicznym.
Siersciuch666

Postprzez piotrekbdg » środa 09 marca 2011, 19:57

Ja umiem mnozyć i dzielić przez siebie wszystkie liczby czterocyfrowe w pamięci, ale jak ktoś stoi obok to zawsze się stresuje i mi nie wychodzi. Ale umiem...
piotrekbdg

Postprzez mattis » środa 09 marca 2011, 21:05

piotrekbgd najinteligentniejszy osobnik na ziemi :D

Nie wiem czy Ty leczysz jakieś swoje kompleksy pisząc takie teksty ;P?
Czujesz się dowartościowany ?:D

Bo jeżeli tak to wszystko jest okej :D

Wracając do tematu, siersciuchu666 zrób łuk jak Ci wygodniej, lepiej czy po prostu jak chcesz.To jest twoj egzamin.
"dobra wiadomość jest taka, że lądujemy a zła, że awaryjnie"
mattis

Powrót do Egzamin na prawo jazdy