Wycieraczki i inne

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Wycieraczki i inne

Postprzez Encis » poniedziałek 07 marca 2011, 19:17

Witam, pisalem juz jeden post na forum, skonczylem ostatnio jazdy i w poniedzialek mam egzamin. Moglby ktos opisac dokladnie jak uzywac wycieraczek? Wiem, ze te kropelki to czestotliwosc z jaka sie uruchamiaja, co do tylnej tez wiem ale nie wiem co daje przesuwanie jej i nie mam bladego pojecia do czego sluza 2 przyciski (http://www.youtube.com/watch?v=1Jq10Y6u ... re=related) 0:56 co sa strzalki w gore i w dol. Nastepnie co do obslugi, to swiatla hamowania i biegu wstecznego nalezy poprosic o pomoc egzaminatora? I ostatnie pytanie dotyczy sprawdzenia poziomu w oleju, wystarczy pokazac gdzie on jest, czy nalezy tez powiedziec, ze sprawdza sie go przy uzyciu wskaznika na wylaczonym silniku ktory trzeba wczesniej przetrzec? Wiem, ze to smieszne, mialem to nie dawno na jazdach ale mimo wszystko wole sie upewnic :) Pozdrawiam
Encis

Re: Wycieraczki i inne

Postprzez qwer0 » poniedziałek 07 marca 2011, 19:28

Nastepnie co do obslugi, to swiatla hamowania i biegu wstecznego nalezy poprosic o pomoc egzaminatora?

Cofania mozesz sam sprawdzic, hamulce musi ktos pomoc.
I ostatnie pytanie dotyczy sprawdzenia poziomu w oleju, wystarczy pokazac gdzie on jest, czy nalezy tez powiedziec, ze sprawdza sie go przy uzyciu wskaznika na wylaczonym silniku ktory trzeba wczesniej przetrzec?

Jak zapyta to powiedziec, jak nie zapyta to tez mozesz powiedziec, nie zaszkodzi :P
Witam, pisalem juz jeden post na forum, skonczylem ostatnio jazdy i w poniedzialek mam egzamin. Moglby ktos opisac dokladnie jak uzywac wycieraczek? Wiem, ze te kropelki to czestotliwosc z jaka sie uruchamiaja, co do tylnej tez wiem ale nie wiem co daje przesuwanie jej i nie mam bladego pojecia do czego sluza 2 przyciski (http://www.youtube.com/watch?v=1Jq10Y6u ... re=related) 0:56 co sa strzalki w gore i w dol

Nacisniej jeden czy drugi to sie dowiesz :P Nie wiem jak to dziala, ale obstawiam w ciemno, ze wajcha gora-dol to wlaczenie wycieraczek, a te guziory ze strzalkami to do obslugi kompjutera
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez michooo » wtorek 08 marca 2011, 19:54

I ostatnie pytanie dotyczy sprawdzenia poziomu w oleju, wystarczy pokazac gdzie on jest, czy nalezy tez powiedziec, ze sprawdza sie go przy uzyciu wskaznika na wylaczonym silniku ktory trzeba wczesniej przetrzec?

Z tego co pamiętam, trzeba wskazać wlew i opowiedzieć o sposobie mierzenia. Ale mój instruktor przestrzegał mnie przed byciem nadgorliwym i wyciąganiem bagneta, bo egzaminator może uznać to za popisywanie się i rozpocząć szczegółową dyskusję na temat oleju.
michooo

Postprzez ivytomek » wtorek 15 marca 2011, 15:00

. Moglby ktos opisac dokladnie jak uzywac wycieraczek?

Wycieraczek używasz w przypadku wystąpienia opadów lub celem wyczyszczenia szyby z pomocą płynu do spryskiwacza.
ivytomek

Postprzez Encis » środa 16 marca 2011, 00:24

Widze, ze czytanie ze zrozumieniem sie klania, nie pytalem kiedy sie uzywa tylko jak. I tak nie trafisz na mistrzow!
Encis

Postprzez lith » środa 16 marca 2011, 10:29

no JAK pada! :mrgreen:
lith

Postprzez pawcio1978 » piątek 18 marca 2011, 11:30

Jesli bedziesz miec egzamin wieczorem (gdy bedzie ciemno) to mozesz podjechac np pod sciane aby widziec w lusterku odbicie swiatel
pawcio1978

Postprzez lith » piątek 18 marca 2011, 11:52

Na egzaminie? :wow: Mina egzaminatora na pewno będzie bezcenna, jak mu ucieknie kursant z placu w poszukiwaniu ściany :P
lith

Postprzez pawcio1978 » piątek 18 marca 2011, 11:57

lith napisał(a):Na egzaminie? :wow: Mina egzaminatora na pewno będzie bezcenna, jak mu ucieknie kursant z placu w poszukiwaniu ściany :P

Z drugiej strony osoba, ktora kursant poprosi o pomoc tez nie musi znac sie na aucie i moze zle mu powiedziec :P
pawcio1978

Postprzez piotrekbdg » piątek 18 marca 2011, 13:01

- osoba poproszona o pomoc nie musi na tym znac sie i/lub

W przypadku obecności egzaminatora ten punkt odpada.
piotrekbdg

Postprzez lith » piątek 18 marca 2011, 13:29

Na egzaminie możesz poprosić egzaminatora. Nie odmówi i się będzie znał. jakiekolwiek kombinowanie i komplikowanie nie ma sensu.

Co innego po egzaminie.
-Jak osoba pomagająca się nie zna to się ją zaznajamia
(przy okazji wszystkie światłą dużo sprawniej można sprawdzić w 2kę)
-Jak nie ma kto pomóc to możemy do czegoś podjechać (ale ciężko w ten sposób ocenić czy np. całe 3 światło stopu jest sprawne)
-można podjechać pod coś z szybą co by się odbijało... to możemy cały komplet obczaić z tyłu bez wychodzenia
-można czymś wcisnąć hamulec... masa przedmiotów będących akurat w samochodzie wraz z ruchomym fotelem kierowcy stwarza wiele możliwości :mrgreen: )

I znaleziona właśnie na necie metoda 'na OC sprawcy':
Arkadiusz napisał(a):Algorytm:
1. Wyjezdzamy spod domu na jakas w miare ruchliwa droge.
2. Poslugujac sie wstecznym lusterkiem wybieramy odpowiedniego
asystenta.
3. CZekamy az asystent zblizy sie na odpowiednia odleglosc do naszego
auta.
4. Gwaltownie hamujemy.
5. Wsluchujemy sie w odglosy dochodzace z tylnej czesci auta.
5a) - mamy sprawne swiatla STOP.
5b) - mamy niesprawne swiatla STOP.
5c) - mamy niesprawne swiatla STOP i nasz asystent
tez ma niesprawne swiatla STOP i tez wczesniej zdazyl juz wybrac
asystenta.
lith

Powrót do Porady techniczne