Nieaktualne dane na prawie jazdy

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Nieaktualne dane na prawie jazdy

Postprzez powsinoga » niedziela 13 marca 2011, 10:25

Mniejsza o to z jakich powodów, ale muszę bardzo szybko kupić samochód.
Wczoraj wieczorem uświadomiłam sobie pewien drobiazg i nie wiem czy to może być problem przy kupowaniu samochodu czy nie.
Moje prawo jazdy jest jak najbardziej ważne (bezterminowe), ale wystawione na panieńskie nazwisko i adres moich rodziców. Po prostu od czasu ślubu kilka lat temu zawsze było mi bardzo nie po drodze zaktualizować te dane. Nikt mnie nigdy nie kontrolował, to i sama zapomniałam o nieaktualnych danych. Mąż nie ma prawa jazdy w ogóle.
Na dowodzie osobistym jest panieński nazwisko, na obu dokumentach PESEL taki sam, zdjęcia troszkę inne, ale widać, że to ja. I po prostu nie wiem, czy nieaktualne dane na prawie jazdy mogą jakoś przeszkodzić w kupowaniu samochodu. Na zdrowy rozum nie - w końcu posiadanie samochodu nie jest równoznaczne z jeżdżeniem nim tak jak posiadanie prawa jazdy nie jest równoznaczne z jeżdżeniem własnym samochodem.
Szybkie szukanie po guglach nic mi nie dało - co najwyżej przekonanie, że problemem jest zdobyć prawo jazdy a nic o problemach później.
powsinoga

Re: Nieaktualne dane na prawie jazdy

Postprzez scorpio44 » niedziela 13 marca 2011, 10:36

Przy jakichkolwiek formalnościach związanych z kupnem samochodu prawo jazdy nie jest w ogóle potrzebne. Problem może być dopiero przy kontroli drogowej.
scorpio44

Postprzez Borys68 » niedziela 13 marca 2011, 10:54

Ahoj!
Potwierdzam. PJ przy kupnie nie jest do niczego potrzebne.
Ja kupiłem swój pierwszy samochód nie mając PJ :)
Niedawno żona wymieniała PJ w związku z zamęściem - w zasadzie jest to robione od ręki.
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez powsinoga » niedziela 13 marca 2011, 11:25

Dzięki!
powsinoga

Powrót do Luźna gadka