Zakaz ruchu koło elektrowni Rybnik

Temat ten służy wymianie spostrzeżeń i doświadczeń pomiędzy instruktorami i egzaminatorami.

Moderatorzy: ella, klebek

Zakaz ruchu koło elektrowni Rybnik

Postprzez M.S. » sobota 16 kwietnia 2011, 21:35

Jak wiadomo obok elektrowni Rybnik ustawione są znaki B-1 "zakaz ruchu" wraz z tabliczką "Dotyczy pojazdów nauki jazdy "L".
Ostatnio kursantka zadała mi ciekawe pytanie:
"czy zdając egzamin może wjechać za ten znak, gdyż wtedy nie jest pojazdem nauki jazdy, a pojazdem egzaminacyjnym?"

Co o tym sądzicie?
M.S.

Re: Zakaz ruchu koło elektrowni Rybnik

Postprzez Barabasz » niedziela 17 kwietnia 2011, 07:50

a czy pojazd egzaminacyjny jest oznaczony tabliczką "L"
na tej tablicy jest zakaz wjazdu pojazdow nauki jazdy "L" ja to rozumiem jako i nauka i egzamin.
Ciekaw jestem wypowiedzi egzaminatorów z Rybnika
"... wypadki drogowe powstają dlatego, że dzisiejsi ludzie jeżdżą po wczorajszych drogach jutrzejszymi samochodami z pojutrzejszą predkością..."
Vittorio de Sica
Barabasz

Postprzez rusel » niedziela 17 kwietnia 2011, 08:37

znak ten postawiono zeby uniemozliwic kursantom poruszanie sie po tym obszarze, nie wiem jaki bylby sens zeby wylaczyc z tego zakazu kandydata na kierowce ktory ma ten sam status
rusel

Postprzez Gacol » niedziela 17 kwietnia 2011, 10:53

Zgodnie z szczegółowymi warunkami znak B1 z tego co pamiętam może być z tabliczka , która dopuszcza ruch określonych pojazdów, a nie na odwrót .
Prościej mówiąc zakaz ruchu i tabliczka "nie dotyczy "L" "
Gacol

Postprzez Olin » niedziela 17 kwietnia 2011, 16:08

Tabliczki pod znakami zakazu moga informować zarówno o wyłączeniu jakiegoś rodzaju pojazdu z obowiazywania znaku jak i informować ,że danego uczestnika znak dotyczy-móiw o tym rozdział 3.1.2 "warunków szczegółowych dla znaków". Nie zgadzam się równiez ze stanowiskiem, że osoba zdająca egzamin ma taki sam satus jak kursant podczas nauki jazdy. Osoba, która zdaje egzamin, przynajmniej teoretycznie, posiadł juz umiejętność jazdy o czym zaświadcza stosowne zaświadczenie z OSK. Pozostaje natomiast kwestia czy tabliczka pod znakiem została umieszczona przez organ uprawniony do stawiania znaków-najcześciej miejscowy zarząd dróg. Jeżeli nie (co można łatwo sprawdzić) tabliczka jest nieważna.
Olin

Postprzez kopan » niedziela 17 kwietnia 2011, 16:53

Znak z tabliczką nie dotyczy pojazdów egzaminacyjnych.

W Tarnowie jest kilka miejsc w ten sposób oznakowanych, między innymi wjazd do MORDU.
kopan

Postprzez rusel » niedziela 17 kwietnia 2011, 17:46

Nie zgadzam się równiez ze stanowiskiem, że osoba zdająca egzamin ma taki sam satus jak kursant podczas nauki jazdy. Osoba, która zdaje egzamin, przynajmniej teoretycznie, posiadł juz umiejętność jazdy o czym zaświadcza stosowne zaświadczenie z OSK.

popatrzmy na przepis wg. mnie status prawny taki sam co do uprawnien

Uprawnienia do kierowania

Kierującym może być osoba, która osiągnęła wymagany wiek i jest sprawna pod
względem fizycznym i psychicznym oraz spełnia jeden z warunków określonych
w pkt 1–3:
1) posiada wymagane umiejętności do kierowania w sposób niezagrażający
bezpieczeństwu ruchu drogowego i nienarażający kogokolwiek na szkodę
oraz wymagany dokument stwierdzający uprawnienie do kierowania pojazdem;
2) odbywa, w ramach szkolenia, naukę jazdy odpowiednio przystosowanym
pojazdem pod nadzorem instruktora;
3) zdaje egzamin państwowy odpowiednio przystosowanym pojazdem pod
nadzorem egzaminatora

Sprawa tabliczki- zgadzam sie moze dotyczyc i nie dotyczyc.
rusel

Postprzez Olin » niedziela 17 kwietnia 2011, 18:32

Nie mogę się zgodzić z równym statusem kursanta i zdającego egzamin. Tak jak wspomniałem, wynika to m.innymi z charakterystyki absolwenta kursu zgodnie z rozporządzeniem o szkoleniu i egzaminowaniu. Kandydat, już posiadł odpowiednie umiejętności pozwalające mu na samodzielna jazdę i przystąpienie do egzaminu. Mój pogląd ma zresztą potwierdzenie także w orzecznictwie, kiedy to stwierdzono, że winny kolizji(wypadku) podczas szkolenia jest instruktor nauki jazdy natomiast w przypadku egzaminu, winnym jest kierujący a nie egzaminator.
Olin

Postprzez rusel » niedziela 17 kwietnia 2011, 18:57

Kandydat, już posiadł odpowiednie umiejętności pozwalające mu na samodzielna jazdę i przystąpienie do egzaminu

w ktorym momencie jest to samodzielna jazda?

Mój pogląd ma zresztą potwierdzenie także w orzecznictwie, kiedy to stwierdzono, że winny kolizji(wypadku) podczas szkolenia jest instruktor nauki jazdy natomiast w przypadku egzaminu, winnym jest kierujący a nie egzaminator.

no to czekamy na potwierdzenie pogladu
rusel

Postprzez oskinstruktor » niedziela 17 kwietnia 2011, 19:09

Na tabliczkach pisze wyraźnie "dotyczy pojazdów nauki jazdy". Czy pojazd egzminacyjny jest pojazdem do nauki jazdy? Po to jest uszczegółowienie znaku żeby się do niego szczegółowo stosować. Nie ma słowa na tabliczce o pojazdach egzaminacyjnych wiec: skoro prawo (tabliczka na znaku) nam tego nie zabrania znaczy że pozwala na wjazd takich pojazdów.
oskinstruktor

Postprzez rusel » niedziela 17 kwietnia 2011, 19:36

no przepisy jasno precyzuja te pojazdy tylko nie rozumiem sensu umieszczenia i obowiazywania tej tabliczki np na drodze publicznej, rozumiem jedynie to ze word stawia "nie dotyczy egzaminacyjnych", osk moze postawic "nie dotyczy nauki jazdy" lub "dotyczy egzaminacyjnych" lub "dotyczy nauki jazdy" :wink:
rusel

Postprzez Olin » niedziela 17 kwietnia 2011, 19:45

Podejrzewam, że tabliczka o treści zakazującej wjazdu pojazdów do nauki jazdy jest tam zamontowana "na dziko" bez konsultacji z odpowiednimi organami czy służbami, w związku z tym nie ma żadnej mocy prawnej i taki zakaz można spokojnie "łamać". Wydaje się, że zarząd dróg nie jest w ogóle uprawniony do ustawienia takiej tabliczki.
Olin

Postprzez oskinstruktor » niedziela 17 kwietnia 2011, 20:54

Panowie dla jasności sytuacji. Uliczki o których piszemy, to obszar w którym znajdują się same biurowce, parkingi i dojazdy do firm i firemek. Sytuacja dotyczy kilku ulic gdzie przeważnie były ćwiczone manewry parkowania. Nie mam pojęcia czy uliczki mają status drogi publicznej, choć w jedej z nich na pewno kiedyś jeździli egzaminatorzy. Zdaję sobie sprawę, że to jeszcze o niczym nie świadczy, przekazuję tylko jak to wygląda.
oskinstruktor

Postprzez mariusz79 » poniedziałek 18 kwietnia 2011, 09:47

Mój pogląd ma zresztą potwierdzenie także w orzecznictwie, kiedy to stwierdzono, że winny kolizji(wypadku) podczas szkolenia jest instruktor nauki jazdy natomiast w przypadku egzaminu, winnym jest kierujący a nie egzaminator.

olin całkowicie się z Toba w tej kwestii nie zgadzam. Nie zawsze jest winny instruktor podczas zdarzenia drogowego. Wszystko zależy od sytuacji. Każdy przypadek jest inny. Moze odpowiadać tylko instruktor, albo tylko kursant, albo i instruktor i kursant.
mariusz79

Powrót do Dyskusje szkoleniowców i egzaminatorów