NIesamowita Historia

Wszystko co nie mieści się w powyższych kategoriach.

Moderatorzy: ella, klebek

Re: NIesamowita Historia

Postprzez BOReK » wtorek 15 marca 2011, 14:05

Nie rozumiem, czemu tak chętnie stosuje się wyroki jako argumenty, podczas gdy w Polsce nie mamy prawa precedensowego. Jeden sędzia orzeknie tak, drugi inaczej zgodnie z własnym tokiem rozumowania. Gdyby to SN wydał odpowiednie postanowienie - byłaby inna bajka.

wykroczeniem może być tylko czyn zawiniony

Czyli za co taki mandat zostaje wystawiony? Człowiek nie popełnił czynu zawinionego, bo nie ma realnej winy, został jedynie wprowadzony w błąd przez funkcjonariuszy policji. Próbujecie udowodnić, że w świetle prawa można człowiekowi zagrać na emocjach i dowalić grzywnę za coś, czego nie zrobił.

Czy to oznacza, że niby policjanci i strasznicy miejscy mogą sobie bezkarnie wmawiać każdemu wymyślone wykroczenia i mają 50% szans, że się osobnik nabierze? Bo jak się nabierze, to umarł w butach, budka szklana zamykana? Wolne żarty.
BOReK

Postprzez szczepan1990 » wtorek 15 marca 2011, 14:52

BOReK napisał(a):Nie rozumiem, czemu tak chętnie stosuje się wyroki jako argumenty, podczas gdy w Polsce nie mamy prawa precedensowego. Jeden sędzia orzeknie tak, drugi inaczej zgodnie z własnym tokiem rozumowania. Gdyby to SN wydał odpowiednie postanowienie - byłaby inna bajka..

Bo to była po prostu interpretacja (właściwa) obecnego stanu prawnego. To, że nie ma prawa precedensu, niczego nie zmienia. W zasadzie nie musiałem wstawiać tego uzasadnienia, bo już sam przepis jest wystarczająco jasny i nie ma pola do innej interpretacji, ale chciałem, by inni zobaczyli, o co chodzi w tym, magicznym już, art. 101 kpw.
Ostatnio zmieniony wtorek 15 marca 2011, 15:01 przez szczepan1990, łącznie zmieniany 1 raz
szczepan1990

Postprzez cman » wtorek 15 marca 2011, 15:00

BOReK napisał(a):Wolne żarty.

Nie wolne żarty, tylko obowiązujące przepisy.
Policjant nakłada grzywnę w drodze mandatu karnego za popełnione wykroczenie. Sprawca mandat przyjmuje, czyli stwierdza: "tak, popełniłem wykroczenie" i w tym momencie mandat staje się prawomocny - albo kiedy ma wątpliwości lub jest przekonany, że mandat został nałożony niesłusznie, odmawia przyjęcia mandatu i wtedy do dyspozycji jest sąd.
Uchylenie prawomocnego mandatu to wyjątkowa sytuacja, w której mandat został nałożony za coś, co nie jest wykroczeniem. Czyli na przykład ktoś sobie stoi na chodniku, podchodzą do niego policjanci i mówią, że nakładają na niego grzywnę w drodze mandatu karnego za stanie na chodniku powyżej 5 minut, no więc ktoś, wiedząc że stał tam powyżej 5 minut, przyjmuje mandat - ale coś mu potem nie pasuje, sprawdza i okazuje się, że to co on robił nie jest zabronione, więc grzywna została nałożona za czyn niebędący czynem zabronionym jako wykroczenie i wtedy taki mandat zostaje uchylony.
cman

Postprzez BOReK » wtorek 15 marca 2011, 16:04

Tak, wiem, jak to działa.

Jeżeli teraz kolega pójdzie do sądu ze sprawą pod tytułem "wystawili mi mandat za brak uprawnień i ja go przyjąłem, ale tu macie dowód z bazy danych, że uprawnienia w rzeczonym momencie miałem", to co będzie? Policja dostanie po karku? Ludzie odpowiedzialni za utrzymanie bazy? Ktoś tu kogoś wprowadził przecież w błąd i za to ukarano niewinnego tego wykroczenia człowieka, niczyja głowa za to z urzędu nie poleci?
BOReK

Postprzez qwer0 » wtorek 15 marca 2011, 16:28

Jeżeli teraz kolega pójdzie do sądu ze sprawą pod tytułem "wystawili mi mandat za brak uprawnień i ja go przyjąłem, ale tu macie dowód z bazy danych, że uprawnienia w rzeczonym momencie miałem", to co będzie?

To ten co przyjal taki mandat, mimo ze posiada uprawnienia powinien zostac skierowany do odpowiedniej poradni, ewentualnie powinien zmienic dilera.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez sankila » wtorek 15 marca 2011, 21:02

BOReK napisał(a):Ktoś tu kogoś wprowadził przecież w błąd i za to ukarano niewinnego tego wykroczenia człowieka, niczyja głowa za to z urzędu nie poleci?
Na pewno nie policjantów, bo oni nie odpowiadają za bazę (chyba, że się pomylili w szukaniu). Natomiast mocno mnie zastanawia, jak policjanci mogli pozwolić człowiekowi (oficjalnie) bez uprawnień prowadzić samochód? Coś mi tu nie pasuje.
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Postprzez bialym » środa 16 marca 2011, 15:27

sankila napisał(a): Natomiast mocno mnie zastanawia, jak policjanci mogli pozwolić człowiekowi (oficjalnie) bez uprawnień prowadzić samochód? Coś mi tu nie pasuje.

Ta cała historia jest raczej mocno naciągana... czy ktoś przy zdrowych zmysłach przyjmuje mandat za jazdę samochodem bez uprawnień kiedy jego prawko leży w domu ( zapomniał ). Tym samym nie daje wiary w to że po mandaciku Policja czy to eskortowała winowajcę do miejsca zamieszkania czy też puścili wolno po wlepieniu mandatu.

btw. jeśli mowa o samych absurdalnych mandatach 2 znajomych późnym wieczorem poszła sobie na piwko, po dojściu w miejsce spożywania ( krzaki w szczerym polu ) pojawiła sie i 2 Policjantów jak się okazało widzieli piwo w siatce to poszli za nimi. Chłopaki nawet jeszcze nie zdążyli piwa otworzyć ale Policjanci wystawili mandacik za usiłowanie spożycia alkoholu bo stwierdzili że to miejsce podchodzi pod Park...
bialym

Postprzez scorpio44 » czwartek 17 marca 2011, 01:50

bialym napisał(a):bo stwierdzili że to miejsce podchodzi pod Park...

To i tak dobrze. Bo z reguły wystawiają mandaty za "spożywanie alkoholu w miejscu publicznym", chociaż taki zakaz nie istnieje (o czym mało kto wie). ;) I tak sobie teraz właśnie pomyślałem, że wszystkie tak wystawione mandaty powinny się chyba łapać pod ten art. 101...
scorpio44

Postprzez mk61 » czwartek 17 marca 2011, 07:48

Chyba nieważne, jak to nazwą, skoro zawsze podają przy tym numer artykułu i nazwę ustawy, z której leci mandat.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Poprzednia strona

Powrót do Luźna gadka