Kat A Pytanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat A Pytanie

Postprzez zdziwiony » piątek 29 kwietnia 2011, 15:49

Witam dziś miałem egzamin na prawo jazdy kat A . który zakończył się wynikiem negatywnym z powodu , nierespektowania zielonej strzałki do warunkowego skrętu w prawo . Po prostu zatrzymałem się na linii zatrzymania a nie za przejściem dla pieszych . Czy za to może mnie oblać , w końcu nie spowodowałem żadnego zagrożenia na drodze wręcz przeciwnie , puszczałem pojazdy na drodze z pierwszeństwem .
zdziwiony

Re: Kat A Pytanie

Postprzez Michael Dicson » piątek 29 kwietnia 2011, 16:10

zdziwiony napisał(a):Witam dziś miałem egzamin na prawo jazdy kat A . który zakończył się wynikiem negatywnym z powodu , nierespektowania zielonej strzałki do warunkowego skrętu w prawo . Po prostu zatrzymałem się na linii zatrzymania a nie za przejściem dla pieszych . Czy za to może mnie oblać , w końcu nie spowodowałem żadnego zagrożenia na drodze wręcz przeciwnie , puszczałem pojazdy na drodze z pierwszeństwem .

To w końcu oblałeś z powodu nierespektowania zielonej strzałki do warunkowego skrętu w prawo czy powodu zatrzymania się na linii zatrzymania a nie za przejściem dla pieszych.

Bo z tego co ja rozumiem oblałeś za to ze nie pojechałeś na zielonej strzałce w prawo która dostałeś jak skręcałeś w prawo i to tyle.
nigdy na czerwonym świetle nie wolno stawać na przejściu dla pieszych tylko przed linią zatrzymania lub ewentualnie gdy nie ma możliwości zatrzymania się i przy zatrzymaniu było by gwałtowne hamowanie należy zatrzymać się za przejściem dla pieszych tak by nie utrudnić ruchu innym pojazdom i pieszym.
Moim zdaniem jak by chciał cię za to oblać to by oblał zależy to od egzaminatora który przeprowadza twój egzamin.
Michael Dicson

Postprzez bobpl » piątek 29 kwietnia 2011, 16:32

ja bym sie odwołał. Przy warunkowej stajemy przed linia zatrzymania, sprawdzamy czy sie swieci, potem jedziemy dalej. Ew. zatrzymujemy sie przed droga poprzeczna zeby upewnic sie o mozliwosci jazdy.
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez dylek » piątek 29 kwietnia 2011, 16:41

tere-fere ;)
Napisz jeszcze jak wyglądała ta linia zatrzymania, przed którą się zatrzymałeś ;)
Osobiście przypuszczam, że była złożona z trójkątów (przy światłach nie obowiązująca), a tą którą miałeś respektować (z prostokątów) olałeś ;)
Przejechałeś sobie przy czerwonym świetle nie zatrzymując się na nim przez przejście, gdzie piesi mieli zielone i zdziwienie.... Niesłuszne zdziwienie, bo egzaminator prawidłowo oblał ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez zdziwiony » piątek 29 kwietnia 2011, 18:07

Najzwyklejsza przerywana linia . Mam wpisany powód niezdania

dwukrotnie nie zastosował się do strzałki zielonej , do tego czekał jak włączy się sygnał zielony.. taka adnotacje mam . Tak więc o ile wiem strzałka jest do skrętu warunkowego i nie muszę na niej ruszać do przodu . Tym bardziej że po drodze z zielonym światłem poruszały się inne pojazdy. Ja zatrzymałem się na linii przerywanej przed sygnalizatorem , oraz przejściem dla pieszych czekając na sygnał zielony. proszę odpowiedzi ponieważ nie wiem co mam robić z tym faktem ! czy odwoływać się czy zapisywać ponownie na egzamin .

Dodam że jest to moje pierwsze podejście .
zdziwiony

Postprzez dylek » piątek 29 kwietnia 2011, 19:16

No teraz ciut więcej wiemy ;)
Powiem tak - masz rację, że strzałka nie nakazuje z niej korzystać.
Ale dokładnie to samo jest z zielonym światłem, które podobnie jak strzałka "zezwala"
O ile nikogo nie ma za tobą to może i możesz sobie stać...
Ale czy stanie takie jeśli ktoś jest za tobą nie podpada pod utrudnianie ruchu ??
W końcu po coś jest ta strzałka - i raczej nie dla ozdoby ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez zdziwiony » piątek 29 kwietnia 2011, 19:35

Masz w zupełności 100% racji . Jednak za mną stał tylko samochód egzaminatora ;) .. Tak czy inaczej mój nauczyciel jazdy , powiedział aby się nie odwoływać bo jest to najzwyklejsza złośliwość egzaminatora, i ponownie zapisać się na egzamin . Szkoda można było zdać za pierwszym hehe dzięki za pomoc ! i powodzenia innym zdającym ! :spoko:
zdziwiony

Postprzez Michael Dicson » piątek 29 kwietnia 2011, 20:34

Jesli skręcasz w prawo i dostajesz zieloną strzałkę masz obowiązek na niej skręcić upewniając się przed tym czy nie utrudnisz ruchu i przepuścić auta z pierwszeństwem czyli te które maja światło zielone.
Mało tego czekając na tą warunkową strzałkę najechałeś na linię zatrzymania przed przejściem co może skutkować oblaniem egzaminu mówię już to zależy już od egzaminatora bo zawsze należy zatrzymywać się przed linią zatrzymania a nie na linii.
Przynajmniej ja tak miałem tłumaczone na kursach w OSK.
Michael Dicson

Postprzez zdziwiony » piątek 29 kwietnia 2011, 20:42

mój błąd źle napisałem zatrzymuje się około 20 cm przed linia taki mam nawyk . Tak więc o to nie mogą się przyczepić , co do faktu że muszę ( no nie muszę ) jest to warunkowy skręt tak więc mogę nie muszę , tu egzaminator nie miał do czego się doczepić więc doczepił się do zielonej strzałki taka prawda . Ale nie mam mu tego za złe bo na bank następnym razem czyli w piątek nie będą mieli żadnego powodu do oblania . Tak czy inaczej rozumiem czemu oblewają ludzi !
zdziwiony

Postprzez Michael Dicson » piątek 29 kwietnia 2011, 22:09

Mnie na szkoleniach uczono ze jeśli skręcamy a dostajemy strzałeczkę i nie zareagujemy na nią to jest to liczone jako błąd więc no nie wiem po to chyba są te strzałki by jakoś ten ruch upłynnić i by więcej pojazdów zjechało ze skrzyżowania prawda.
Michael Dicson

Powrót do Egzamin na prawo jazdy