Niebezpieczny wyjazd z parkingu

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Niebezpieczny wyjazd z parkingu

Postprzez mariusz79 » wtorek 22 marca 2011, 11:32

http://img52.imageshack.us/img52/4007/w ... rkingu.png
Witam wszystkich. W linku przedstawiłem pewien rysunek i chciałbym poznać wasze zdanie na następujący temt.
Bardzo często wyjeżdzam z parkingu tak jak zielony pojazd na rysunku. Niestety ze względu na zaparkowany czerwony pojazd (bardzo często tam parkuje duży bus o dmc. nie przekraczającej 3,5 T). Z tego względu, ze jest to bardzo wysoki i stosunkowo długi pojazdj bardzo to ograniczona widoczniość wyjeżdżającym z parkingu. Prawa strona dla włączającego się do ruchu z parkingu jest praktycznie nie widoczna. Często włączając się do ruchu zielonym pojazdem w ostatniej chwili trzeba hamować bo z zaparkowanego busa ( czerwony pojazd na rysunku) wyłania sie samochód(niebieski na rysunku), który oczywiście ma pierwszeństwo. Tylko czekać kiedy zdarzy się tam jakiś wypadek.
Zastanawiam się czy ma tam zastosowanie przepis art.46 ust.1KD. Zaparkowany bus napewno zagraża bezpieczeństwu ruchu drogowego, ale z drugiej strony na taki postój pozwalają mu znaki drogowe, art.46 ust.4 KD. Zastanawiam się czy może tu mieć miejsce zastosowania art.5 KD.
Z góry dziękuję za wypowiedzi na wskazany temat.
mariusz79

Re: Niebezpieczny wyjazd z parkingu

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 28 marca 2011, 10:08

Koleżanki i koledzy, czy nikt nie wypowie się na ten temat. Czy dla Was wsystko jast takie jasne? Myślałem, że to forum jest po to by można było w razie niejsności podyskutować. Czasem niby coś jest proste, ale jeśli się pójdzie w niewłaściwym kierunku można tkwić w błędzie. Myślałem, że chociaż ktoś może potwierdzi, że dobrze myślę, lub zaprzeczy temu myśleniu i wyprowadzi z błedu. Zależało mi na waszych opinniach...
mariusz79

Postprzez rusel » poniedziałek 28 marca 2011, 14:27

art 5 jest wyczerpujacy w tej kwestii, tu stosujemy sie/korzystamy z mozliwosci zatrzymania/postoju jaka dal nam organizator ruchu wyznaczajac stanowisko nawet jezeli z ustawy wynika co innego-utrudnienie ruchu, art 46.4 nie jest dla mnie jednoznaczny, co to jest sposob zatrzymania? "sposob" wg. mnie odnosi sie do sytuacji w ktorej musi tak a nie inaczej "zaparkowac" w dozwolonym miejscu a to nie jest tu priorytetem
rusel

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 28 marca 2011, 15:38

Dziękuję za odpowiedź.
Czyli niestety chodź zaparkowany pojazd ogranicza widoczność wyjeźdżającym z parkingu i tak naprawdę zagraża bezpieczenstwu, to w myśl przepisów jest zaparkopwany prawidłowo po na takie parkowanie pozwalają znaki i w myśl tych przepsów nie zagraża bezpieczeństwu.
Chore.
Jeszcze raz dzięki.
mariusz79

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów