Mycie chłodnicy samochodowej, klima nie chłodzi

Tutaj mile będą widziane wypowiedzi na temat techniki kierowania, oraz wszelkie porady dotyczące kupna, obsługi i eksploatacji pojazdu.

Moderatorzy: ella, klebek

Mycie chłodnicy samochodowej, klima nie chłodzi

Postprzez tomciopaluch188 » poniedziałek 02 maja 2011, 09:32

posiadam volvo s40 1996 1,8 115km i klimatronika
czy ustawie na auto wszystko i 17C czy ustawie na max chlodzenie do powietrze leci takie same czy jest klima na on czy off
bylem na kompleksowym nabiciu i odgrzybieniu klimy podlaczali taka maszyne dalem 200pln i chodzi tak samo czyli nie chlodzi, co ciekawe wyjeli z mojej klimy ok 1-2% czynnika a powinno byc 100procent czyli praktycznie go nie bylo a sprezarka chodzi tak samo przed i po nabiciu
moze umyc chlodnice? mam karchera i aktywna piane, warto?
sprezarka chodzi parenascie sek wylacza sie na kilka s i znów chodzi parenascie sek i tak w kółko
a zeby bylo chlodno musze jezdzic z nawiewem na 4-5 ustawionym czyli na maxa

zrobiłem tak dałem na niebieskie pole nawiew na kratki i pozycje 5
włożyłem jeden termometr to kratki nawiewu po lewej stronie kierownicy a drugi położylem na siedzenie tylne
właczyłem auto zamkłem i czekałem ok 5minut
na dworze było ok 21C, auto stało w cieniu
w aucie termometr przy kratce pokazywał 9C, termometr na siedzeniu tylnim 16C
przy tym mimo ze klima miała max chłodzic to wentylator włączał sie i wyłączał co chwile tz 30s pracowal wyłączył się na 5s i znowu ok 30-60s praca, wyłączył sie na 5s i tak w kółko
wszystko jest ok?
a temperatury?
nie powinno być mniej? przeciez jak będize na dworze 30-35C to ja sie ugotuje...
do 16C klima mi schłodziła przy max ustawieniu wentylatora na pozycję 5 przy 21C na dworze a co przy 35C?
nie powinno na kratkach być ok 5C a w aucie nie powinno sie schlodzic do ok 12C?
u kolegi w aucie to nawet w upaly 25-35C ustawia nawiew na 1 i na twarz i jest przyjemna we wnętrzu temp chłodno i to bardzo a jak da na 2 to juz jest zimniutko, u mnie zeby bylo jako tako chłodno trzeba jezdzic na max ustawieniu wentylatora
tomciopaluch188

Re: Mycie chłodnicy samochodowej, klima nie chłodzi

Postprzez qwer0 » poniedziałek 02 maja 2011, 10:12

Zarzuc obieg zamkniety i wtedy sie chlodz. Bedzie chlodno, nadmuch nie bedzie musial latac na maxa.

9*C przy kratce po 5min wydaje mi sie ok.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » poniedziałek 02 maja 2011, 10:33

tomciopaluch188 napisał(a): powietrze leci takie same czy jest klima na on czy off
Może Ci ktoś na jakims forum powie jak naprawić klimę i poprowadzi przez ten proces. Ja pojechałem do znajomego majstra, policzył mi mocno ulgowo prawie 5 stówek i klima jes. Tobie też radzę.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez bobpl » poniedziałek 02 maja 2011, 11:40

tomciopaluch188 napisał(a):moze umyc chlodnice? mam karchera i aktywna piane, warto?

no jak ci przeskadza to ze jest 'brudna'...
tomciopaluch188 napisał(a):nie powinno być mniej? przeciez jak będize na dworze 30-35C to ja sie ugotuje...

ludzie jakos jezdza autami bez klimy po 600-1000km dziennie i zyja? :P
30.09.2010 - Data uzyskania uprawnień.
Obecnie: Lanos "Czerwona Rakieta" 1.4 z podtlenkiem LPG ;)
bobpl

Postprzez tomciopaluch188 » poniedziałek 02 maja 2011, 11:50

wg mnie jest cos nie tak nawet jak dam zamkniety czy otwarty obieg to musze jechac na wentylatorze 3-5 a max 5
powietrze wg mnie jest takie same czy ac on czy off
sprezarka co chwile sie zalacza i wylacza jak oszalala 30s pracuje 5s nie pracuje i tak w kółko
musze nawiew dawac wprost na twarz zeby mnie chlodzilo
u kolegi w aucie nawiew kieruje na szyby i daje na 1 i moze jechac w upal powyzej 30C i w aucie jest chlodno a jak da na 2 to juz jest zimno :wow:
bylem na kompleksowym nabiciu i serwisie klimy + odgrzybianie ozonowe dalem 200pln i nie widze zadnej różnicy jest jak wczesniej a odzyskali 20g czynnika a nabili mi 900g a chlodzi tak jak przed nabijaniem
kolega mi mówil ze mozliwe ze zatkana jest chlodnica a zeby klima chlodzila musi miec dobre chlodzenie skraplacz od klimy i zeby ją wyczyścic ale jak?
tomciopaluch188

Postprzez maryann » poniedziałek 02 maja 2011, 12:16

tomciopaluch188 napisał(a):bylem na kompleksowym nabiciu i serwisie klimy + odgrzybianie ozonowe dalem 200pln i nie widze zadnej różnicy
Jak to, wzięli dwie stówki i nie sprawdzili czy działa? Nie mówię, że nie powinni wziąć, bo zrobili swoje. Ale nie do końca.
maryann

Postprzez tomciopaluch188 » poniedziałek 02 maja 2011, 14:41

powiedzieli ze powinno chodzic i chlodzic ok i ze oni nie widzą problemów
tomciopaluch188

Postprzez maryann » poniedziałek 02 maja 2011, 15:15

To, że POWINNO, to Ci za darmo powiem. Ale że NIE CHODZI to chyba jest fakt, nie?
maryann

Postprzez el_ryba » poniedziałek 02 maja 2011, 15:39

Nie wiem jak tam w Volvo, ale w autach których jeździłem, to po włączeniu klimy na max zimne powietrze i nawiew na 50-70% po kilku sekundach leciało już zimne powietrze, nawet latem w upały po 2-3 minutach już było przyjemnie. A kompresor powinien chodzić cały czas, przy włączeniu przycisku słyszę cyknięcie, zafaluje obrotami i chodzi, przy wyłączaniu tak samo, cyknięcie. Pozatym nawiewu na twarz się ustawiać nie powinno.
B- 16.05.2008// C- 03.12.2010// C+E- 03.01.2011// D- 20.05.2011
el_ryba

Postprzez tomciopaluch188 » poniedziałek 02 maja 2011, 17:29

no to jak ja na twarz nie ustawie to sie gotuje poprostu w aucie
a kompresor 20-30s chodzi 5-10s nie chodzi i tak w kółko
tomciopaluch188

Postprzez michooo » poniedziałek 02 maja 2011, 18:41

Może czujnik temperatury parownika zwalony? Jak jeździsz po tych serwisach to wymuś na nich żeby to sprawdzili i zrobili. Ja też ci mogę powiedzieć, że "powinno działać", tylko jak płacisz to wymagaj.
michooo

Postprzez bobpl » poniedziałek 02 maja 2011, 20:59

tomciopaluch188 napisał(a):no to jak ja na twarz nie ustawie to sie gotuje poprostu w aucie

chlopie, nie przesadzaj. Teraz temperatura nie przekracza 25*. Gotowac to sie mozna pod wrocławiem - jak w starym golfie jak z ojcem jechalem nam sie plyn w chlodnicy zagotował.

BTW: powinno działać. Numer konta do przelewu 200zł na moja korzysc masz na priv. :)
bobpl

Postprzez tomciopaluch188 » wtorek 03 maja 2011, 09:53

w cieniu daje rade ale jak auto stoi, jedzie w pelnym sloncu to nawet przy temp 20-24C to ja sie w srodku gotuje bo jest jak w saunie
szyby wszystkie pozamykane bo trzeba chyba zamknac jak korzystam z klimy no nie? i tak slonce grzeje blache ze w aucie jest pieklo
tomciopaluch188

Postprzez bobpl » wtorek 03 maja 2011, 10:53

@up - no ja nie wiem, ja jestem stosunkowo mlodym kierowca, ale jako pasazer woje zjezdzilem..
I na prawde, autem w 25* bez klimy jedzie sie w miare komfortowo. Ba. Nawet przy 35* i wiecej na dworze trzeba sobie radzic - okna na full otwarte i tez jest w miare senownie. Tylko szumi przy >90km/h :P
bobpl

Postprzez qwer0 » wtorek 03 maja 2011, 13:17

I na prawde, autem w 25* bez klimy jedzie sie w miare komfortowo. Ba. Nawet przy 35* i wiecej na dworze trzeba sobie radzic

Komfortowo powiadasz??
Nie moge sie z tym zgodzic.
Czlowiek szybko sie przyzwyczaja do wygodnych, komfortowych rozwiazan.
Mnie wrecz momentami szlag trafia, jak jade z kims w upal bez klimy, czy z otwartymi oknami - w trasie szumi jak sqr..., a na miescie wali spalinami (szczegolnie gdy przejezdza sie obok przystanku, na ktorym stoi ikarus z rura wydechowa skierowana wprost na moja twarz).
Wydaje mi sie, ze juz na tyle jestesmy przed murzynami, ze klima w samochodzie to podstawa - tak samo jak elektryczne szyby, czy centralny zamek. Oczywiscie, ze da sie zyc i bez tego, ale bez yay - mamy dwudziesty pierwszy wiek.
Podrozowanie w upal autem bez klimy NIE JEST komfortowe.

w cieniu daje rade ale jak auto stoi, jedzie w pelnym sloncu to nawet przy temp 20-24C to ja sie w srodku gotuje bo jest jak w saunie
szyby wszystkie pozamykane bo trzeba chyba zamknac jak korzystam z klimy no nie?

Nie no, zdecydowanie cos jest nie tak.
Jak Ci nie szkoda pchac tyle kasy w to auto, to podjedz do innego zakladu gdzie robia klime i postaw sprawe jasno - klima byla nabita, a nie jest sprawna. Oddajesz nie po to, zeby po raz kolejny ktos Ci wymienil czynnik i wzial za to kase, a klima jak nie dzialala, tak dzialac nie bedzie, tylko zeby ktos kto sie zna w temacie zdiagnozowal usterke i ja usuna.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Następna strona

Powrót do Porady techniczne