Jak się zachować

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak się zachować

Postprzez YaMaSuKrO » piątek 06 maja 2011, 18:46

Witam ostatnio miałem jazde i była droga na której był nakaz jazdy w prawo lub w lewo i niby gdzieś wcześniej WG instruktora było , że droga z pierwszentwem przejazu jest w lewo , ale ogólnie nie dał Mi zadnej komendy i pojechałem w prawo .

W takim przypadku mam jechac z drogą z pierwszentem ? .

Z tego co Mi tłumaczył to jeżeli mam nakaz jazdy w lewo lub prawo mam jechać w prawo jezeli egzaminator nic nie mówi na skrzyzowaniu mam jechać prosto .

Kolejna sytuacja wjezdzam na rondo zawsze licze sobie wyloty 1szy w prawo 2 prosto , 3 w lewo co się okazuje , że 1szy wylot to prosto ... Jak to ogarnac praktycznie 90% rond ma min 3 wyloty a tu ... :/ .

Jak to w ogole jest , moze ktoś Mi dać wskazówki . Bo żadnych błedów nie robie tylko na egzaminie pewnie bedzie nie wykonuje Pan polecen samowolka .
Z góry Dziekuje .
YaMaSuKrO

Re: Jak się zachować

Postprzez Borys_q » piątek 06 maja 2011, 19:23

1 Jeżeli masz nakaz jazdy w prawo lub w lewo egzaminator ma obowiązek wydać polecenie, może nie wydawać polecenia jeżeli znaki zezwalają na jazdę po skrzyżowaniu w jednym kierunku lub można jechać prosto.

2 Nie licz wlotów tylko patrz na skrzyżowanie jako całość wjeżdżając ustal którym wyjeżdżasz i wyjedz nim.

3 Nie przejmuj się jak nie robisz blędów to już połowa sukcesu dogadacie się z egzaminatorem.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez YaMaSuKrO » piątek 06 maja 2011, 20:05

Czyli co mam zrobić jeżeli mam nakaz jazdy w prawo lub lewo z tym , że w lewo jest z 1szentwem a egzaminator nic nie mówi .

A co do tego ronda akurat chyba jest tylko 1 takie w miescie bede się musiał na pamiec nauczyć .

Dziekuje za odpowiedz .
YaMaSuKrO

Postprzez qwer0 » piątek 06 maja 2011, 20:31

Czyli co mam zrobić jeżeli mam nakaz jazdy w prawo lub lewo z tym , że w lewo jest z 1szentwem a egzaminator nic nie mówi .

Nie boj, powie. A jak bardzo jestes zniecierpliwiony, to mozesz sie po prostu zapytac "w lewo czy w prawo?".
Jak na to tez nie odpowie, to jedz gdzie chcesz.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez YaMaSuKrO » sobota 07 maja 2011, 07:37

Czyli mnie w konia robi bo mialem taka sytuacje i skrecilem w prawo . Tłumaczył mi , że jezeli nie ma możliwości jazdy prosto mam jechać z pierwszentwem i to był mój jedyny błąd i mówi już miałem Cie pochwalić a ja go pytam kiedy na egzamin a on kiedy ja zdecyduje z tym , że jezdzimy po 2 osoby bo dojezdzamy i osoby , które mialy mase błedów dopuscił i zdaly . A ja zaczynam juz ponad 40 godzine i tylko 1 bład robie i ma wymówke . Nie mówie , że jezdze perfekcyjnie . Mało tego oni mieli zawsze proste drogi a mnie targa po najgorszych , żebym tylko gdzieś się zagapił na sekunde . Nie chce , zebyscie myśleli że ja to ten dobry a on ten zły ale WG mnie trochę przesadza .
YaMaSuKrO

Postprzez Borys68 » sobota 07 maja 2011, 08:01

Ahoj!
Istnieje niepisana zasada "jak nie ma polecenia to jedź tą z pierwszeństwem".

Niedługo przed końcem ustawowych 30h jazd jeden z instruktorów zaczął sie z troską dopytywać, czy wydaje mi się, że zdam egzamin. Czy nie powinienem jeszcze poćwiczyć ... Mruknąłem, że "przynajmniej spróbuję" i to był koniec tematu.

Jeśli po 40h czujesz, że zdasz, że nie chcesz już dalej jeździć, że nie uczysz się niczego nowego - poproś o wydanie zaświadczenia dopuszczającego do egzaminu. Jeśli nie będa chcieli wydać zaświadczenia, to rozlicz się i poproś o papiery, bo chcesz się przenieść do innego OSK.
W najgorszym wypadku niezdasz i dowiesz się z nowego źródła, jakie masz braki.

Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez maryann » sobota 07 maja 2011, 08:36

YaMaSuKrO napisał(a):nie ma możliwości jazdy prosto mam jechać z pierwszentwem
Tak będzie, kiedy będziesz chciał przejechać przez jakieś obce miasto, powiedzmy Wrocław z północy na południe. Nie na każdym skrzyżowaniu zobaczysz drogowskaz "Opole A4", ale na każdym zobaczysz zasady pierwszeństwa i przebieg drogi z pierwszeństwem. Drogowcy zamiast stawiać drogowskazy na każdym skrzyżowaniu zakładają że pojedziesz na wprost lub główną. To się bierze z praktyki, gdy nie jeździsz bez celu. Teraz jeździsz tylko po to by jeździć. Ale kiedy będziesz chciał gdzieś dotrzeć, to wtedy trzymanie się drogi głównej będzie ważne.
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez Cyberix » sobota 07 maja 2011, 09:56

maryann napisał(a):Tak będzie, kiedy będziesz chciał przejechać przez jakieś obce miasto, powiedzmy Wrocław z północy na południe. Nie na każdym skrzyżowaniu zobaczysz drogowskaz "Opole A4"
No właśnie, Wrocław ma delikatnie mówiąc popieprzone oznakowanie, można przejechać cały Wrocław i nie zobaczyć ani jednego drogowskazu na A4. Żenada.

A co do egzaminu, to zazwyczaj egzaminator mówi "jak nic nie powiem to jedziemy drogą z pierwszeństwem" wtedy nie należy zadawać głupich pytań "w lewo czy prawo" bo to oznacza, że NIE WIEMY jak przebiega droga z pierwszeństwem...
Cyberix

Postprzez qwer0 » sobota 07 maja 2011, 10:58

Istnieje niepisana zasada "jak nie ma polecenia to jedź tą z pierwszeństwem".

Niepisana zasade mozna sobie wsadzic gleboko w odbyt.
A co do egzaminu, to zazwyczaj egzaminator mówi "jak nic nie powiem to jedziemy drogą z pierwszeństwem" wtedy nie należy zadawać głupich pytań "w lewo czy prawo" bo to oznacza, że NIE WIEMY jak przebiega droga z pierwszeństwem...

Glupota. Gdzie jest tak napisane? Mnie egzaminator przed egzaminem poinformowal "jak nic nie mowie, to jedziemy PROSTO, a nie droga z pierwszenstwem".
Wymyslacie po prostu glupoty. Jak nic nie mowi, to jedziemy prosto. Jak powie, ze jedziemy z pierwszenstwem, to jedziemy z pierwszenstwem. Jak powie, ze jedziemy z pierwszenstwem, ktora jest w prawo, a pojedziemy w lewo to wtedy nie wiemy jak przebiega droga z pierwszenstwem.
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez maryann » sobota 07 maja 2011, 11:10

qwer0 napisał(a):Mnie egzaminator przed egzaminem poinformowal "jak nic nie mowie, to jedziemy PROSTO, a nie droga z pierwszenstwem".
Więc jak byś tu pojechał?
falsum in uno falsum in toto
maryann

Postprzez qwer0 » sobota 07 maja 2011, 12:26

Nie zdarzylo sie, zeby w takiej sytuacji egzaminator nic nie powiedzial, a jesli by sie zdarzylo, to najnormalniej w swiecie bym sie zapytal gdzie sobie zyczy.
qwer0

Postprzez lith » sobota 07 maja 2011, 13:16

Ja też o żadnej zasadzie nie słyszałem... jak miałem jechać z pierwszeństwem to mówił, żeby jechać z pierwszeństwem. Tutaj nie ma opcji żeby nic nie powiedział. Albo powie w prawo/w lewo, albo z pierwszeństwem.

A co do oznakowań w miastach to często jest ono beznadziejne u nas. W mieście gdzie nie zawsze 'wielkość' drogi świadczy o jej znaczeniu w 'w perspektywie międzymiastowej' bardzo łatwo się pogubić jadąc drogami, które wyglądają na główniejsze. niezauważenie 1 tablicy, czy nieogarnięcie pierwszeństwa łamanego (co przy włączonych światłach i dużych skrzyżowaniach wcale nie jest jakieś trudne i już jest problem bo zazwyczaj na 'alternatywne' trasy przez miasto liczyć nie możemy i jak raz zjedziemy z tej co sobie ktoś wymyślił to potem już nic nas nie naprowadzi.
lith

Postprzez michooo » sobota 07 maja 2011, 13:34

Zazwyczaj egzaminator przed rozpoczęciem mówi: jeżeli milczę to jedziemy prosto, albo: jeżeli milczę to jedziemy tak jak prowadzi pierwszeństwo.

A jak nie powie i nie wiemy to po prostu, najzwyczajniej w świecie trzeba zapytać jak jechać, a nie snuć swoje teorie.
michooo

Postprzez BOLEKlodz » sobota 07 maja 2011, 21:23

Może egzaminatorowi chodziło o to, że jak jest w prawo lub w lewo i nic nie mówi, to wtedy zgodnie z pierwszeństwem? Bo prosto, to wtedy sobie nie pojedziesz.
BOLEKlodz

Postprzez lith » sobota 07 maja 2011, 21:34

Jak będzie chciał z pierwszeństwem to powie, że z pierwszeństwem.. w sumie się nie spotkałem z tym, żeby 'domyślnie' jechać z pierwszeństwem... ale może co word to obyczaj.
lith

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy